8 întrebări pentru Ministrul Justitiei, Alexandru Tănase, cu privire la proiectul de lege anti-discriminare

Luni, 14 Martie, Ministrul Justitiei, Alexandru Tanase este invitatul emisiunii “In ProFunzime”, moderata de Lorena Bogza, si in cadrul careia va fi discutat proiectul de lege anti-discriminare. Alianta pentru Salvarea Familiilor a expediat la adresa redactiei ProTV 8 intrebari pentru Dl.Tanase.

Mai jos sunt întrebările:

1. Cum vin declaratiile Dstra de sutinere a pr. de lege nediscriminare pe criteriu de “orientare sexuala” cu angajamentul asumat de PLDM in 2009 http://pldm.md/index.php?option=com_content&view=article&id=1152:pozitia-problema-discriminare&catid=1:catservpresa&Itemid=62

2. Definiti, va rugam, sintagma “orientare sexuala”. De ce acest termen nu este definit in pr de lege nediscriminare, fiind un termen cu totul nou pentru legislatia tarii noastre?

3. Explicati, va rog, ce inseamna eliminarea discriminarii pe motiv de “orientare sexuala” in domeniul invatamantului? (articolul 11 din pr de lege nediscriminare) Nu inseamna aceasta ca profesorii vor fi obligati sa invete pe copiii ca homosexualitatea este o practica sexuala fireasca? Ex in acest sens serveste Romania. Mai multe detalii aici http://old.ieseanul.ro/articol/ziar/iasi/manualul-interzis/6450/

4. Daca un patron refuza sa angajeze un homosexual din convingeri religioase sau de constiinta, potrivit art.8 va fi el pedepsit? Daca da, ce pedepse prevede legea pentru persoanele juridice in acest caz?

5. Daca un barbat va dori sa-si schimbe sexul iar institutia medicala sau chirurgul il va refuza, va insemna acest lucru discriminare in baza art.10 (Interzicerea discriminarii lin accesul la bunurile si serviciile publice)?

6. Daca aceasta lege va fi adoptata, vor avea homosexualii moldoveni mai multa putere legala pentru a cere desfasurarea paradelor publice in centrul capitalei?

7. Daca o persoana isi va exprima punctul sau de vedere negativ vizavi de modul de viata homosexual sau de propaganda homosexuala, nu va fi cumva invinuita de discriminare? Daca da, ce amenda ar putea incasa?

8. Ati declarat anterior ca adoptarea legii anti-discriminare este una din conditie impuse de UE in vederea obtinerii regimului liberalizat de vize. Se stie ca directivele UE împotriva discriminării NU SUNT direct legate de posibilitatea ridicării vizei pentru călătoria cetăţenilor Moldovei în UE. Ridicarea vizei are, în primul rand, de-a face cu criterii tehnice (cum ar fi reforma instituţiilor vamale şi a poliţiei de frontieră, etc. care ţin de Ministerul Justiţiei si cel de Interne) şi cu criterii politice. În al doilea rînd, Moldova NU este încă o ţară candidată pentru aderarea la UE, fiind doar parte a Politicii de vecinatate a UE. Aceasta înseamnă că Moldova nu are obligaţia să-şi armonizeze legislaţia cu directivele europene in momentul de faţă. Chiar şi în eventualitatea în care Moldova ar fi o ţară candidată sau membră a UE, propunerea dstra legislativă este bazata doar pe două directive menţionate in Articolul 1 al proiectului de lege – Directiva Cosiliului UE 2000/43/EC din 29 iunie 2009 si Directiva Cosiliului UE 2000/78/EC din 27 noiembrie 2000. Prin urmare, nu este necesar să fie incluse aspecte care nu sunt legate de aceste două directive (domeniul învăţămîntului şi domeniul accesului la bunuri şi servicii).