Anul trecut am finisat facultatea de drept în cadrul Universității de Stat din Moldova. Am avut 4 ani frumoși, bogați în teorie și experiență importantă. Am avut marea binecuvântare să fim învățați de profesori bine pregătiți și specialiști de excepție, care au împărtășit cu bucurie cunoștințele lor. Mă rog Dumnezeu să-i binecuvinteze și să-i răsplătească pentru investiția lor.
Cunosc mai multe persoane care intenționează să-și continue studiile la drept, pentru care vreau să împărtășesc câteva sfaturi pentru pregătirea lor începând cu anii de liceu. Pentru aceasta am întrebat mai mulți din profesorii mei, precum și colegi, ale căror sfaturi le voi enumera mai jos. Voi începe cu sfaturile și concluziile mele, și doar primul este plasat pe locul 1 după importanță, celelalte urmează în mod aleatoriu.
1. Studiați zilnic Biblia
Într-o lume în care toate valorile sunt relative și se schimbă foarte repede, fiind răsturnate de activiști și grupuri de lobby care lucrează intens în acest sens, este foarte important să ai un standard al valorilor. Cu toții știm că nu toate legile sunt bune și nu trebuie orbește să ne supunem legilor fără să încercăm a le îmbunătăți. Legislația trebuie analizată bine, iar pentru aceasta trebuie să poți discerne între ce este bine și ce este rău. În calitate de juriști, nu putem și nu trebuie să stăm indiferenți atunci când răul este numit bine și negrul alb, prin capacitatea de argumentarea a unor sofiști ai zilelor de azi. Noi trebuie să stăm pentru adevăr și pentru bine, folosindu-ne capacitățile pentru argumentarea binelui. Doar Biblia vă poate ajuta să dezvoltați această capacitate:
Dar hrana tare (mai mult decât ”cele dintâi adevăruri ale cuvintelor lui Dumnezeu” – versetul 12; ”adevărurile desăvârşite” ale lui Hristos – Evrei 6:1) este pentru oamenii mari, pentru aceia a căror judecată s-a deprins, prin întrebuinţare, să deosebească binele şi răul.
Versetul vorbește despre oamenii maturi spirituali, iar la maturitate spirituală poți ajunge doar studiind zilnic Sfintele Scripturi. Fă-ți această disciplină și vei vedea, pe lângă multe alte rezultate frumoase ale acestui obicei sfânt, cum se dezvoltă capacitatea ta de a deosebi binele de rău. Eu obișnuiesc să studiez Biblia dimineața devreme, așa începe fiecare zi din viața mea și așa recomand fiecărui creștin (nu neapărat dimineața), nu doar celor ce doresc să studieze dreptul. De asemenea, sunt studentă la un excepțional Institut de studiere a Bibliei – Institutul de Studii Biblice Inductive Precept Ministries Moldova, unde sunt echipată anual cu cunoștințe biblice, dar și ajutată să trăiesc practic ce învăț prin însărcinările practice și exemplul învățătorilor, care trăiesc ceea ce învață pe alții. Săptămânal, studiez împreună cu un grup, la moment studiem cartea istorico-profetică Daniel, cu o profesoară deosebită, Anastasia Filat.
Pe lângă aceasta, Biblia conține unul din primele Coduri de legi, dar care este cu totul deosebit și merită studiat, pentru că autorul acestui cod de legi este Dumnezeu.
2. Studiați bine fiecare disciplină la gimnaziu/liceu
Elevii sunt tentați să aleagă disciplinele mai interesante, mai ușoare, mai bine explicate de către profesor sau după alte criterii. Foarte des aud argumentul: ”nu voi avea nevoie de această informație în viață”. Nu vă justificați lenea! Spune-ți lucrurilor pe nume! Chiar dacă studiez la drept, totdeauna mi-au plăcut disciplinele reale, mai mult decât cele umane. Dar, le-am învățat bine pe toate, la unele se putea mai bine. Toate aceste discipline îți formează cultura generală și îți dezvoltă capacitățile de analiză, de gândire critică, rațională și îți permit să judeci toate lucrurile mai corect, având o imagine generală în sistemul științelor.
