Ce faci când cineva îți spune că ai probleme spirituale?

Întrebare:

Ce faci când o persoană îți tot repetă că ai probleme spirituale și le vede doar ea?

 probleme spirituale

O persoană sau mai multe văd că ai probleme spirituale?

Când vine cineva și-ți spune că ai probleme spirituale, vezi dacă și alții cred așa. Poate mai mulți cred același lucru, dar nu au curajul să ți-o spună. Întreabă persoana care a venit să-ți spună dacă cunoaște și alte personae care au observat același lucru, întreabă-ți prietenii apropiați dacă și ei au văzut problemele tale spirituale. Chiar dacă, poate, nu vorbim despre un păcat, dar acesta este un principiu biblic, necesar de respectat în soluționarea oricărei probleme.

Un singur martor nu va fi de ajuns împotriva unui om, ca să adeverească vreo nelegiuire sau vreun păcat oarecare; un fapt nu va putea fi întemeiat decît pe mărturia a doi sau trei marturi. (Deuteronom 19:15)

Analizează-ți comportamentul

Dacă cineva îți tot repetă că ai probleme, poate ar fi cazul să-ți analizezi comportamentul, viața, dar persoana care vorbește de probleme spirituale trebuie să vină cu dovezi. Pune-i câteva întrebări: De ce crede că ai probleme? Ce comportament de al tău a făcut-o să creadă astfel?

Câteodată ne comportăm  într-un anumit fel, inconștient, din cauza unei traume, răni din trecut care nu a fost vindecată. De exemplu: fata care a fost violată poate avea stări de anxietate în prezența oricărui bărbat, aceste stări pot merge mai departe până la tulburări grave de comportament, reacții inadecvate sau chiar leșin. Dacă fata aceasta, din exemplu, nu depășește, nu iartă pe violator definitiv și nu Îl lasă pe Dumnezeu să o vindece, va avea probleme spirituale, pentru că vorbim despre o neacceptare a voii lui Dumnezeu în viața ei.

Deci, dacă persoana care vă tot repetă de probleme spirituale vine cu dovezi, stai și analizează-ți comportamentul. În caz că sunt ceva răni din trecut care nu au fost vindecate încă, ceva ce nu ai putut ierta sau accepta că ți s-a întâmplat, îți recomand studiul biblic inductiv “Doamne, vindecă-mi rănile!”

Mergi la consiliere

Dacă totuși ai văzut că ai aceste probleme, este bine, chiar important, să mergi la consiliere, la mentorul tău spiritual.

Un ultim sfat

Dacă, însă, problemele tale spirituale sunt doar invenția cuiva și în realitate nu există, atunci roagă-te pentru acea persoană, pentru că mai mult ca sigur dânsa are probleme spirituale. Roagă-te ca Dumnezeu să o ajute să-și vada starea. Iar pentru tine roagă-te ca Dumnezeu să te ajute să ignori aceste cuvinte ca să nu fii descurajat sau împiedicat din slujirea pe care o porți.

Dumnezeu să ne ajute să tratăm cu înțelepciune fiecare persoană!