(VIDEO) Principii importante de delegare a responsabilităților în biserică, familie și afaceri

0
57

În acest video explic principii importante de delegare, care cred că vor fi folositoare slujitorilor, conducătorilor. Vă invit să urmăriți explicația integral mai jos.

Vă amintesc că în perioada 2-13 ianurie 2017, la Chișinău, în incinta bisericii ”Harul”, str. Ciocârliei 2/8, se va desfășura sesiunea ”Faptele Apostolilor”. Vă invit cu drag. Dacă ați primit deja prin poștă cartea ”Faptele Apostolilor”, luați cartea la sesiune, dacă nu, veți primi o carte când veniți la sesiune.

 

De ce este importantă delegarea?

În capitolul 18 din cartea Exod, a doua carte din Biblie, este descris cazul în care Moise se istovea pe sine și întreg poporul, pentru că nu delega. Socrul lui Moise, Ietro, a venit să aducă înapoi soția și copiii lui Moise, care fusese trimisă acasă de către Moise, în Madian. Moise a întâlnit frumos socrul, iar a doua zi s-a așezat să judece poporul. Ietro a observat cum mergeau lucrurile și i-a vorbit:

A doua zi, Moise s-a aşezat să judece poporul, şi poporul a stat înaintea lui de dimineaţa până seara. Socrul lui Moise a văzut tot ce făcea el pentru popor şi a zis: „Ce faci tu acolo cu poporul acela? De ce stai singur, şi tot poporul stă înaintea ta de dimineaţa până seara?” Moise a răspuns socrului său: „Poporul vine la mine ca să ceară sfat lui Dumnezeu. Când au vreo treabă, vin la mine; eu judec între ei şi fac cunoscut poruncile lui Dumnezeu şi legile Lui.” Socrul lui Moise i-a zis: „Ce faci tu nu este bine. Te istoveşti singur şi vei istovi şi poporul acesta, care este cu tine, căci lucrul este mai presus de puterile tale şi nu-l vei putea face singur.

Aceasta se întâmplă când nu delegăm. Te istovești singur și istovești poporul. Oamenii se istovesc când nu au lucru, când nu fac nimic. Oamenii așteptau toată ziua să le vină rândul. Așa se pot istovi și în familie și în biserică, și la serviciu, așteptând să li se dea responsabilități. Ietro l-a sfătuit astfel pe Moise:

Acum ascultă glasul meu; am să-ţi dau un sfat, şi Dumnezeu va fi cu tine! Fii tălmaciul poporului înaintea lui Dumnezeu şi du pricinile înaintea lui Dumnezeu. Învaţă-i poruncile şi legile şi arată-le calea pe care trebuie s-o urmeze şi ce trebuie să facă.” Alege din tot poporul oameni destoinici, temători de Dumnezeu, oameni de încredere, vrăjmaşi ai lăcomiei; pune-i peste popor drept căpetenii peste o mie, căpetenii peste o sută, căpetenii peste cincizeci şi căpetenii peste zece. Ei să judece poporul în tot timpul; să aducă înaintea ta toate pricinile însemnate, iar pricinile cele mai mici, să le judece ei înşişi. În felul acesta, îţi vei uşura sarcina, căci o vor purta şi ei împreună cu tine. Dacă vei face lucrul acesta şi dacă Dumnezeu îţi va porunci aşa, vei putea face faţă lucrurilor, şi tot poporul acesta va ajunge fericit la locul lui.” Moise a ascultat sfatul socrului său şi a făcut tot ce spusese el. (Exod 18:13-24)

Ietro a observat că Moise lucra mult, lucra din noapte până-n noapte, dar nu se putea isprăvi cu lucrul lui. Cred că ai fost în această situație sau ai văzut oameni care sunt într-o astfel de situație, oameni care totdeauna sunt preocupați, îngrijorați, foarte încărcați, nu reușesc tot lucrul și încă, nu știu de ce, cred că trebuie să fie foarte apreciați pentru aceasta. De fapt, restul oamenilor se sufocă, se istovesc, pentru că ei totdeauna sunt în așteptare. Ei așteaptă să se întâmple ceva care niciodată nu se întâmplă, iar liderul nu se isprăvește cu așa volum mare de lucru.

