Puful de plop – disconfort pentru cei alergici

Ultima lună de primăvară ne aduce nu numai temperaturi mai ridicate, dar și un strat mare de zăpadă pufoasă, care nu este altceva decît puful de la plop. Puful de plop provoacă alergii care, netratate, pot duce la boli foarte grave precum astmul bronșic. În general, puful de plop provoacă alergii ușoare, însă deranjante, care creează un disconfort continuu și enervat. Află ce spun medicii despre „ninsoarea de primăvară” și de ce ar trebui să o evităm pe cît e posibil.

Cum se manifestă alergiile de la puful de plop

O persoană alergică la puful de plop are în primul rînd probleme de respirație, mîncărimi ale ochilor și ale nasului, lăcrimează constant, strănută și prezintă, în unele cazuri, stări de slăbiciune. Netratate, aceste simptome pot duce la probleme medicale și mai grave, precum bronșite, mai mult sau mai puțin complexe, cît și astmul bronșic.

Cum se reduc simptomele alergiilor la puful de plop

Potrivit medicilor, pentru a preveni alergiile de la puful de plop, trebuie să aerisim camera în fiecare zi, iar după fiecare ieșire în aer liber este necesar dușul. De asemenea, medicii recomandă evitarea plimbărilor între orele 09.00 și 10.00 în zonele în care sunt plopi, deoarece în acest interval cantitățile de puf din aer sunt mai mari. Pentru a elimina în totalitate alergiile la puful de plop, trebuie urmat un tratament îndelungat sub atentă urmărire a unui specialist. Acesta se începe de regulă cu minim o lună înainte de apariția pufului de plop și se continuă aproximativ trei luni.

Această durată mare a tratamentului se datorează faptului că organismul trebuie obișnuit treptat cu doze slabe de alergen, pentru a se elimina în totalitate reacția.

 

Este adevărat că orașul Chișinău este unul din cele mai verzi capitale din Europa, avem aer curat, peisaje frumoase, dar și mult puf de plop în luna mai din fiecare an.

În anul 2006, autoritățile de la Chișinău au încercat să rezolve problema pufului de plop, adoptînd un plan de acțiuni cu privire la defrișarea plopilor canadieni de pe străzile municipiului Chișinău, pe parcursul a cinci ani. Aceste acțiuni prevedeau rezolvarea problemelor cauzate de plopi: boli respiratorii și crearea incomodităților pentru persoanele alergice din cauza pufului emanat. De asemenea, afecta acoperișurile blocurilor locative, mai ales în zona cartierelor vechi ale orașului, unde sunt case cu două-cinci niveluri. În locul acestora au fost propuși arbori de alte specii, precum plopul hibridic, care crește repede și nu emană puf. Tot atunci s-au revoltat mai mulți deputați și aleși locali care s-au pronunțat împotriva defrișărilor masive de plopi de la Chișinău, pe motiv că plopul produce de 7 ori mai mult oxigen decît un brad, ajungînd necesarul de oxigen pentru 200 de persoane într-o singură zi.

Deși sunt considerați plămînii orașului, unii locuitori ai capitalei cred că plopii, care fac puf ar trebui defrișați. Unii deja au făcut-o. Potrivit celor de la Spații verzi, în Chișinău sunt 6 mii de plopi, iar de 15 ani în oraș nu se mai plantează astfel de arbori. Pentru a scăpa de puf, o soluţie ar fi înlocuirea acestor copaci cu plopii care nu fac puf.

Dacă ați simțit simptomele menționate mai sus, nu le neglijați, ci mai degrabă mergeți la un medic specialist că să vă dea un tratament corespunzător.

 

Aveți grijă de sănătatea voastră și a copiilor voștri!