Cum să procedezi când soția îți cere divorțul?

Întrebare: 

Pace, frate Vasile. Puteți să mă ajutați cu un sfat? Soția mea vrea să se recăsătorească cu alt barbat și cere divorțul de la mine. Ce să fac? Noi nu mai trăim impreună de mult timp și avem o fetiță care în curând va merge la școală. Îmi pare foarte rău de ea că suferă. 

Îmi pare foarte rău de situația în care vă aflați și care vă aduce multă durere și suferință. Presupun că soția v-a cerut și mai înainte divorțul, dar nu i l-ați dat pentru că mai sperați să vă refaceți relația și căsătoria. Despre astfel de situații în Sfânta Scriptură este scris astfel:  

Dacă cel necredincios vrea să se despartă, să se despartă; în împrejurarea aceasta, fratele sau sora nu sunt legaţi: Dumnezeu ne-a chemat să trăim în pace. (1 Corinteni 7:15) 

Nu o puteți sili pe soție să rămână dacă vrea să plece. Căsătoria este un legământ care s-a încheiat prin liber consimțământ al fiecăruia și tot așa trebuie să dureze. Dacă ea nu a fost credincioasă acestui legământ și vrea să-l rupă, nu vă puteți împotrivi alegerii ei. Dacă credeți că mai este posibilitate, mai faceți o tentativă să vă împăcați și să vă refaceți căsătoria, dar dacă totuși soția insistă să-i dați divorțul, nu vă mai împotriviți, căci Dumnezeu ne-a chemat să trăim în pace. 

 

Cât privește fetița, trebuie să faceți acum o înțelegere cu soția și să-i spuneți că aveți asupra ei aceleași drepturi și dacă rămâne să locuiască cu ea, atunci să aveți posibilitate să o vedeți pe fetiță și să o învățați din Cuvântul lui Dumnezeu, dar și să contribuiți material și în orice privință va fi nevoie la creșterea ei. 

 

Dumnezeu să vă mângâie inima și să vă dea pacea lui Hristos care întrece orice pricepere omenească ca să puteți trece prin această criză mare din viață.