La Mulți Ani învățătorului nostru, Vasile Filat!

Interviu cu Vasile Filat, fondatorul portalului Moldova Creștină

Totul s-a început de la dorința de-a ajunge cu vestea Evangheliei la cât mai mulți oameni. De aceea, în 2007, și-a creat un blog pe WordPress, cu denumirea Moldova Creștină, și și-a propus să publice, zilnic, câte un articol, care să răspundă din Biblie la întrebările oamenilor. Este vorba despre Vasile Filat, învățător al Bibliei, directorul Institutului de Studiu Biblic Inductiv din Moldova, pastorul Bisericii Buna Vestire din Chișinău. În acest an siteul Moldova Creștină împlinește 10 ani. Cum s-a început totul și cum a binecuvântat Dumnezeu această lucrare aflați din interviul de mai jos.

Moldova Creștină: Cum a apărut ideea de a crea un portal creștin? Și de ce Moldova Creștină?

Vasile Filat: În martie 2007 am început să primesc mesaje de la niște persoane necunoscute care mă acuzau că nu răspund la învinuirile ce-mi sunt aduse. Am cerut să-mi explice ce învinuiri, unde se găsesc și am fost îndreptat spre site-ul www.curaj.net unde cineva mă acuza cu privire la învățătura Evangheliei pe care o propovăduiesc. Nu-mi amintesc acum specific ce acuzații mi se aduceau. Am întrebat pe administratorii acelui site cum pot să răspund și ei mi-au recomandat să-mi deschid un cont pe site la ei și să o fac în formă de articole. Tocmai treceam pregătirea la Institutul HAGGAI și după o zi de studii intense serile scriam articole și răspundeam la întrebările care îmi erau puse. Am scris astfel zilnic și cred că am depășit cifra de 20 de articole. Îmi plăcea să văd că articolele provocau multe discuții și comentarii, dar mă supăra că acolo nu exista nicio cenzură și erau îngăduite la comentariile unora cuvinte care sunt definite în Biblie ca și “porcoase”. Mi-am dat seama că nu este cea mai bună platformă pe care vreau să scriu în continuare și că nu doresc să arunc lucrurile sfinte și mărgăritarele ca să fie călcate în picioare de cineva, de aceea am hotărât să lansez o platformă proprie. Între timp, mă informasem despre posibilitățile de blogging și am început cu un blog simplu, gratuit, pe platforma www.wordpress.com. De la bun început am înțeles că lucrarea aceasta este foarte necesară și de mare perspectivă, căci îmi va permite cu același mesaj să ajung la orice om de pe pământ care are conecțiune la internet, dar am mai înțeles și că cere o disciplină și dedicare deosebită. Cel mai important moment cred că a fost atunci când am luat decizia să scriu zilnic și să răspund la întrebările din Biblie pe care mi le adresează oamenii. Am decis să răspund zilnic la o întrebare. Credeam că întrebările la scurt timp se vor epuiza, dar nu a fost așa. Pe măsură ce răspundeam întrebările veneau altele și numărul cititorilor a crescut continuu. De ce am ales denumirea “Moldova Creștină”? Pentru că acesta este visul și dorința inimii mele, ca fiecare om din țara noastră să fie un adevărat ucenic al lui Isus Hristos. Da, știu că peste 90% din populația țării se declară creștini, dar dacă compari credința și trăirea ucenicilor de pe paginile Noului Testament cu cea a locuitorilor țării noastre nu este greu să vezi o mare, foarte mare diferență. Eu doresc ca prin acest site oamenii din țara noastră și din lumea întreagă să-L cunoască pe Domnul Isus Hristos, să intre în Noul Legământ cu El și să crească continuu în sfințenie, urmând învățătura Lui.

Moldova Creștină

MC: Ce înseamnă 10 ani de activitate pentru fondatorul site-ului, Vasile Filat?

Vasile Filat: În toți acești am dedicat 1-2 ore zilnic pentru a răspunde la întrebările adresate de cititorii site-ului. Aceasta a implicat studiere profundă a Sfintelor Scripturi ca să pot da răspunsuri temeinice și adevărate. Mulțumesc mult Domnului pentru că mi-a dat harul să-i am de învățători pe Mia și Costel Oglice, care m-au învățat de la începutul vieții mele de creștin cum să studiez în profunzime Cuvântul lui Dumnezeu și cum să-l transmit oamenilor. Pe măsura creșterii volumului de lucru am implicat-o pe soția mea în scrierea articolelor și apoi am pregătit și implicat pe mulți alți creștini și creștine care azi alcătuiesc o echipă frumoasă.

