Valeriu Ghileţchi despre votul la APCE a rezoluţiei “Descriminare pe bază de orientare sexuală şi identitate de gen”

Cu permisiunea autorului public mesajul primit de la deputatul Valeriu Ghileţchi care a făcut parte din delegaţia Rep. Moldova la APCE când s-a votat rezoluţia şi recomandarea “Discriminare pe bază de orientare sexuală şi identitate de gen”.

Pe data de 29 aprilie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat controversata rezoluţie şi recomandare întitulată “Discriminare pe bază de orientare sexuală şi identitate de gen”. Rezoluţia a fost votată cu 51 de voturi pro, 25 de voturi împotrivă şi 5 abţineri, iar recomandarea cu 48 de voturi pro, 21 împotrivă şi 5 abţineri. Dacă ţinem cont de faptul că pentru adoptarea recomandării era nevoie de 2/3, atunci se poate observa ca recomandarea a fost adoptată la limită. Este regretabil că nici un deputat din partea României şi nici din partea Ucrainei n-au participat la votare. Recomandarea putea fi respinsă cu uşurinţa, dacă ar fi fost o mobilizare mai bună din partea deputaţilor din Europa de Est. Cei mai activi în respingerea recomandării au fost deputaţii din Italia, Irlanda, Polonia, Rusia şi cei doi deputaţi din partea Moldovei prezenţi la şedinţă.

Partea bună este că, în ciuda unor mari presiuni din partea susţinătorilor minorităţilor sexuale, au fost adoptate câteva amendamente foarte importante. Prin adoptarea acestor amendamente s-a scos obligativitatea statelor membre ale Consiliului Europei să recunoască şi să legalizeze căsătoriile de acelaş sex, să ofere şi să asigure dreptul cuplurilor de acelaş sex să înfieze copii. De asemenea, s-a acceptat formula prin care se oferă libertate instituţiilor şi organizaţiilor religioase să activeze conform convingerilor şi doctrinelor pe care le împărtăşesc, lucru extrem de important având în vedere faptul că în ultimii ani, sub presiunea grupărilor homosexuale, libertatea religioasă este tot mai limitată.

Lupta n-a fost uşoară. Chiar dacă nu s-a reuşit ca recomandarea să fie respinsă, eu îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru rezultatele bune care au fost obţinute în cadrul dezbaterilor şi adoptării acestei recomandări. Spre exemplu, amendamentul, prin care a fost respins articolul care cerea ca să fie asigurat dreptul cuplurilor de acelaş sex să înfieze copii, a fost adoptat cu diferenţa doar de un singur vot. De asemenea,  mulţumesc tuturor care s-au rugat atât pentru luarea acestei decizii, cât şi pentru mine personal. Lupta pentru cauza Evangheliei şi valorile Împărăţiei lui Dumnezeu nu se încheie aici. Ea continuă, de aceea, voi fi foarte recunoscător pentru rugăciune şi susţinere.

Valeriu Ghiletchi
http://www.valeriughiletchi.org