Un volum mare de lucru trebuie împărțit la oameni de încredere

Un volum mare de lucru trebuie împărțit la oameni de încredere, care se vor isprăvi cu sarcina. Lucrul mare trebuie împărțit în sarcini mici și sarcinile acestea trebuie împărțite la persoanele care se vor isprăvi cu lucrul acesta. Dacă nu știu ce și cum să facă, aceste persoane trebuie învățate. Trebuie să li se stabilească un termen, o dată până la care trebuie să finalizeze lucrul. Este nevoie de îngăduință dacă nu le reușește, dacă greșesc undeva, până învață cum să facă lucrul bine, mai ales dacă învață anumite lucruri pe care apoi vor trebui să le facă în mod repetat. În felul acesta vor ajunge toți să fie implicați și așa trebuie să funcționeze lucrurile.

Nu vine rezultatul dacă nu este împărțit lucrul și implicați toți oamenii

Într-o biserică unde lucrează numai pastorul și restul nu fac nimic nu vine nicio creștere. Pastorul poate fi foarte ocupat, poate lucra din noapte-n noapte, dar dacă nu împarte cu toți responsabilitățile, lucrul nu poate merge înainte.

Rolul pastorului este să împartă slujbele potrivit darurilor duhovnicești ale sfinților

Am auzit și cazuri când pastori mai în vârstă așa i-au învățat pe pastorii mai tineri. Le-au zis să facă totul, să vină primul la biserică, să taie lemne, să facă curat, toate lucrurile. Nu este bine așa. Altul este rolul pastorului.

În Efeseni 4 scrie așa:

Şi El a dat pe unii apostoli, pe alţii proroci, pe alţii evanghelişti, pe alţii păstori şi învăţători pentru desăvârşirea sfinţilor, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos, (Efeseni 4:11-12)

Acesta este rolul pastorului. Pastorul trebuie să identifice locul fiecăruia, darurile duhovnicești ale sfinților, nevoile de slujire din biserică și să direcționeze oamenii potrivit cu darul lor duhovnicesc la slujba care este. A-i desăvârși pe sfinți, așa cum scrie în acest text, înseamnă a-i instrui, a-i echipa deplin. Așa trebuie să facă slujitorii bisericii, să-i echipeze pe oameni, să le împartă responsabilitățile, să împartă slujbele și să-i ajute să-și facă bine slujba.

În familie, la fel, împarte responsabilități potrivit cu puterea fiecăruia, așa cum a făcut stăpânul din pilda talanților înainte de plecare. El a dat talanți fiecăruia după puterea lui – 3 talanți, 2 talanți, un talant.

Manifestă răbdare față de oamenii care învață noi responsabilități

Neapărat manifestă răbdare când delegi responsabilități. Dacă nu-i reușește copilului să învețe bine din start și nu este rău intenționat, învață-l cu multă răbdare. Sunt părinți care renunță să dea responsabilități copiilor, pentru că nu fac la calitatea așteptată de ei. Este nevoie de răbdare și așa va învăța să facă orice lucru bine. Același principiu îl aplicăm în biserică, acasă și la serviciu.

De asemenea, este foarte important să verificăm cum s-a îndeplinit sarcina și să învățăm continuu.

Dă instrucțiuni clare, instruiește bine

Când l-a lăsat pe Tit în Creta, i-a poruncit clar ce are de făcut, apoi i-a trimis și epistola plină de instrucțiuni și sfaturi:

Te-am lăsat în Creta ca să pui în rânduială ce mai rămâne de rânduit şi să aşezi prezbiteri în fiecare cetate, după cum ţi-am poruncit (Tit 1:5)

De multe ori suntem supărați pe oameni că nu-și fac bine slujba, dar problema poate fi într-o instruire slabă. Trebuie să avem răbdare, să explicăm bine toate lucrurile și să urmărim cum sunt îndeplinite sarcinile.

Delegarea reușită a responsabilităților - principii importante

Stabilește limite de timp pentru sarcinile delelegate

Tot în această epistolă Pavel mai scrie:

Când voi trimite la tine pe Artema sau pe Tihic, grăbeşte-te să vii la mine în Nicopoli, căci acolo m-am hotărât să iernez. (Tit 3:12)

După cum citim, Pavel a stabilit pentru Tit o limită de timp. Aceasta a fost o sarcină pe care putea s-o facă doar Tit și apostolul Pavel pe el l-a lăsat să o facă. Restul lucrurilor, să învețe bisericile mai departe o putea face altcineva.

