Africa, un continent scufundat în tradiții periculoase

Fiind în Uganda de mai multe zile din discuții cu oamenii am observat un fenomen tragic cu care se confrunta cele mai multe țări ale acestui continent. Într-o zi șoferul mașinii cu care am mers la sesiune cu numele Moses, mi-a spus că este creștin născut din nou. Are o față luminoasă și după ce l-am întrebat cum studiază Biblia a insistat la mine să afle ce este studiul biblic inductiv și cum se face aceasta. I-am dat adresa coordonatorului Precept din Uganda ca să-l contacteze pentru materiale și pregătire. Chiar m-am gândit să scriu o broșură pe care să o pot folosi în Moldova și în țările unde merg și să le pot oferi oamenilor cunoștințe elementare despre studiu biblic și contactele persoanei din țara lor unde vor putea găsi ajutor. L-am întrebat pe Moses dacă este căsătorit și mi-a spus că “cohabitează”.

Eu am rămas perplex și l-am întrebat dacă este conștient că aceasta este păcat și că nu se potrivește cu nașterea din nou. El a plecat capul întristat și a zis: “Da, știu și sunt apăsat de aceasta. Dar nu am bani să plătesc „dawoori” pentru femeia pe care o iubesc.” Am pus întrebări și am aflat că „dawoori” este plata pe care trebuie să o dea un bărbat pentru mireasă când se căsătorește și această sumă este foarte mare. Moses trebuie să plătească 3000$ sau 10 vaci.

El are copil cu concubina lui și toate eforturile sunt ca să poată câștiga suficient pentru a o întreține pe ea și pe copilașul lor. Părinții fetei sunt creștini și ei, dar totuna cer acest dawoori. Este o tradiție foarte înrădăcinată în Africa și o uriașă piedică în calea tinerilor care doresc să se căsătorească. Moses m-a întrebat dacă există și în Moldova dawoori. ”Aleluia!!!” am exclamat eu. “Nu este și mulțumesc Domnului că nu avem așa o tradiție. Îmi pare rău că oamenii din țara mea nu prețuiesc suficient căsătoria. Dar încă odată, slăvesc pe Dumnezeu că nu avem astfel de tradiții. “

Când am ajuns în clasa cu cei 42 de pastori care învață acum la ultima sesiune și care vor absolvi săptămâna aceasta, am întrebat ce atitudine a luat biserică față de acest obicei din Africa?

Edward Dima episcopul bisericilor baptiste din Sudanul de Sud mi-a spus că biserica baptistă condamnă această practică, dar ea este adânc înrădăcinată în viața africanilor și creează multe și grele obstacole și probleme. El a reușit să plătească dawoori pentru soția sa și acesta a alcătuit: 6 vaci, 15 capre, 17 sape, echivalentul în bani a 100 de sulițe și cheltuielile de școlarizare suportate de părinții fetei care s-au ridicat la $1000. Un alt slujitor a spus că a fost căsătorit cu o femeie și a avut copil, dar pentru că nu putea să plătească tot dawoori au venit rudele, i-au luat soția cu tot cu copil și au dat-o altuia. Rudele nu erau creștine. Ca să nu trăiască în concubinaj unii bărbați aleg calea de a da o mică parte din dawoori, să zicem 1 vacă, sau 1 capră și apoi în fiecare an va da o parte din suma rămasă. Dar în acest caz familia și rudele femeii pot veni oricând să o ia cu tot cu copii. Băieții necreștini când ajung să se căsătorească pentru că nu au bani mers în satele din jur și fură de acolo vacile sau caprele.

Când se căsătorește cineva rudele fetei nu dau nimic. Ei doar primesc darurile de la băiat. Nici nuntașii nu aduc nimic. Ei vin să mănânce și să sărbătorească. Mirele trebuie să ofere și hrana pentru toți. Studenții noștri spuneau cu bucurie și mândrie că au soție și copii. Ei prețuiesc înalt familia. Am întrebat pe pastorii care învață la sesiune care ar putea fi consecințele pentru o familie creştină, care ar refuza să primească de la mire dawoori? Au rămas perplecși, fără răspuns. Au spus că nu se poate așa și că este de neconceput pentru cultura africană. Nu a fost așa nici odată.

Pastorul care ședea alături de mine mi-a spus că odată pentru că nu a dat o parte din plată la timp au venit rudele și i-au luat soția iar pe el pentru o săptămână l-au băgat la închisoare. Am întrebat cât mai are de plătit și a spus că nici el nu știe, căci toată viața vor cere și vor cere, ba chiar și după moartea lui vor mai cere încă de la copii să plătească.
Pentru că are să plătească acest dawoori bărbatul nu este în stare să se îngrijească cum se cuvine de familia sa. Iar părinții și rudele fetei toată viața îl manipulează și când vor merg și îi iau nevasta. Dacă ea încearcă să se împotrivească este bătută și luată cu forța. Ajunsă în casa părinților nu i se va da nimic, va trebui singură să lucreze și să-și facă rost de cele necesare pentru ea și pentru copii, indiferent câți sunt ei la număr.

Ce relații mai pot fi între părinți și copii? Cum se mai pot bucura buneii de nepoți și invers? Ce blestem este acest dawoori pentru Africa. Și cum nu a reușit nici învățătura creștină până acum să elimine acest rău. Iată una din cauzele majore ale durerilor și a sărăciei din Africa.

Am întrebat un tânăr cât a plătit dawoori și mi-a spus $300. I-am zis că s-a descurcat ieftin. M-a întrebat cât am plătit eu și cât se plătește la noi? Când i-am spus că nu există așa ceva a întrebat cu multă uimire: „Din ce țară ești tu? Unde este țara aceasta în care nu se plătește dawoori?”. MOLDOVA se numește țara. Mulțumesc Domnului că m-am născut în ea și că ne-a păzit de așa un mare rău prin care membrii familiei se robesc unii pe alții.