Adevărul despre pîinea neagră sau cea integrală

Pâinea nu mai este făcută din făină, drojdie, sare și apă, așa cum știam noi de la bunicile noastre. Pentru a se păstra pîinea mai multe zile, pentru a arăta mai pufoasă, i se adaugă multe substanțe. În ultimul timp aud tot mai des vorbindu-se despre pîinea neagră că este vopsită în cafeniu cu diferiți coloranți, că are multe E-uri și așa mai departe. Am încercat să fac și eu o analiză a pîinii negre și vreau să vă dau cîteva sfaturi cum să alegeți corect pîinea neagră adevărată sau integrală. După ce citești lista de ingrediente de pe ambalajul de pîine albă, vezi o mulțime de substanțe care nu te-ai fi gîndit niciodată că le poți găsi în pîine.

Pîinea neagră autentică și cea contrafăcută. Diferențele

Diferențele dintre pâinea neagră autentică și cea falsificată sunt evidente: prima are densitatea mai mare, nu e pufoasă, are coaja mai groasă, crocantă, mai tare, iar interiorul plin de bule de aer, ceea ce înseamnă că a fost lăsată destul de mult timp la crescut. Miezul nu trebuie să fie cleios ori flasc. În cazul pîinii cu un aport important de făină din alte cereale (secară, orz, ovăz, orez), miezul trebuie să fie mai dens. Pâinea bună se învechește mai repede, dar nu mucegăiește. Explicația? Este făcută din făină integrală, adică din făină de calitatea a doua, din tărîțe, secară, orz și nu conține chimicale. În plus, ea are un conținut ridicat de fibre care stimulează digestia și tranzitul intestinal, protejând colonul.

Pâinea contrafăcută, adică obținută din făină albă colorată cu malț, e pufoasă, are coaja subțire și rezistă o săptămînă pe masa din bucătărie. Explicația? Este făcută din făină albă și extract de malț, menținîndu-și aspectul pufos și avînd și culoarea multdorită, cea neagră. Conform legislației, aceste sortimente nu ar trebui să poarte numele de pîine neagră, doarece nu sunt făcute integral din făină neagră, așa cum ar fi corect să fie.

Pâinea neagră corectă ar trebui să aibă pe etichetă informații stricte: făina de grîu neagră, apă, sare, drojdie. În schimb, de cele mai multe ori, pe etichetele de pâine neagră găsim făină albă și malț. Apoi, mai există și situații în care una scrie pe etichetă și cu totul altceva conține produsul respectiv. Aceasta e și mai rău. În așa caz se încalcă dreptul consumatorului, pentru că cineva caută să mănînce dietic, dar se aleg doar cu o cheltuială și nicidecum cu o pâine mai sănătoasă.

Acum, nu pot spune că toată pâinea este contrafăcută, sunt foarte mulți care fac pâinea neagră fără coloranți. Dacă doriți să fiți sigură de pâinea ce-o cumpărați, uitați-vă pe etichetă. Ea trebuie să precizeze că pâinea e făcută din făină integrală sau din făină neagră sau, dimpotrivă, să vedeți dacă este făcută cu acel adaos de malț, care e tot un aditiv alimentar. El nu e periculos pentru sănătate, e un fel de colorant alimentar. Malțul îi dă pâinii o culoare mai cafenie. Din păcate, însă, în mare parte, pâinea neagră din magazine este, de fapt, pâine albă colorată cu ajutorul caramelului sulfat (E 150), un aditiv alimentar periculos care determină tulburări alimentare. Un astfel de aditiv este interzis la prepararea pâinii şi, prin urmare, este utilizat ilegal. Așadar, uitați-vă pe etichetă și vedeți ce scrie. Dacă cumva vreun producător a mințit, înseamnă că înșală consumatorul.

Toată pâinea din magazine conține conservanți? Nu. Adevărul este că conservanții se adaugă pentru a-i prelungi pâinii durata de păstrare. Dar, există conservanți naturali, precum ar fi sarea și sucul de lămîie și există conservanți artificiali (acidul ascorbic E 300) și chiar conservanți sintetici (E 500-E 700). Mai des, pâinea ambalată conține agenți E, așa că atunci cînd cumpărați o pâine ambalată în folie, citiți eticheta ca să vă asigurați că nu cumpărați un produs ticsit cu chimicale.