MC: Câți oameni se implică în prezent în întreținerea cu materiale pentru site?

Vasile Filat: Activitatea site-ului implică multe aspecte și mulțumim Domnului pentru cei peste 60 de oameni care se implică în diferitele slujiri. Unii scriu articole, alții produc emisiunile televizate, alții asigură buna funcționare tehnică a site-ului, programare, promovarea conținutului, chatul, direcționarea oamenilor în grupele de studiu biblic, conducerea grupelor de studiu biblic și multe alte aspecte necesare pentru o astfel de lucrare. Materialele sunt traduse în limbile rusă, engleză, franceză și spaniolă și pentru aceasta lucrează o echipă de traducători și editori.

MC: Aveți date statistice câți cititori au ajuns pe pagina Moldova Creștină? Aveți cititori și de peste hotare?

Vasile Filat: În primul an am ajuns până la 1700 de vizite pe zi. În anul doi am avut între 2500 și 3000. În anii următori a fost înregistrată creștere până la 4000 anual, dar și scădere uneori din anumite pricini tehnice. În prezent avem zilnic în jur de 5500 de vizite. Dacă ar fi să facem o estimare, cred că în toți acești ani au fost peste 12.000.000 vizite la site. Da, bineînțeles, avem și cititori de peste hotare. Cel mai mare număr de cititori este din România și este ușor de explicat, pentru că acolo locuiesc cel mai mare număr de vorbitori de limbă română. Dar avem cititori din lumea întreagă. Din moment ce articolele au început să fie traduse în alte limbi, a crescut și mai mult numărul cititorilor din alte țări.

MC: Dacă ați menționa 3 cele mai notorii exemple cînd viețile oamenilor au fost schimbate citind articole de pe site, care ar fi ele?

Vasile Filat: Am multe exemple pe care aș putea să le spun și care ne-au adus bucurie mie și tuturor celor care depunem eforturi la acest site. Mi-a scris odată o doamnă care era silită de soțul și socrii ei să avorteze copilul și nu știa cum să procedeze. Soțul o amenința cu divorțul dacă nu îndeplinea condiția pusă de el. Doamna mi-a scris ca să ceară consiliere. Am sfătuit-o din Cuvântul lui Dumnezeu și i-am vorbit despre valoarea vieții copilului nenăscut și cum să procedeze. Ea a stat tare și nu a cedat. După ce a născut o fetiță, soțul cu lacrimi a venit să-și ceară iertare și așa au făcut și socrii. Soțului nu-i vine să creadă că putea să-și omoare acel copil.

Mai multe persoane de peste hotare L-au cunoscut pe Hristos și au intrat în Noul Legământ cu El prin intermediul materialelor distribuite pe acest site și apoi au venit la Chișinău ca să fie botezați și s-au alipit Bisericii lui Hristos.

Ostași români care își făceau serviciul militar în Afganistan scriau că aceasta era sursa lor zilnică de hrană spirituală care le-a fost de mare binecuvântare pe perioada aflării lor acolo și a contribuit la creșterea lor spirituală.

MC: Cu ce nevoi se confruntă portalul și cum pot oamenii să vă ajute?

Vasile Filat: Avem nevoie de sprijin în rugăciune și vom aprecia să știm că cititorii ziarului și a portalului nostru se vor ruga pentru noi. Ca să cunoașteți mai bine nevoile de rugăciune, vă îndemnăm să vă abonați la buletinul nostru informativ prin trimiterea unui mesaj la adresa contact@moldovacrestina.md. Fiind abonați la acest buletin, veți fi la curent cu nevoile noastre și cu posibilitățile de implicare. Toate aspectele tehnice, de programare, hosting și întreținerea site-ului implică multe cheltuieli financiare și vizitatorii site-ului ne pot ajuta prin contribuțiile lor. Avem nevoie de traducători care doresc să se implice în calitate de voluntari pentru traducerea articolelor în engleză, spaniolă și franceză. Mulțumesc lui Dumnezeu care ne-a ajutat în toți acești ani și ne-a dat putere și resurse pentru realizarea site-ului www.moldovacrestina.md și a conținutului acestuia. Mulțumesc tuturor oamenilor care s-au implicat pe parcursul acestor 10 ani ca să ducem mesajul Evangheliei prin acest site. Dumnezeu să ne ajute și mai departe să facem bine această lucrare și să ajungem la cât mai mulți oameni ca să vedem Moldova Creștină cu adevărat.

Interviu realizat de Radu Blendarencu