Biserica VESTEA BUNĂ din Strășeni au nevoie de ajutor financiar pentru finisarea temeliei

Biserica ”Vestea Bună” din Strășeni în creștere frumoasă de la plantare

Raionul Străşeni se află în centrul Moldovei, la 23 km depărtare de Chişinău, capitala Republicii Moldova. Populaţia oraşului Străşeni constituie aproximativ 18 000 locuitori. Limbile vorbite sunt româna şi rusa. Suprafaţa totală este de 760 km². Ziua oraşului e 27 octombrie.

Aproximativ 90 de procente din populaţia acestui orăşel, se crede creştină, deşi merg la biserică în cea mai mare parte, doar la paşte. Oamenii, după destrămarea regimului comunist, au rămas cu o mare pată lăsată de ateismul comunist, astfel devenind indiferenţi faţă de Dumnezeu, dar dorind să creadă că sunt creştini. Până la iniţierea Bisericii Baptiste “Vestea Bună” în oraşul Străşeni activau 4 biserici Ortodoxe, 3 biserici de Creştini Evanghelişti Baptişti parte din Asociația Bisericilor neînregistrate și o Biserică Penticostală. Nu era nicio biserică din partea Uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste din Moldova.

În luna iunie 2012 a fost organizată prima tabără de zi cu copiii din Strășeni

La îndemnul fratelui Vasile Filat, Adrian Blajinschi și Violeta Blajinschi, locuind în Strășeni și conducînd acolo grupe de studiu Biblic, s-au hotărât să facă o tabără de zi în Strășeni. Tabăra de zi este ceva diferit de o tabără staționară prin faptul că liderii care conduc tabăra, au grijă de program, conduc programul, jocuri vesele, studiu Biblic, dar copiii dorm pe la casele lor, mănâncă pe la caselele lor, nu sunt hrăniți de organizatorii taberilor. La ora 10 începe programul taberei cu studiu biblic. Apoi la 11:30 – 13:00 sunt jocuri vesele. De la 13:00 – 13:30 sunt premii și anunțuri. De la 13.30 – 15.00 este o pauză de masă unde copiii merg acasă să mănânce și apoi de la 15.00 – 16.00 revin pentru studiu Biblic. De la 16.00-17.00 iarăși jocuri distractive și premii.

Prima tabără de studiu biblic inductiv în Strășeni

Din amintirile primei tabere:

Știu că mi-am planificat să avem 30 de copii în tabără. Cu o zi înainte am mers să invităm copiii la tabăra care trebuia să înceapă a doua zi. Am întâlnit pe terenul de joacă vreo 30 de copii care au primit invitații și pentru că era pe înserate și nu mai erau copii am plecat acasă. Am pregătit cărți de studiu pentru 30 de copii care îi așteptam la tabăra de zi. Și materiale necesare tot pentru 30 de copii. Dar chiar în prima zi de dimineața au venit mai mulți copii decât am pregătit cărți… După masă erau peste 50 de copii. Am fugit repede la Chișinău după cărți de studiu. Am luat cărți pentru 50 de copii. Dar spre surprinderea mea, a doua zi, au venit mai mult de 70 de copii. Am mers iarăși la Chișinău după cărți. Am luat 80 de cărți deja. Dar vând am venit înapoi, după masă erau în jur de 100 de copii! Bineînțeles că am mers iarăși după cărți… În ziua următoare erau 150 de copii, iar până la finele taberei am avut în jur de 200 de copii! Ne-am bucurat pentru o așa deschidere din partea copiiilor din Strășeni, dar și a părinților, care aduceau copiii de mânuță și ne rugau să-i primim la tabără de zi. (Adrian Blajinschi, Pastor Biserica ”Vestea Bună” din Strășeni)

Noiembrie 2013 – Primul serviciu divin al Bisericii ”Vestea Bună” din Strășeni

În urma rugăciunilor și studierii Cuvântului lui Dumnezeu, prin îndemnul Pastorului Vasile Filat Biserica Bunavestire din or. Chișinău unde eram membri, am început să ne rugăm pentru plantarea unei biserici în or. Strășeni. La acel moment în Strășeni nu era biserică Evanghelică Baptistă din partea Uniunii Bisericilor Baptiste din Moldova.

Deja de mai mulți ani conduceam cu soția grupe de studiu biblic. Oamenii veneau la grupe, se pocăiau și mergeau în alte biserici. Iată de ce ne-am hotărât să plantăm biserică în or. Strășeni.

Primul local a fost închiriat în incinta gimanziului ”Mihai Viteazul” din Strășeni. Directorul școlii la început s-a arătat foarte receptiv pentru ca să ne ofere o clasă la etajul 3 al gimnaziului. Am făcut ceva reparație cosmetică, am aranjat lucrurile și în data de 17 noiembrie 2013 a avut loc primul program divin al Bisericii Vestea Bună Strășeni în acest local. Au venit în primul rând oameni care erau în grupele noastre de studiu biblic pe care le conduceam, prieteni din alte biserici și prieteni necreștini care au fost invitați la serviciu divin și au acceptat invitația.

