Copiii de la școlile duminicale din Georgia studiază Biblia inductiv

“Acest manual va aprinde pasiunea și dorința pentru studierea Bibliei chiar și la cel mai lenos elev de la școala duminicală”,  așa a spus Anuki, directorul școlii duminicale a bisericii din orașul Rustavi la încheierea seminarului desfășurat în orașul Tbilisi, capitala Gruziei, în perioada 11-13 mai.


Invitația să facem acest seminar a venit de la episcopul bisericilor penticostale din această țară după ce a aflat despre materialele de studiu biblic inductiv pentru copii elaborate de misiunea Precept Ministries International. Șorena, fiica episcopului, fiind studentă la Școala Internațională de Misiune – Precept Ministries Eurasia, a trecut pregătirea la unul din aceste manuale și a văzut efectul puternic pe care l-a avut acest studiu când a mers să-i învețe pe copii la o tabără de zi organizată într-un sat din Moldova. Astfel, la invitația episcopului s-a decis traducerea în limba georgiană și tipărirea manualului pentru copii “Doamne, învață-mă să mă rog”. Împreună cu fiica mea Tika am mers să-i pregătim pe cei 40 de profesori de școală duminicală veniți din bisericile penticostale și baptiste din Georgia.

După prima zi profesorii veniți la seminar au împărtășit impresiile și unii din pastorii lor s-au grăbit să vină și să ia cărțile pentru copiii din biserică. Chiar în prima zi, la pauză, s-au apropiat participanții și spuneau că niciodată nu au cunoscut așa o metodă care este deosebit de interactivă și toți sunt implicați, lucru deosebit de necesar ca să-i țină pe copii motivați și pasionați de studiul biblic. Alt lucru pe care l-au menționat participanții este că elevii care studiază după aceste manuale cercetează textul biblic nemijlocit și nu despre Biblie sau istorioare. Le-au plăcut profesorilor să facă toate activitățile incluse în manual cum ar fi desene, crossword etc. Una din activități a fost să-și confecționeze un carnet care să fie ulterior folosit în calitate de jurnal de rugăciune.


Toți participanții au adus materialele necesare, iar Moris Senașvili, misionar care lucrează la plantarea câtorva bisericii și care s-a ocupat de aspectele organizatorice ale acestui seminar, a adus chiar un sfredel electric pentru această sarcină.


Un mare accent la acest seminar am pus pe lucrul în grupe mici așa ca fiecare profesor să acumuleze suficientă experiență și să practice metodele interactive de predare a Bibliei.


La seminar am fost vizitați de conducătorul portalului creștin www.Jesus.ge care activează de 8 ani și publică noutăți și materiale creștine în limba georgiană. Am fost invitat să am o discuție cu toți colaboratorii din această echipă ca să le împărtășesc experiența acumulată la site-ul www.moldovacrestina.md și, aflând despre lucrarea lor frumoasă, am putut să-mi exprim aprecierea, să-i încurajez și să le dau sfaturi pentru lărgirea lucrării lor ca să poată ajunge cu mesajul Evangheliei la cât mai multe suflete.


Duminică, 14 mai, am primit invitația să predic la biserica baptistă din Tbilisi și am propovăduit despre importanța studierii profunde și sistematice pentru fiecare ucenic a Domnului Isus Hristos. Acolo am întâlnit și pe doi frați misionari veniți din Belorusia pentru o ședință a departamentului de misiune al Federației Baptiste la care urmau să vină și un grup de misionari din țara noastră. Ne-am bucurat să ne închinăm împreună Domnului în acest oraș unde cu 150 de ani în urmă a apărut prima biserică baptistă din Rusia țaristă. Al doilea pastor al acelei biserici, Vasiliy Pavlov, a jucat un mare rol apoi la plantarea bisericii baptiste din Chișinău unde a venit de multe ori să predice și a botezat pe primii credincioși în anul 1910.


La plecarea din țară, pe avionul spre Istanbul, am stat alături de un domn pe nume Koba (o versiune a numelui Iacov în limba georgiană) care s-a arătat foarte interesat de învățătura Domnului Isus Hristos și discuția noastră a durat aproape pe tot parcursul zborului. De la el am mai aflat că grecii antici au numit această țară și poporul astfel georgian însemnând “om al pământului” sau agricultor, sau cel care prelucrează pământul. De la Istanbul, Tika a plecat spre Chișinău, iar eu am zburat la Odessa unde urma să mă întâlnească instructorii de Taekwon-do ca să mergem mai departe la sesiunea din localitatea Kirilovka unde, împreună cu învățătorii Mia și Costel Oglice, studiem Epistola către Galateni și în fiecare dimineață facem antrenamente și recapitulăm tot programul în cele mai mici detalii în pregătirea pentru predare la Școala Internațională de Misiune – Precept Ministries Eurasia. Pe avion din Istanbul spre Chișinău am stat alături de o tânără din Ucraina care lucrează stewardesă pentru o companie din Emiratele Unite Arabe și cu un tânăr care este pilot la aceeași companie. El era musulman și ea creștină ortodoxă și se pregătesc să se căsătorească. Am scos din geantă broșura “Pentru prietenul meu musulman” și i-am dat-o tânărului. A citit-o imediat cu multă atenție și apoi mi-a spus că și el și toți musulmanii cred în Isus tot așa cum cred și creștinii, doar că nu acceptă că Isus este Fiul lui Dumnezeu și că a murit pentru păcatele omenirii. Am avut un bun prilej să-i prezint mesajul Evangheliei și el a ascultat foarte atent și a spus că va citi Noul Testament, căci nu-l citise încă. Și-a cerut permisiunea să fotografieze broșura ca să o trimită și prietenilor și când i-am spus că i-am dăruit-o, s-a bucurat și mi-a mulțumit. Prietena lui a spus că a citit Coranul și că nu vede nimic rău, că oamenii acolo sunt credincioși și că se gândește să se căsătorească cu el și să se convertească la Islam. Atunci i-am spus că există partea morală a fiecărei religii și este foarte identică, căci aproape toate religiile învață să nu furi, să nu ucizi, să nu comiți adulter etc. Dar cel mai important aspect al religiei și esența ei este mântuirea sufletului omenesc ca să nu meargă la pierzarea veșnică în iad, ci să aibă viață veșnică și să intre în Împărăția lui Dumnezeu. I-am spus cuvintele Domnului Isus Hristos care a spus: “Eu sunt calea, adevărul și viața și nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine”. Am asigurat-o că nu există o altă cale de scăpare nici pentru ea, nici pentru prietenul ei și nici pentru un om din lume și că Isus Hristos este unica lor șansă și a noastră tuturor. I-am îndemnat să-L caute pe Isus, să creadă în El și să fie mântuiți ca să aibă parte de viața veșnică și să nu-și piardă sufletele. Vă invit să ne rugăm împreun pentru aceste persoane și pentru toți profesorii de școală duminicală din Gruzia și copiii care vor studia Biblia împreună cu ei.