Ce spune Biblia despre statul excesiv în faţa computerului?

Întrebare:

Domnule Filat, vă rog să-mi spuneți cum tratează Biblia statul excesiv în fața computerului? Multă sănătate.

Ce spune Biblia despre statul excesiv în faţa computerului?Întrebarea devine şi mai interesantă prin faptul că când am citit-o mă aflam în faţa computerului şi acum, când scriu răspunsul iar stau în faţa computerului. Înainte ca să dau răspuns, trebuie, cred eu, să clarificăm…

Ce este statul excesiv în faţa computerului?

Excesiv este mai mult decât este nevoie. Excesiv este mai mult decât se cere. Excesiv este ceea ce începe să dăuneze sănătăţii.

În calitate de preot şi pastor am de stat mult timp în faţa computerului. Doar azi am stat ca să răspund la multe mesaje primite prin poşta electronică, apoi, am scris două articole, am răspuns la comentariile plasate pe site şi mai urmează să pregătesc mesajul pe care îl voi predica duminica viitoare. Acelaşi volum de lucru îl am în fiecare zi şi deci, am de petrecut o bună parte în faţa computerului şi nu pot spune că este excesiv din moment ce am de făcut tot acest volum de lucru.

Din punctul meu de vedere…

Statul excesiv la computer este atunci când pierzi timpul fără folos

Există multe lucruri care te pot face să-ţi pierzi timpul stând în faţa computerului. O mare ispită este Internetul, mai ales că acesta este conceput aşa ca să te conducă de la un link la altul şi tot aşa fără sfârşit. De aceea, ca să nu pierzi timpul stând în faţa computerului când eşti conectat la Internet, trebuie să-ţi stabileşti limitele, adică, să-ţi pui în faţă un scop bine determinat cu privire la ce anume vrei să cauţi pe internet şi de ce ai nevoie de informaţia respectivă. Nu îngădui să pierzi timpul tău preţios pentru că în Biblie este scris:

Răscumpăraţi vremea, căci zilele sunt rele. De aceea nu fiţi nepricepuţi, ci înţelegeţi care este voia Domnului. (Efeseni 5:16-17)

Statul excesiv la computer este atunci când ai devenit obsedat de computer

Pentru mulţi oameni în vremurile noastre statul la computer a devenit obsesiv. Ei nu mai au plăcere să discute cu oamenii, să petreacă timp cu ei, ci aleargă cu nesaţ să stea în faţa computerului. Chiar dacă au fost spuse într-un alt context, cuvintele acestea din Biblie se aplică şi celor care stau excesiv în faţa computerului:

Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine. (1 Corinteni 6:12)

Şi mai este scris în Biblie:

Căci fiecare este robul lucrului de care este biruit. (2 Petru 2:19)

Statul excesiv la computer este atunci când acesta dăunează sănătăţii

Hipodinamia este problema secolului nostru şi aceasta a venit odată cu accesul lărgit la computer şi dezvoltarea tehnologiilor informaţionale. Valentin Diculi, vestitul medic rus în probleme ce ţin de coloană spune că osteohondroza a fost o problemă mai des întâlnită la oamenilor cu vârstă după 50 de ani, dar acum a devenit problema mare şi a adolescenţilor şi se datorează statului excesiv în faţa computerului. Cea mai mare presiune distructivă asupra discurilor vertebrale este exersată atunci când stăm în poziţie aşezată timp îndelungat şi mai ales când stăm într-o poziţie greşită. Oricine are de lucrat mult la computer trebuie să ştie şi să-şi formeze disciplina de a se scula  în picioare şi a face exerciţii fizice după fiecare interval de 30-40 minute.

Nu folosi computerul pentru lucruri păcătoase

Acestea sunt site-urile pornografice, jocurile de noroc, cazino virtual şi alte patimi păcătoase care pun stăpânire pe oameni. În acest sens vă invit să citiţi articolele:

Dumnezeu să ne binecuvânteze să ne purtăm cu cumpătare şi înţelepciune în toate lucrurile şi în felul cum folosim computerul.