Pe de altă parte, vreau să precizez că pâinea albă este la fel de sănătoasă ca și cea neagră, ca și cea integrală, doar că are alte caracteristici.

3 tipuri de pâine:

Pâinea albă se coace din făină cu un grad de extracţie mic, adică din făină din care s-a scos 30 la sută din greutate sub formă de tărîţe. Această pâine este uşor de digerat, dar este săracă în vitamine, substanţe minerale şi celuloză. Ea este obţinută din făină rafinată ce poate fi albită prin procese tehnologice. Conţine de două ori mai mult calciu în comparaţie cu pâinea integrală. Trei felii de pîine albă furnizează aproximativ o şesime din necesarul zilnic de calciu.

Pâinea neagră se produce din făină necernută, care conţine toată cantitatea de tărâţe. Ea este bogată în vitamina B1 (75-130 unităţi la 100 grame de pîine, faţă de 12-15 unităţi la 100 grame de pîine albă), în fier şi în proteine cu valoare biologică înaltă. Conţinutul bogat în celuloză activează peristaltismul intestinal şi combate constipaţia. Această pâine prezintă dezavantajul că este greu suportată de persoanele care au un intestin mai sensibil, fiind mai greu digerabilă din cauza conţinutului crescut în celuloză. Unii compuşi fosfaţi, care nu se digeră în tubul digestiv, antrenează prin eliminarea lor calciul şi fierul din intestin, pentru acest motiv consumatorii de pîine integrală trebuie să primească o cantitate mai mare de calciu şi fier. Conţinutul de fibre este dublu faţă de pâinea albă.

Pâinea integrală este coaptă din făină cu grad de extracţie mediu. Conţine mai multe vitamine, minerale şi celuloză decât pâinea albă, fiind mai bine tolerată de către intestin. Ea este cunoscută şi sub denumirea de pâine intermediară. Consumând patru felii de pâine integrală pe zi, asiguraţi peste 25% din necesarul zilnic de fier al unei femei şi 40% din cel al unui bărbat. Pâinea integrală conţine de trei ori mai mult zinc decât pâinea albă, nivelurile de fosfor, magneziu şi mangan sunt mult mai ridicate, iar vitamina B complex se află în cantitate considerabil mai mare în ea.

Sfaturi utile

  1. Pâinea trebuie ţinută într-o cutie de lemn sau într-o pungă de hîrtie. Plasticul o împiedică să respire şi îi înmoaie coaja.

  2. O pâine bună, fără conservanţi, se usucă atunci când se învecheşte, nu mucegăieşte.

  3. Verificați conținutul etichetelor de pe ambalajul pâinii.

  4. Dacă doriți să urmați o dietă, alegi o pâine integrală care are mai multe fibre decât pâinea albă.

  5. Dacă vă place mai mult pâinea albă, atunci să nu depășiți numărul de 3-4 felii pe zi.

  6. Alegeți pâinea cu cele mai puține E-uri.

  7. Cumpără pâinea fără ambalaj de folie.

  8. Dacă sunteți o persoană alergică la alimente cu conservanți, consultați un medic nutriționist.

  9. Pâinea cea mai sănătoasă și gustoasă este cea coaptă acasă, doar din făină, drojdie, sare și apă.

  10. Amestecați făina de calitate cu tărâțe în proporție de 1:3.

Pâinea e o problema discutabilă, fiecare om e diferit. De exemplu, făina integrală sau făina neagră au mai multă fibră din tărâță. Pentru unii e sănătoasă fibra, dar pentru alții nu. De regulă, făina integrală sau făina neagră au partea de tărâță care conține mai multe vitamine, minerale, pe lângă fibră. Pe de altă parte, dacă nu sunt bolnav, mănânc de poftă, mănânc că îmi place. E și o problemă de gust.

Și nu uitați că Domnul Isus se indentifică ca și Pâinea vieții, care este curată, adevărată și oricine din această lume va mânca din această Pâine nu va flămânzi niciodată. 

Fiți sănătoși și alegeți corect pâinea de pe rafturile magazinelor!