Oamenii s-au arătat foarte receptivi. Fiecare căuta să participe cu ceva în această lucrare importantă. Un frate lemnar a făcut amvonul. Cineva a cumpărat scaune pentru local. Cineva a cumpărat lenoleum. Alții au venit să ajute cu reparația. Au așternut lenoleum, au reparat pereții și au dat pereții cu vopsea. Fiecare căuta să contribuie cu ceea ce putea.

La începutul Bisericii în anul 2013 am venit 5 membri din Biserica ”Buna Vestire” din Chișinău ca să lucrăm la plantarea bisericii din or. Strășeni. Așa a început lucrarea de plantare a Bisericii ”Vestea Bună” din orașul Strășeni.

Chiar după primul serviciu divin, unde au fost în jur de 25-30 persoane, directorul școlii ne-a interzis să ne mai întâlnim în școală. Am înțeles că a fost pusă presiune asupra lui din partea preotului ortodox.

Următoarele duminici ne întâlneam la noi în apartament și ne rugam pentru un nou local. După scurt timp un frate misionar din Polonia, Wojchek Boris, ne-a oferit casa care a cumpărat-o pentru oficiul misiunii lui, ca să facem lucrările în acea casă. Așa am început să ne întrunim în acel local. Așa din noiembrie 2013 până în anul 2017 de la 5 persoane în echipa de plantare a bisericii, am ajuns la 18 membri, dintre care 4 oameni botezați noi și 11 persoane care s-au alipit nouă în această lucrare. La program vin în jur de 30-40 de persoane dintre care vreo 10 sunt copii.

La scurt timp ne-am am înțeles că încăperea în care ne strângem nu mai corespunde necesităților pe care le avem și am început să ne rugăm pentru un local nou.

Începutul Clubului de copii “Vestea Bună”

În fiecare vară, începând cu anul 2012, până în prezent s-au făcut tabere de zi cum am și început lucrarea în Strășeni, la care au participat 120-200 de copii. După două tabere de aceste gen, ne-am dat seama că copiii vin la tabere de zi apoi pleacă acasă și noi pierdem legătura cu ei. Ne-a venit ideea unui club de copii care să activeze zilnic și să întrunească 20-30 de copii.

În toamna anului 2014 am organizat o nouă tabără de zi deja în localul în care ne strângeam cu biserica. La program au venit în jur de 30-40 de copii. După acea tabără de zi copiii au fost anunțați de începerea unui club pentru copii care se va desfășura zinlic. Copiii s-au bucurat mult și imediat la program au început să vină în jur de 20-30 copii zilnic, de luni până vineri.

Copiii vin de la ora 15.00 după școală, încep cu studiu biblic după care au timp de jocuri interactive. Văzând potențial în unul din membrii bisericii în ce privește lucrul cu copiii, am delegat-o pe Erica Maico să se ocupe cu lucrarea cu copiii. Erica, ca un bun ucenic a răspuns pozitiv propunerii, ne-am rugat și ea a început această lucrare. Deja de 4 ani se face lucrarea cu clubul de copii. Copiii au început să se pocăiască. Vorbesc despre botez cu părinții. Unii din părinții copiilor încep să vină la biserică. Ne rugăm ca acești copii să devină ucenici fideli ai Domnului nostru Isus Hristos și prin ei părinții lor să vină la Dumnezeu.

Metodele pe care le folosim în lucrare

Grupe de Studiu Biblic. În fiecare săptămână se petrec grupuri de studiu biblic pe la case sau în localul în care ne strângem cu biserica. Oamenii studiază Cuvântul lui Dumnezeu folosind manuale de studiu biblic inductiv caută să fie nu doar ascultători, dar și împlinitori cu fapta.

Grup de studiu biblic inductiv în Strășeni

Studiul biblic are o importanță majoră în plantarea Bisericii din or. Strășeni. Grupele de studiu biblic s-au făcut ani la rând înainte de începerea serviciilor divine și se petrec până în prezent. Oamenii se pocăiesc studiind Sfintele Scripturi cunoscându-L pe Isus Hristos ca Domn și Mântuitor și cercetați de Cuvânt se hotărăsc să-și mărturisească credința în apa botezului. Astfel, în anul 2016 s-au botezat 4 persoane noi care s-au alipit bisericii și au devenit membri activi.

Programul de tineret. La scurt timp după începerea serviciilor divine, fiindcă la Biserică veneau și tineri între 14-20 ani, s-au apropiat vreo 3 tineri care au zis că vor să începem ceva întâlniri sistematice dedicate tinerilor. Cu bucurie am setat o zi din sătpămână pentru un program dedicat tinerilor.
Astfel, în fiecare vineri la ora 18.00 am început să ne întrunim cu 3 tineri pentru a studia Cuvântul lui Dumnezeu. Peste puțin timp au fost 5 tineri. Apoi se strângeu 7 tineri. Numărul lor creștea și în prezent sunt în jur de 15 tineri care vin la programul de tineret, dintre care jumătate deja s-au pocăit și 2 s-au botezat.

