Evanghelizare prin intermediul tehnologiilor informationale

Vitalie Marian, despre folosirea tehnologiilor informaționale în slujba Evangheliei

Secolul XXI oferă noi oportunități pentru Biserică în ce privește vestirea Evangheliei și facerii de ucenici. Așa cum ar fi tehnologiile informaționale. Vitalie Marian este unul din creștinii din țara noastră care face uz din plin de noile tehnologii.

Moldova Creștină: Vitalie, cum te ajută tehnologiile informaționale în îndeplinirea marii însărcinări, facerea de ucenici?

Vitalie Marian: Eu, personal, am venit la Hristos prin tehnologii informaționale, dacă aș putea spune așa. Am văzut publicitate la o evanghelizare, tipărită pe un baner, și așa am aflat de acel eveniment la care mi-am predat viața lui Hristos. Consider că tehnologiile informaționale nu trebuie să fie un “dușman”, ci “prieten” al creștinilor, instrument care ajută mult la răspândirea celui mai important mesaj – Evanghelia Domnului Isus Hristos. Din acest motiv coordonez mai multe lucrări media, cum ar fi portalul Moldova Creștină, facultatea de jurnalism a Școlii Internaționale de Misiune din Moldova, conduc o emisiune la TV ș.a. Mass-media sau tehnologiile informaționale (și aici se includ rețelele de socializare), ne ajută să ajungem cu Evanghelia la un număr mare de oameni. Mii de oamenii primesc zilnic zidire duhovnicească și răspunsuri din Biblie la întrebările care-i frământă prin intermediul site-ului Moldova Creștină. În așa fel îi ținem conectați tot timpul la Cuvântul lui Dumnezeu și nu doar duminica. Cât ține de facerea de ucenici, cu ajutorul profilului meu de facebook, întrucât promovez pe el oportunitățile de studiere a Bibliei, am reușit să-mi adun un grup de studiu biblic prin Skype, pe care îl conduc deja mai mult de 2 ani, în fiecare seară. Doar în anul 2016, patru persoane din grupul meu au intrat în Noul Legământ prin apa botezului.

tehnologiile informaționale

Moldova Creștină: Este complicat, greu să înveți să le folosești? Care ar fi cele mai simple posibilități pe care creștinii le-ar putea exploata?

Vitalie Marian: Nu este complicat să folosești tehnologiile informaționale. Dacă acest lucru a fost dificil cu 10 ani în urmă, acum tehnologiile au devenit parte din viața noastră. Un copil se pricepe mai bine la computer decât un matur. Tehnologiile sunt din ce în ce mai intuitive și nu necesită un efort intelectual mare pentru a înțelege cum funcționează. Dorință să fie. Cu părere de rău, însă, mulți creștini nu le valorifică și le folosesc doar în scopuri distractive. Aici mă refer la rețelele de socializare, care sunt un instrument extrem de bun în răspândirea mesajului Evangheliei în format text, audio, foto, video, Live etc. E nevoie de dorință și de disciplină pentru a face aceasta. Cum? Simplu. Spre exemplu, putem distribui cu regularitate articole de pe www.moldovacrestina.md, care sunt scrise într-un limbaj simplu și răspund nevoilor cotidiene ale oamenilor. De asemenea, putem distribui predicile din bisericile noastre. Mai putem comenta evenimentele care se întîmplă în jurul nostru în lumina Cuvântului lui Dumnezeu. Dacă am face aceste mici eforturi zilnic, ne vom putea bucura de roadele pe care le va strânge Dumnezeu în inimile oamenilor, la care am ajuns cu mesajul. Tocmai la facultatea de jurnalism despre care am scris mai sus îi învățăm pe creștini cum să folosească eficient rețelele de socializare, dar și alte instrumente media.

Moldova Creștină: Cum organizezi ora de studiu biblic pe care o conduci prin skype?

Vitalie Marian: Așa cum am spus mai sus, studiem Biblia prin skype în fiecare seară, de la orele 21.00 până la 22.00 pe timp de vară și de la 20.00 până la 21.00 pe timp de iarnă. Acum studiem cartea Faptele Apostolilor capitolelel 1-11 după manualul misiunii Precept Ministries Internațional, în baza metodei inductive. Am ales să ne întîlnim zilnic, pentru că tocmai această practică o aveau primii creștini. Citim în Faptele Apostolilor, capitolul 2, că cei care au primit propovăduirea “erau nelipsiţi de la Templu în fiecare zi, frângeau pâinea acasă şi luau hrana cu bucurie şi curăţie de inimă.”. Așa am ales să facem și vreau să mărturisesc că această disciplină ne ajută să creștem bine duhovnicește. Suntem din mai multe țări în acest grup. Studiul se desfășoară într-o formă interactivă, unde fiecare se implică în citirea pasajelor și discutarea acestora.

Moldova Creștină: Cât de eficient este să faci lucrare astfel?

Vitalie Marian: Este o formă de studiu foarte eficientă. Când s-a mai auzit să poți să aduni într-un grup, simultan, oameni din diferite țări? Pentru unii din ei acest grup este sursa de hrană spirituală de bază, întrucât în regiunile în care trăiesc nu sunt biserici evanghelice sau acestea sunt la o distanță prea mare de la casă. Vreau să mai adaug că această formă de organizare este foarte convenabilă pentru mamele cu copii mici.

Moldova Creștină: Folosesc și ucenicii tăi tehnologiile informaționale în vestirea Evangheliei? Cum îi motivezi și instruiești?

Vitalie Marian: Bineînțeles că da. Nu știu dacă i-am motivat cumva direct, dar văzând cum îi ajută pe ei tehnologiile informaționale în creșterea spirituală, ei caută la rândul lor să-i ajute și pe alți oameni. Spre exemplu, o soră din Germania coordonează pagina de facebook a portalului Moldova Creștină, unde sunt peste 30 de mii de abonați, iar sora ei și ceilalți membri de grup promovează conținutul site-ului pe profilurile lor. De asemenea, ei povestesc despre oportunitatea de studiere a Bibliei prin skype și invită oameni noi la grupul nostru, dar și la grupele lor.

Moldova Creștină: Cât de necesar crezi că este pentru biserici să fie instruite să folosească aceste unelte în slujba Evangheliei? Cum poate fi făcut aceasta?

Vitalie Marian: Eu cred că Biserica trebuie să fie în trend cu lumea, în sensul bun al cuvântului. Adică să preia oportunitățile bune și să le folosească în slujba Evangheliei. Evident că pe internet este multă informație negativă, dar tocmai din acest motiv creștinii trebuie să fie prezenți activ în acest spațiu întunecat pentru a lumina cu lumina Evangheliei. Cum S-a rugat Domnul Isus pentru ucenicii Săi? „Nu Te rog să-i iei din lume, ci să-i păzeşti de cel rău.” (Ioan 17:15). Dumnezeu să ne ajute la aceasta!

Irina Panainte