Misiunea OM luptă cu problema traficului de fiinţe umane

 Acțiunea de alergare OM Moldova

La 26 septembrie, misiunea OM din Moldova a organizat  evenimentul „Run for the world OM Moldova”. Dimineaţa, la ora 9:30 a avut loc înregistrarea şi la 10 exact s-a dat startul alergării la distanţă. Activitatea s-a desfășurat nu doar în Moldova, dar în mai mult de 100 de ţări în care activează misiunea OM. 

Potrivit organizatorilor, cu fiecare an numărul participanţilor la  acest eveniment de binefacere creşte. Dacă în anul precedent au alergat în jur de 40 de persoane, atunci anul acesta numărul lor a crescut la 50. Evenimentul s-a desfăşurat la lacul “Valea Morilor” din Chișinău.  

Eugen  Ciumac, liderul de câmp OM din Moldova, spune despre scopul evenimentului:

“Evenimentul în sine este un proiect de strîngeri de fonduri, un proiect de caritate, un proiect pentru anumite cauze. Anul acesta cauza a devenit combaterea traficului de fiinţe umane. Cu fiecare an, se implică tot mai multe persoane din diferite localităţi, din oraşe, sate. Am avut un caz, când într-un sat s-au colectat circa 700 de dolari. Acest fapt ne-a uimit şi ne-a motivat să lucrăm în direcţia dată şi să colectăm bani pentru a ajuta mii de persoane din Moldova şi nu numai din Moldova”, a declarat Eugen Ciumac.

Deşi cerul era posomorât, ploaia nu i-a speriat pe participanţi:

Mă simt fain aici, este o atmosferă familiară, mi-am făcut prieteni noi şi sper că vom colecta banii necesari pentru combaterea traficului de fiinţe umane. Chiar este o problemă importantă pe care trebuie să o combatem toţi împreună”, spune Elena, participantă la cursa sportivă.

La acest eveniment au participat nu doar maturii, ci şi copiii care au venit să să distreze împreună cu părinţii lor. O parte au venit să participe, iar cei mai mulți să-i susţină atât moral, cât şi financiar. Un lucru este observabil că oamenii sunt deschişi pentru aşa gen de proiecte.

Însă nu toţi copiii au părinţi, există familii social-vulnerabile.

Noi ştim că problema traficului de fiinţe umane este o problemă mare în Moldova şi noi am început să organizăm conferinţe şi tabere pentru copii din familii social-vulnerabile. La moment avem 50 de copii din familii cu o situaţie tristă. Analizând situaţia fiecărui copil în parte, am observat că majoritatea din ei, la vârsta de 13-14 ani, cresc fără părinţi şi nu cunosc multe lucruri despre posibila manipulare şi despre riscurile de viol. Este cu adevărat o problemă. Atunci noi am început să organizăm diferite conferinţe, tabere, proiecte pentru combaterea traficului de ființe umane”, ne spune Beki Barnaciuc, responsabilă de proiect.

Problemele sunt foarte diverse în societatea noastră, soluţia pentru rezolvarea lor este implicarea fiecăruia dintre noi la combaterea problemelor de orice gen. Doar în aşa caz vom obţine victoria asupra problemelor, ca de exemplu traficul de fiinţe umane.