Pasiune în studierea Bibliei - un băiat care vede foarte rău

Pasiunea pentru studierea Bibliei în Myanmar

În Myanmar se desfășoară acum una din sesiunile pentru lucrarea cu copiii din cadrul Institutului de Studiu Biblic Inductiv. Predă sesiunea Veaceslav Crîlov, unul din profesorii Institutului din Moldova. Studenții veniți la sesiune au mare pasiune pentru studierea Cuvântului și perseverează cu toate dificultățile pe care le întâmpină. Vă invităm să citiți mai jos din mărturiile povestite de Veaceslav Crîlov.

”Sâmbătă am terminat de studiat manualul ”Doamne, învață-mă să mă rog” și astăzi am început cursul ”Vai, am dat de probleme!” Studenții merg foarte bine și sunt încântați de studiu. Unii mi-au spus că acest studiu despre rugăciune i-a cercetat chiar pe ei înșiși.

Studiu biblic la Institutul de studiu biblic inductiv din Myanmar

Acest bărbat a venit sâmbătă pe la școala de orbi și a întâlnit o soră acolo și a întrebat-o ce face. Ea i-a povestit despre Institut și el a rămas chiar pentru restul zilei și azi a venit la sesiune și va trece tot cursul Iacov. Chiar dacă nu va putea trece această sesiune în întregime, el a rămas foarte motivat de ceea ce facem, de viziunea Institutului și de materiale și a zis că vine și la sesiunile următoare. El lucrează mai mult cu adulțiin din tribul Karen și are viziune să lucreze și cu copiii din acest trib.

Myanmar - lucrul cu copiii. Planuri de lecție

După ce am terminat de studiat prima lecție din Iacov, am făcut analiza lecției și le-am dat studenților să pregătească planul lecției. Iată așa ei împreună lucrează.

Myanmar - lucrul în grup pentru elaborarea planurilor de predare pentru lecțiile de studiu biblic inductiv

Băiatul din imaginea de mai jos este orfan, dar la moment locuiește la o familie care se îngrijește de el. Este un băiat foarte străduitor, chiar dacă vede doar cu un ochi și încă foarte rău, așa citește și scrie. Pe lângă faptul că nu vede, mai are și alte probleme de sănătate, printre care și hiperactivitate. Cu toate acestea, el se descurcă foarte bine. Personal nu conduce grupe, dar ajută la școala duminicală unde este nevoie.

Cum studiază Biblia orbii din Myanmar

Pasiune în studierea Bibliei - un băiat care vede foarte rău

Femeia din imaginea de mai jos, Debora, vine deja la a doua sesiune tocmai din Chin state. În localitatea ei sunt foarte mulți copii orbi. Ea lucrează cu 64 de copii și toți sunt orbi. Dintre aceștia, 38 sunt budiști, iar ceilalți vin din familii creștine. Acești copii sunt împărțiți în două grupe a cîte 32 de copii și ea face cu ei studiu oral, fiindcă ei nu sunt educați și nu pot citi limbajul Brail.

Debora lucrează cu copiii orbi în Myanmar

Saw eh Do, de asemenea, vine pentru a doua oară la sesiune, însă de data aceasta a mai adus 4 ucenici de-ai lui care îl ajută în lucrarea pe care o face. De mic copil a avut o viață foarte grea, mai ales după ce părinții au divorțat. El a început să consume alcool și droguri, însă a asistat o dată la un serviciu divin la care s-a pocăit și nu după mult timp s-a implicat în lucrarea locală. Când și-a spus mărturia, am rămas atât de impresionat de felul cum lucrează Dumnezeu prin el. Saw are 4 puncte de misiune și un orfelinat unde la moment face studiul ”Cum să studiezi Biblia pentru copii” cu 58 de copii. În localitatea de unde este el lucrează cu 50 de copii, dintre care 20 pot citi și scrie. El face studiu cu toți, dar manuale completează doar aceștia. Într-un alt punct de misiune are 65 de copii, dintre care 50 sunt sunt creștini. În altă localitate – 30 de copii și în alta – 30 de adolescenți. El merge în fiecare zi într-o localitate și le ia așa pe rînd și, pentru că a văzut că tot mai greu face față, a adus cu el ucenicii lui care vor rămâne în localitatea lui, iar el va continua să meargă prin punctele de misiune. În una din localitățile unde merge a vestit Evanghelia și așa s-au pocăit 5 familii și s-a format biserică acolo.

Misiune cu copiii în Myanmar

Creșterea liderilor în Myanmar

În timpul cinei s-au apropiat acești călugări budiști și s-au interesat cum ar putea aduce niște copii orbi de care ei se îngrijesc să vină să învețe aici la școala creștină pentru orbi. Ei sunt foarte conștienți de învățătura biblică care se dă aici la școală și totuși au dorit să aducă pe acești copii să învețe aici.

Școală creștină pentru orbi în Myanmar

Să ne rugăm pentru lucrarea Institutului de Studiu Biblic Inductiv în Myanmar și pentru ca această pasiune a localnicilor pentru Evanghelie să crească continuu și roadele să fie din belșug. Dumnezeu să ne binecuvânteze să ne molipsim și noi de această pasiune pentru studierea Scripturilor.