Nu înseamnă aceasta că nu poți să studiezi mai profund domeniul care-ți place, doar că nu trebuie să le neglijezi pe celelalte. Nu neapărat să fii cel mai bun în toate, dar este bine să le studiezi cât de bine poți tu. Este adevărat că e ușor atunci când profesorul explică bine și interesant fiind dedicat profesiei sale și capabil să motiveze elevul, dar aceasta nu va fi totdeauna și nu trebuie să fie un obstacol pentru tine.
Încă după primul an de facultate am înțeles că mă ajută enorm cunoștințele în toate domeniile dobândite la liceu, chiar dacă la început îmi doream să studiez medicina. Nici tu nu poți ști ce întorsătură vor lua posibilitățile și viziunile tale.
De aceeași părere este și Sergiu Ursu, prodecan al facultății de Drept, Universitatea de Stat din Moldova:
Să învețe bine totul la liceu. Dacă vor studia disciplina Noi și legea se va familiariza cu unele noțiuni, în rest la facultate i se va preda tot ce trebuie. La liceu să învețe totul pentru că totul e util!
3. Fii la curent cu noutățile naționale și internaționale
Este foarte important să fii totdeauna la curent cu lucrurile care se întâmplă în țara ta, precum și în toată lumea. Vei putea astfel să vezi tendințele naționale și internaționale, inclusiv cele determinate de schimbările legislative. De asemenea, aceasta te ajută să înțelegi problemele cu care se confruntă oamenii din țară și nu doar, să analizezi soluțiile propuse, să vii tu cu soluții și să te implici în lucrurile în care crezi că poți aduce o schimbare.
Dreptul este o știință juridică foarte dinamică, pentru că este direct dependentă de schimbările din societate în ce privește nevoile oamenilor sau problemele acestora.
4. Implică-te în ONG-uri și mișcări/grupuri de acțiune care aduc schimbări bune în țară
Această experiență, chiar dacă nu este legată de domeniul juridic, te va ajuta totdeauna să fii concentrată la nevoile celor din jur, iar aceasta este o calitate importantă pentru juriști.
Eu sunt recunoscătoare Mișcării de tineret ”Generația Curată” unde am învățat aceasta.
5. Citește revistele de specialitate
Igor Șeremet, doctor în drept, recomandă citirea revistelor de specialitate: Revista Națională de Drept, Revista Moldovenească de Drept Internațional și Relații Internaționale și altele.
Acestea sunt disponibile la Biblioteca Publică de Drept, filială a Bibliotecii B. P. Hașdeu, situată pe str. Armenească nr. 42. După părerea mea, nu toate materialele vor fi înțelese, de aceea trebuie să te limitezi la ce este scris simplu și clar pentru nivelul tău de înțelegere în domeniu.
6. Alege emisiuni difuzate la posturile de televiziune utile
Iurie Mihalache, doctor în drept, recomandă elevilor ”să fie atenţi la emisiunile difuzate la posturile de televiziune, precum PublikaTV, JurnalTV etc., în pofida faptului că multe dintre aceastea au tentă politică. Nivelul la care se discută în cadrul emisiunilor poate contribui la formarea lor ca jurişti. La fel, publicaţiile din mass-media, inclusiv ziare, presa electronică și altele”.
7. Citiți cazuri practice și învățați limba engleză
Octavian Cazac, doctor în drept, recomandă citirea cazurilor practice, așa cum la facultate este prea multă teorie. Spre exemplu hotărârile CEDO, cu predilecție în engleză. De asemenea, este important să înveți limba engleză, pentru că necunoașterea ei ar fi ”cel mai mare handicap al juriștilor din Moldova”. Potrivit dlui Cazac, ”manualele românești și rusești nu sunt cele mai clare, practice și de perspectivă; din ele nu înveți lucruri noi.