Pavel nu se grăbește când deleghează, alege persoana potrivită

Pavel nu se grăbește când deleghează, dacă observați în textul de mai sus. În momentul în care scria epistola se gândea la două persoane, dar doar una din ele avea s-o trimită – ori Artema ori Tihic. Pavel urma să decidă pe cine să trimită acolo să conducă bisericile mai departe. Dacă o sarcină importantă este delegată la o persoană nepotrivită, sarcina nu va fi îndeplină corespunzător și va aduce numai descurajare și supărare.

Roagă-te înainte să delegi o sarcină

Delegarea se învață toată viața. Eu sunt un conducător care deleghează, în familie, în biserică, dar totdeauna îmi ia foarte mult timp să decid când, cui să deleghez. Mai fac și greșeli. Mă rog înainte să deleghez sarcini. Rugăciunea este un alt principiu foarte important. Este ușor să deleghezi o sarcină, să pui o persoană într-o poziție, dar este greu să-i retragi din poziție așa ca să nu rămână nicio supărare sau amărăciune. Iată de ce este foarte important să ne rugăm și să ne gândim bine când delegăm.

Să ne respectăm competențele

Când delegăm este foarte important să nu ne depășim competențele. Sunt sarcini care poate nu sunt în competența ta să le delegi, pot fi ale conducătorului tău în lucrare. Nu poți să-ți asumi o autoritate care nu este a ta, pentru că nu vor merge bine lucrurile și nu înaintează lucrarea lui Dumnezeu când procedezi așa.

Pe lângă subiectul discutat scriu opinia mea și cu privire la discursul președintelui Igor Dodon, care a vizat confesiunile și religiile din țară.

Și cu privire la discursul de investire al noului președinte Igor Dodon

Aș vrea să mă expun și cu privire la declarația noului președinte ales Igor Dodon, cuprinsă în discursul de investire în funcție. M-a întristat partea din discurs cu privire la credință, religie:

Ceea ce ne unește pe noi toți, cetățenii Republicii Moldova, este religia noastră creștin-ortodoxă. Peste 90% dintre cetățenii țării s-au declarat creștini: în această categorie religioasă largă găsim oameni de toate etniile, de toate viziunile politice, de toate vârstele și păturile sociale. Religia creștin-ortodoxă este liantul nostru național, ea oferă o temelie solidă pentru principiile noastre morale, ea este impregnată în tradițiile și normele noastre de viață. Iată de ce, în calitatea mea de președinte al țării și smerit creștin, voi fi un susținător al Bisericii și voi sprijini acele activități care vor asigura protejarea valorilor creștine în societatea moldovenească. (Igor Dodon)

Ne-a întristat să auzim aceasta. Credeam că dl Igor Dodon va fi președintele tuturor, inclusiv al celorlalte 10%, care nu sunt incluse aici. Ne-am fi așteptat să reprezentați nu doar 90%, dar și celelalte 10%, care nu sunt creștini ortodocși. Cum rămâne cu oamenii de alte religii? Cum rămâne cu ateii, care se pare că sunt cei mai mulți la număr în țara noastră? De fapt, sunt mult mai mulți decât arată statisticile. Să vă ajute Dumnezeu să fiți un președinte al tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Interesant, următorul paragraf spune astfel:

Republica Moldova este casa natală pentru peste douăzeci de etnii, care au știut să conviețuiască în armonie aici pe pământ moldav sute de ani.

Dacă au putut etniile să conviețuiască în armonie, noi sperăm că și religiile, confesiunile religioase diferite vor putea conviețui în armonie.

Am fost întristat de acest mesaj, dar să rămânem la învățătura lui Dumnezeu, care scrie astfel:

Vă îndemn dar, înainte de toate, să faceţi rugăciuni, cereri, mijlociri, mulţumiri pentru toţi oamenii, pentru împăraţi şi pentru toţi cei ce sunt înălţaţi în dregătorii, ca să putem duce astfel o viaţă paşnică şi liniştită, cu toată evlavia şi cu toată cinstea. Lucrul acesta este bun şi bine primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, care voieşte ca toţi oamenii să fie mântuiţi şi să vină la cunoştinţa adevărului. (1 Timotei 2:1-4)

Așa să ne rugăm, inclusiv pentru Igor Dodon, ca să putem duce un trai pașnic și liniștit, indiferent din ce confesiune facem parte, așa cum am trăit în pace și în liniște până acum.