Cum să te raportezi la soțul lipsit de simțul responsabilității?

Întrebare: 

Cum să se supună soția unui soț care nu are simțul responsabilității? Întârzie, nu achită la timp datoriile, nu pune lucrurile la loc, nu întoarce un lucru împrumutat, tot amână anumite sarcini care se cer incluse în timp (achitarea comunalelor, încheierea unui contract). Cum să fie pace în așa situație și cum să procedeze soția, dacă din cauza lui și ea întîrzie și, pe de o parte, nu vrea să dea vina pe soț față de ceilalți oameni, dar și nu poate minți de ce tot întârzie. Cum poate dezvolta în soț acest simț al responsabilității așa ca să nu sufere relația lor, dar și lucrurile să fie făcute bine față de ceilalți din jur?

Soț lipsit de iresponsabilitate

 

Îmi pare rău de această atitudine a soțului și care, se pare, în ultima vreme se răspândește ca o epidemie și îi afectează pe mulți bărbați. Eu vă încurajez să aveți răbdare, răbdare și îndelungă răbdare. Nu vă piedeți inima din acestă pricină ca să nu vă treziți că vă stingeți singură orice lumină dinaintea ochilor. Nu vă lăsați controlată de supărare și mânie, dar cu înțelepciune și cu un duh blând să-i spuneți soțului ce așteptări aveți de la el și să vă rugați pentru aceasta. În Cuvântul lui Dumnezeu este scris astfel: 

 

Tot astfel, nevestelor, fiţi supuse şi voi bărbaţilor voştri; pentru ca, dacă unii nu ascultă Cuvântul, să fie câştigaţi fără cuvânt, prin purtarea nevestelor lor, când vă vor vedea felul vostru de trai: curat şi în temere. Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, ci să fie omul ascuns al inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu. Astfel se împodobeau odinioară sfintele femei, care nădăjduiau în Dumnezeu şi erau supuse bărbaţilor lor; ca Sara, care asculta pe Avraam şi-l numea „domnul ei”. Fiicele ei v-aţi făcut voi, dacă faceţi binele fără să vă temeţi de ceva. (1 Petru 3:1-6) 

 

Vegheați totdeauna asupra casei și ca să fie lucrurile făcute la timp și bine și în măsura în care vă stă în puteri, ajutați-l și pe soț, dar nu cu ceartă și cu supărare, ci cu blândețe, cu îngăduință răbdătoare, cu perseverență și consistență. Numai nu-l cicăliți, căci este scris:  

Mai bine să locuieşti într-un colţ pe acoperiş, decât cu o nevastă gâlcevitoare într-o casă mare. (Proverbe 21:9) 

 

Și să știți că atunci când este în casă o persoană gâlcevitoare nu doar soțul, ci toți se simt rău și le pare că ar fi mai bine pe acoperiș și în liniște decât în prezența acelei persoane.  

În cartea Proverbelor lui Solomon despre femeia model se mai spune că ea îi face bine soțului ei în toate zilele vieții. Este adevărat că soțul acestei femei este un om cu multă inițiativă și responsabilitate, căci altfel nu ar mai fi ajuns să stea la porțile cetății (unde se luau cele mai importante hotărâri) cu bătrânii țării. Totuși, ca și principiu este important să înțelegeți că trebuie să-i faceți bine soțului și cu răbdare să-l ajutați să iasă din această stare. 

 

Abigail a fost o femeie înțeleaptă, dar a fost căsătorită cu un bărbat nebun. Nabal era numele lui și însemna nebun, dar el chiar așa era. Mă gândesc și eu de ce i-au pus părinții așa numele? Omul acesta nu avea limită la nebunia lui și s-a purtat cu așa răutate că încă puțin și avea să fie omorât de către David și oamenii lui. Abigail, însă, a fost o soție bună și cum a aflat de pericol a mers înaintea lui David să-l oprească și să-i salveze viața soțului ei. 

 

Bunătatea lui Dumnezeu nu are limită și copiii Lui, pentru că se alimentează din dragostea Lui, pot să fie statornici în dragoste și bunătate. Dacă sunteți născută din nou și aveți Duhul Sfânt, atunci aveți și rodul acestuia care este și îndelunga răbdare. 

 

Felul cum te porți cu soțul este important nu doar în ceea ce ține de relația cu el, ci este important și pentru copiii voștri și pentru mărturia pe care o arăți altor oameni. Ajută-i pe copii să vadă un model frumos de soție plină de bunătate, răbdare și înțelepciune. Arată-le la toți oamenii aceasta. 

 

Cunosc o femeie creștină a cărui soț este bolnav psihic și are un comportament foarte straniu și imprevizibil. Ei au mulți copii și putem să ne dăm seama cât de greu îi vine acestei femei, mai ales că unul din copii are boala Down. Totdeauna când am văzut femeia aceasta și relația ei cu soțul și cu copiii am admirat răbdarea și caracterul deosebit de frumos. Privind la ea poți vedea foarte deslușit caracterul și purtarea Domnului Isus Hristos. În împrejurarile și situația pe care le are această femeie trăiește frumos spre slava lui Dumnezeu și fața îi este totdeauna plină de lumină. 

 

Bine va fi să-l puteți motiva pe soț să meargă la un grup unde se studiază cursul biblic “Căsătorie fără regrete”, căci acolo sunt mai multe lecții care țin de rolul bărbatului și responsabilitățile lui față de soție și față de copii. Cuvântul lui Dumnezeu va lucra în inima lui și va aduce transformare. Dacă nu cunoașteți un astfel de grup, puteți să începeți la voi acasă. Nu trebuie să-i spuneți soțului că începeți din pricina lipsei lui de inițiativă și responsabilitate, căci sunt sigur că și dumneavoastră o să primiți multă învățătură și înțelepciune din acest curs. Dacă nu aveți în localitate atfel de grupe, atunci comunicați-ne și vom căuta o altă soluție să vă ajutăm să faceți cursul. 

 

Dumnezeu să vă dea multă răbdare și înțelepciune și să-i schimbe caracterul soțului dumneavoastră, făcându-l un om cu inițiativă și responsabil.