În ultimul timp apar tot mai multe boli cu transmitere sexuală. Se înmulțesc ca ciupercile. Una mai gravă decît alta. Dar cum putem explica acest lucru??? Chiar azi citeam pe un site un articol despre boli care se transmit pe cale sexuală și despre gravitatea lor și la sfîrșitul articolului, apare un banner unde era scris cam așa: Ce vor bărbații? Femei frumoase, mașini puternice și ținute cu stil. Află cum le poți avea pe toate cu numai 20 de lei! Nu este aceasta o promovare a desfrîului și a imoralității??? Nu este rău să ai o soție frumoasă, o mașină frumoasă, dar în fraza de mai sus nici pe aproape nu se vorbește despre soție, ci o femeie străină. Dar acesta nu este doar un singur caz, cred că ați deschis și dumneavoastră site-uri unde v-a apărut ceva imoral. Într-un cuvînt, se promovează cu mare putere lucrurile rele și aici mă refer la încurajarea tinerilor de a întreține relații sexuale pînă la căsătorie, contraceptivele sunt accesibile pentru toți, inclusiv și adolescenților și atunci cum să nu crească numărul celor infectați de SIDA sau alte boli venerice? Să fii virgină nu mai este la modă, așa spun unii. Pe timpuri, virginitatea era prețuită, încurajată, învățată de părinți, de profesori și de întreaga societate. Dacă o fată pierdea virginitatea, era o rușine mare pentru familie și pentru întregul sat. Și aceasta nu a fost cu mult timp în urmă, doar cu vreo 20-30 ani, dar cît de mare întorsătură au luat lucrurile rele…
Să ascultăm ce părere are medicul ginecolog, academicianul și profesorul universitar, dl Gheorghe Paladi, referitor la abstinență.
Lenuța Blendarencu: Care sunt consecințele relațiilor sexuale pînă la căsătorie?
Gheorghe Paladi: Viața sexuală începe foarte devreme, datele statistice arată că ar fi chiar de la 11-12 ani. Desigur, consecințele pot fi foarte serioase din punct de vedere al sănătății, precum infectarea cu boli sexual-transmisibile. Aceste boli pot provoca o mulțime de complicații care afectează întregul sistem reproductiv, cum ar fi: uterul, anexele, ovarele. Orice proces inflamator duce la o sterilitate, care tot este o consecință gravă a relațiilor sexuale pînă la căsătorie sau cum se mai zice concubinajul. Tinerii care întrețin relații sexuale înainte de căsătorie, atunci cînd ajung să se căsătorească, să formeze o familie, să conceapă un copil, nu pot avea copii. O infecție netratată, afectează organele genitale, pot să apară unele deregleri a ciclului menstrual. După infecții poate să ducă la lipsa ciclului menstrual sau, invers, la hemoragii puternice.
Numărul mare de îmbolnăviri cu transmitere sexuală, debutul precoce al vieţii în doi, schimbul frecvent de parteneri, avortul, dar şi întreruperea primei sarcini sunt factori negativi, care duc la afectarea sistemului reproductiv şi imposibilitatea de a procrea. Pe parcursul ultimilor 10 ani sănătatea reproductivă s-a înrăutățit, numărul cuplurilor sterile în Moldova a crescut de la 8% la 16%.
L.B: Care sunt beneficiile din punct de vedere medical ca tinerii sa se pastreze curați pînă la căsătorie?
Gh.P: Femeia este cea care dă naștere unei alte vieți, ea are o funcție importantă în tot sistemul reproductiv. Sănătatea reproductivă are o legătură strînsă cu tot organismul, cu sistemul psihologic, cu sistemul nervos, endocrin și altele. Dacă sistemul reproductiv este afectat, se deranjează și sistemul nervos cît și celelalte sisteme importante din organism. Așa că soluția pentru o femeie sănătoasă este abstinența: nimeni nu a murit de abstinență.
L.B: Abstinența poate fi o metodă de protejare împotriva bolilor sexual-transmisibile?
Gh.P: Absolut. Absolut. Nu-i nimic greșit în aceasta. Ba mai mult, femeia, se păstrează sănătoasă pentru soțul ei, astfel atunci cînd vor forma un cuplu, vor avea doar beneficii: evoluția unei sarcini fără complicații, cît și evoluția unei nașteri fără complicații. Chiar dacă o femeie a rămas însărcinată, dar avînd niște infecții anterioare, nu se știe cum va evolua sarcina și dacă va fi dusă cu bine pînă la capăt. Așa că este foarte important ca o femeie să intre în căsătorie sănătoasă și să păstreze virginitatea pentru soțul ei. Da, eu cred că abstinența de la relații sexuale ar fi cea mai bună soluție pentru tineri. Nimeni nu a murit de abstinență. Și abstinența cred că ar aduce mai multe lucruri pozitive, decît toate contraceptivele promovate astăzi cît și consecințele pe care le aduc acestea.
L.B: Ce părere aveți despre medicii ginecologi care promovează relațiile sexuale pînă la căsătorie, argumentînd că este bine pentru sănătatea femeii?
Gh.P:Categoric sunt negativ și împotriva la așa informație. Sentimentele de dragoste se transmit genetic, prin moștenire de la mamă. Așa că pentru întreținerea relațiilor sexuale pînă la căsătorie, pe motiv ca persoanele să se cunoască mai bine, din punct de vedere sexual, nu este nevoie. În acest sens nu trebuie nici o pregătire specială, toate lucrurile vin de la sine, este un instinct care se moștenește de la mamă.