Vasile Panainte - botez; mărturia de pocăință

Vasile Panainte: ”M-am pocăit prin Taekwon-Do și studiu biblic săptămânal la antrenamente”

Înainte de pocăință obișnuiam să merg la discoteci, de obicei pentru bătăi. O perioadă scurtă de timp am încercat să fumez. Nu am reușit să fac multe lucruri rele și nici să capăt obiceiuri rele, pentru că am început să practic sport, Taekwon-do, la vârsta de 14 ani.

Practic Taekwon-Do de la 14 ani - Vasile Panainte

Dl Ion Rotaru venea din Chișinău pentru noi în Lăpușna de două ori pe săptămână și ne preda Taekwon-Do și studiu biblic.

Vedeam bine că nu trăiesc cum trebuie, dar nu puteam să fac ce spune Biblia

La început nu înțelegeam legătura dintre studiu biblic şi sport, dar antrenorul ne-a explicat că nu poți învăța Taekwon-do fără partea spirituală, fără studiu biblic. Nu am luat în serios la început studiul biblic. Completam manualele doar pentru examen. De multe ori copiam răspunsurile din cărțile colegilor. Așa vreo câțiva ani la rând. Totuși, vedeam bine că nu trăiesc cum trebuie, dar nu puteam să fac ce spune Biblia.

Studiind Biblia, am înțeles că trebuie să mă pocăiesc

După clasa a XII-a m-am angajat la serviciu în pază și aveam mult timp liber. Mi-am luat mai multe cărți să citesc și să studiez. Priveam des și predicile dlui Vasile Filat și emisiunile ”Adevărul despre Adevăr”. Aveam cartea ”Sfaturi din Biblie pentru tineri”. Am citit toată cartea cât eram acolo și am înțeles că trebuie să mă pocăiesc, dar nu eram foarte hotărât, parcă mai aveam frică de prieteni, colegi, părinți, de părerea lor, dar mi-am pus în plan să mă pocăiesc.

Patru zile în lună puteam veni acasă și când am venit acasă am mers la grupul de studiu a dlui Ion și mă gândeam să-i spun că vreau să mă pocăiesc, dar nu m-am hotărât. După studiu m-a telefonat un prieten și m-a invitat la discotecă. I-am spus că nu mai merg la discotecă niciodată. El a insistat și m-a convins. Când am intrat, mi-a fost scârbă de toată atmosfera de acolo. Peste vreo 15 minute m-am pornit acasă. Nu am putut să mai stau. Îmi părea tare rău că am fost la discotecă. Ziua următoare am mers înapoi la serviciu și aveam regrete continuu că am fost în sat și nu m-am pocăit.

Am continuat să citesc și să recitesc. Îmi aminteam continuu exemplul frumos al familiei Rotaru Ion și Felicia, familia lor frumoasă și viața lor fericită. Am hotărât să mă pocăiesc și am spus colegilor mei de serviciu că vreau să mă pocăiesc.

M-am pocăit la îndemnul învățătorilor mei

La scurt timp, după un campionat, antrenorul ne-a invitat la o evanghelizare la manej în Chișinău, la sărbătoarea Secerișului. Eram pe scaun lângă dl Ion, antrenorul meu și continuu aveam gândul să-i spun că vreau să mă pocăiesc, dar parcă eram oprit tot timpul de frica de părerea prietenilor. Nu m-am mai decis să mă pocăiesc și nu i-am spus nimic dlui Ion. Sărbătoarea s-a terminat, dar la ieșire l-am întâlnit pe dl Vasile Filat și m-a întrebat dacă m-am pocăit. I-am spus că nu m-am pocăit. Dl Vasile m-a întrebat ce mă oprește să mă pocăiesc și i-am spus că nimic nu mă oprește și direct, dl Vasile mi-a spus: ”Pocăiește-te”. L-am rugat să mă conducă într-o rugăciune de pocăință și atunci m-am pocăit.

Deodată am avut așa o bucurie și o eliberare că în sfârșit am putut face acest pas, pe care demult îl aveam în gând. M-au îmbrățișat dl Vasile, dl Ion. Eram tare bucuros că am făcut acest pas.

Tot atunci dl Vasile Filat mi-a spus și data botezului. Pe 8 noiembrie 2015 am primit botezul. Am spus prietenilor, părinților și i-am invitat la botez.

Toți m-au încurajat în decizia pe care am luat-o și mi-au fost alături. După botez, când am revenit la serviciu, mi-am luat cărți de studiu biblic inductiv și am început să studiez. Făceam studiu personal, deja cu dorință să cunosc, nu pentru examen. Vorbeam cu colegii de serviciu despre Dumnezeu și discutam lucruri din Biblie.

Vasile Panainte - botez; mărturia de pocăință

După ce m-am eliberat de la serviciu, am început cantonamente pentru competiția europeană la Taekwon-Do. Făceam studiu biblic. Apoi, am mers la sesiuni de studiu biblic și am început să mă implic și în tabere de zi și de Taekwon-Do.

Vasile Panainte - sesiuni la Institutul de Studiu Biblic Inductiv

Vasile Panainte - implicare după pocăință

La una din tabere am făcut cunoștință cu fata de care m-am îndrăgostit și pe care care am cerut-o în căsătorie pe 16 octombrie. Pe 20 noiembrie ne-am căsătorit și avem acum 8 luni de căsătorie. Dumnezeu mi-a dăruit mai mult decât mă așteptam vreodată. Acum așteptăm și un copilaș.

Ne implicăm împreună în lucrare. Eu conduc antrenamente de Taekwon-Do în Ialoveni și nevasta mea predă ore de limbă engleză. Împreună cu sportul și engleza, predăm și studiu biblic și ne implicăm și noi în viața altor oameni ca să-i aducem la Hristos, așa cum s-au investit și în noi învățătorii noștri.

Vasile Panainte - misiune prin sport

Am mare recunoștință și admirație pentru familia Rotaru. Au investit așa e mult în viața mea. Totdeauna erau cu gândul la noi, totdeauna ne-au ajutat. Au depus efort mare totdeauna să putem merge la competiții, cantonamente, tabere, seminare ca să putem crește în cunoașterea Cuvântului lui Dumnezeu. Când nu aveam bani, ei achitau din banii lor și pentru noi ca să putem merge și studia Biblia. Dl Vasile Filat totdeauna mă întreba și mă încuraja să mă pocăiesc, totdeauna când mă întâlnea. Am primit multă învățătură și Dumnezeu mi-a cercetat inima prin cărțile și emisiunile dlui. Mulțumesc mult!