Istoria Bisericii Creştine „Betania ” din comuna Cărpineni raionul Hânceşti

petru pascaru

Comuna Cărpineni este una din cele mai mari aşezări rurale din Republica Moldova şi cel mai mare din raionul Hânceşti. Cu o populaţie de peste 10 mii de locuitori, comuna Cărpineni are două biserici creştine baptiste şi două creştine ortodoxe. Chiar şi aşa, locuitorii acestei comune au nevoie de Dumnezeu. Vă propun să citiţi un interviu despre viaţa bisericii creştine „Betania”, realizat cu păstorul Petru Pascaru

R.B. Domnule Petru Pascaru, care este istoria bisericii “Betania”?

P.P. Biserica “Betania” din comuna Cărpineni a fost fondată în anul 1998 şi este mai este cunoscută drept Biserica Baptistă Numărul 2 din Cărpineni. Ca urmare a mai multor lucrări de evanghelizare de pe timpul anilor 1990 atât pe plan local cât şi republican cu implicarea fraţilor noştri din ţară şi de peste hotarele ei, şi aici mă refer la creştinii din România şi SUA. Aşa s-a întâmplat ca lucrarea Domnului să se extindă la Carpineni pentru ca doar astfel se poate extinde împărăţia lui Dumnezeu, atunci când lucrarea Bisericii se lărgeşte. În anul 1999 am perfectat actele necesare pentru construcţia Casei de Rugăciune dar consiliul local sub influenţa anumitor forţe au interzis începutul construcţiei încălcând legislaţia Republicii Moldova. În urma acestei decizii ne-am adresat cu o scrisoare către Parlamentul Republicii Moldova. Am fost ajutaţi de fratele Valeriu Gheleţchi care fiind deputat în Parlamentul ţării a contribuit la rezolvarea problemei în cauză. Ne bucurăm că am obţinut un răspuns pozitiv şi prin urmare consiliul local şi-a abrogat propria decizie ilegală eliberând autorizaţia pentru începutul construcţiei Casei de Rugăciune.
Interesant este faptul că după acest conflict şi în urma altor încălcări comise faţă de lucrarea de evanghelizare prin faptul că autorităţile publice locale se opuneau, primarul din vremea respectivă a fost demis la scurt timp de către adunarea generală a comunei.
Întotdeauna aşa a fost şi este, ca cel rău se foloseşte de oameni ca să împiedice lucrarea dar vestea bună este că Dumnezeu se foloseşte tot de oameni ca să binecuvânteze întreaga lume prin lucrarea Lui. Menţionăm în acest sens printre fratii care au fost o binecuvintare pentru Biserica ,,Betania” Pavel Clipa misionar-evanghelist din oraşul Suceava pe care Dumnezeu îl foloseşte în mod special în lucrarea Sa din Moldova. În pezent Biserica “Betania” este formată din 40 membri. Avem şapte lucrători misionari care în 2010 s-au dedicat pentru Domnul.

R.B. Cine sunt liderii bisericii “Betania”?

P.P. Dacă tot vorbim de lideri i-aş menţiona aici pe păstorul responsabil pe lucrarea cu tinerii Corlat Nicolae, pe diaconii Alexandru Ciubotaru, Andrei Fălcean. Avem şi tineri predicatori printre care Vasile Corlat şi Mihai Fălceanu. Iar păstorul principal al biserici sunt eu, însă fără ajutorul fraţilor slujitori mi-ar fi venit foarte greu în lucrare.

R.B. Cum vă implicaţi în viaţa socială a comunei?

P.P. Despre implicarea Bisericii în societate pot să vă spun că încă începând cu anul 2002 suntem implicaţi în tabere de vară cu copii, adolescenţi şi tineri care sunt o binecuvântare pentru lucrarea Domnului. Am fost martori la multe decizii care le-au luat sute de copii şi tineri în tabere în ultimii 9 ani . Această lucrare este o mare oportunitate pentru zilele noastre
O alta lucrare a Bisericii care am început-o în anul 2006 este un proiect social în parteneriat cu Asociaţia Obştească “Tinerii pentru Hristos”, este vorba de un centru de zi pentru copiii din familiile vulnerabile pentru care pregătim o masă la prânz de 3 ori pe săptămână şi alte activităţi specifice copiilor, inclusiv lecţii biblice, programe speciale pentru serviciile divine. Deasemenea suntem implicaţi în alte două proiecte în colaborare cu misiunea “Dorcas” care vizeaza familii sarace cu multi copii ,invalizi, bătrâni, singuratici şi bolnavi. În total 70 de familii beneficiază lunar de un ajutor umanitar cu produse alimentare şi îmbrăcăminte

R.B. Dar cât ţine de proiectul de predare a religiei în şcoală, în ce măsură vă implicaţi?

P.P. Cit ţine de proiectul predării religiei în şcoli ne pregătim să ne implicăm cât de curând posibil, în 2011 aşa sperăm cu ajutorul Domnului.

R.B. Vă mulţumesc