Lucrarea prin fotbal. În fiecare săptămână persoana responsabilă merge pe terenul de fotbal și organizează jocuri de fotbal. Acolo se strâng în jur de 30-40 de tineri 90% dintre care nu sunt creștini. La început de joc, cu toții se roagă și este vestit Cuvântul lui Dumnezeu.

Tinerii sunt invitați la Biserică și la grupuri de Studiu Biblic. Unii din ei au început să vină la programul de tineret și la biserică. Astfel această lucrare este o punte între Biserică și tinerii din or. Strășeni.

Lucrarea prin muzică. Fiindcă mulți tineri doresc să învețe un instrument muzical, Pastorul Adrian Blajinschi, cunoscând să cânte la chitară, având îndemnul din partea Domnului s-a hotărât să deschidă un grup de chitară, unde tinerii să poată învăța chitara, dar și să facă studiu Biblic.

Tinerii vin la lecțiile de chitară apoi rămân la programul de tineret care este imediat după acestea. În prezet sunt în jur de 10 tineri care vin la lecțiile de chitară și fac studiu Biblic.

Lucrarea cu văduvele, orfanii și lucrarea socială. Apostolul Iacov spune:

Religia curată și neîntinată, înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, este să cercetăm pe orfani și pe văduve în necazurile lor, și să ne păzim neîntinați de lume. (Iacov 1.27)

Iată de ce ne-am mobilizat cu membrii bisericii ca să vizităm văduvele și orfanii și să-i ajutăm în nevoile lor. În această lucrare se implică practic toată biserica. Se vizitează familiile nevoiașe, văduvele, orfanii. Se observă nevoile lor și apoi mergem cu biserica și vizităm aceste familii ajutându-i.

S-au tăiat lemne la o văduvă. La altă văduvă s-a reparat gardul. Se duc regulat sacoșe cu produse alimentare. Astfel s-a reparat gardul la o văduvă. S-a cumpărat încălțăminte pentru copiii orfani. S-a făcut reparație cu puterile noastre în unele case ale văduvelor și orfanilor. S-au tăiat copaci în ograda lor când a fost nevoie. S-au reparat scări de la intrarea în casă sau s-a lichidat consecințelor inundațiilor care au fost în urma ploilor.

Oamenii vizitați auzeau cuvântul lui Dumnezeu. Unii din ei s-au pocăit. Ne rugăm să fim folositori tot mai mult la dispoziția lui Dumnezeu.

În prezent Biserica este în număr 22 de membri. La fiecare program de închinare numărul persoanelor ce iau parte atinge în mediu 30-40 de persoane. Biserica pune un deosebit accent pe Studierea Sfintelor Scripturi şi cuprinde o diversitate de metode pentru edificarea Bisericii şi răspândirea Evangheliei după cum au fost descrise mai sus.

Rugăciunea noastră este ca să ne punem tot mai mult la dispoziția lui Dumnezeu pentru a duce Vestea Bună la câți mai mulți oameni, în or. Strășeni, în satele din jurul nostru, în toată Moldova, în țările vecine și până la marginea pământului! Și dacă în 4 ani de zile Dumnezeu ne-a binecuvântat cu un rod așa frumos, să dea Domnul să fim folosiți și mai mult așa ca în 10 ani să fim de 10 ori mai mulți!

A început construcția casei de rugăciune a Bisericii ”Vestea Bună”

În toamna anului 2017 prin mila și harul Domnului am început construcția casei de rugăciune a Bisericii Vestea Bună în mun. Strășeni. La moment am finisat demisolul clădirii. În primăvara anului 2018 planificăm să ridicăm pereții clădirii și să punem acoperișul și să facem toate lucrările necesare ca să putem să intrăm în sala principală pentru a desfășura acolo lucrările Bisericii.

Biserica VESTEA BUNĂ din Strășeni au nevoie de ajutor financiar pentru finisarea temeliei

Rugați-vă pentru noi, căci mai avem nevoie de 3500 $ pentru a achita lucrările pentru demisol așa ca în primăvară alți frați să vină să ne ajute cu construcția și finisarea clădirii.

Dacă doriți să fiți parte la această lucrare pe care o face Dumnezeu prin noi, puteți dona pe contul bancar al Bisericii ”Vestea Bună” din Strășeni:

BC “VICTORIABANK” SA (FIL.23 STRASENI)
CHISINAU, MOLDOVA
CODUL BĂNCII: VICBMD2X(473)
BENEFECIARUL: COMUNITATEA RELIGIOASA BISERICA CRESTINA EVANGHELICA BAPTISTA VESTEA BUNA DIN ORASUL STRASENI
CODUL FISCAL: 1017620002425
IBAN: MD97VI022242300000065MDL (cont lei)
MD48VI022242300000011USD (cont $)
MD48VI022242300000012EUR (cont euro)