Istoria Bisericii „Baptiste Sfânta Treime” din orașul Nisporeni

Nisporeni
Radu Blendarencu: Domnule Vitalie, care este istoria bisericii din orașul Nisporeni?

Șchipu Vitalie: Istoria bisericii baptiste din orașul Nisporeni este relativ tânără. Totul s-a început când creștinii din satul Crasnormeiscoie din raionul Hâncești au venit în orașul Nisporeni pentru a vesti Evanghelia. A fost un creștin cu o dragoste nespus de mare pentru oameni, cu numele Loghinov, care, împreună cu soția sa, au venit cu motocicleta la spitalul raional din Nisporeni și a întrebat conducerea spitalului dacă este cineva foarte bolnav.  Medicul de gardă le-a permis să intre în spital și i-au dus pe aceștia la o femeie care, spunea el, este pe moarte. Familia Loghinov i-a vestit Evanghelia acestei femei, care cu adevărat era pe moarte și aceasta s-a vindecat în mod miraculos. Prin sora Pașa Ciobanu s-a început creștinismul în orașul Nisporeni. Însă temelia bisericii din oraș a fost pusă de fratele Birsa Ion, care era un contabil din localitate. El a venit din satul Trușeni de pe atunci și el avea cunoștințe creștine pentru că părinții lui i-au spus Evanghelia, însă cu adevărat s-a întors la Domnul când avea peste 50 de ani.

În anul 1990  în orașul Nisporeni se adunau deja vreo 6 bătrâni pentru a se închina Domnului. Iar în anul 1992 a venit misionarul Iurie Mihailici, care a lucrat foarte mult la dezvoltarea bisericii. Acesta a venit ca misonar, fiind antrenor de Taekwon-do și preda Cuvântul lui Dumnezeu după metoda inductivă. În această perioadă fratele Iurie făcea studiu biblic pe la casele credincioșilor și așa am ajuns și eu în biserică, practicând Taekown-do. În prezent, fratele Iurie Mihailici slujește în Grecia într-o biserica baptistă. În anul 1994, în urma activității de evanghelizare frumose apare prima generație de tineri în Nisporeni și de atunci biserica a tot început să crească. În prezent, în biserică sunt 60 de membri și marea majoritate sunt tineri. Vârsta medie a bisericii este de 30 de ani, deci suntem o biserică tânără. Vreau să vă spun că primul păstor al bisericii a fost Veceslav Spătaru, care între  anii 1996-2000 a slujit bisericii cu multă dedicare. El a trebuit să plece în Israel. Apoi, biserica a fost păstorită de fratele Ion Matvei, care a slujit bisericii până în anul 2008 și din acest an eu slujesc bisericii în calitate de păstor.

 R.B. Cum vă implicați ca și biserică în societate?

Ș.V. Eu cred că biserica noastra noastră este una din bisericile care se implică cel mai mult în Nisporeni, dar și în întreaga țară. Dacă ați văzut incendiul de la Centrul Comercial Sun City din orașul Chișinău, apoi camioanele care au reușit să stângă incendiul sunt aduse de noi. Datorită relațiilor bune cu ambasadorul Marii Britanii în Moldova organizăm mai multe activități sociale și sportive în orașul Nisporeni. Practic nu există loc în Nisporeni unde să nu fi avut vreo activitate socială. Avem mai multe proiecte de ajutorare a bătrânilor din oraș. Apoi, spitalele din Nisporeni sunt dotate cu cele mai moderne utilaje datorită biserici ”Sfânta Treime” din Nisporeni. Am adus paturi performante în spitalele din oraș. Iar în maternitate am renovat sala de operație și băile, aducându-le la standardele cele mai înalte. Evident, organizăm tabere pentru copii și tineri, unde punem accentul pe studierea Cuvântului lui Dumnezeu.

Avem relații foarte bune cu bisericile baptiste din orașele Călărași, Chișinău, dar și cu alte biserici din țară.

Dar avem și mici regrete, avem nevoie de un slujitor care să preia lucrarea biserici ca și păstor, pentru că eu am darul de administrare și mai puțin ca și păstor. Eu văd nevoia ca una stringentă și chiar v-aș ruga să ne susțineți în rugăciuni pentru această nevoie.

R.B. Are biserica Sfânta Treime din Nisporeni și puncte de misiune?

Ș.V.  Da, avem puncte de misiune în satele Vulcănești, Vănători, Păruceni și Marnici.

R.B. Cine sunt liderii bisericii ”Sfânta Treime”?

Ș.V. În prezent biserica se bucură de niște lideri minunați cu care facem o lucrare frumoasă. Este o mare bucurie să lucrez cu ei pentru înaintarea Evangheliei și le mulțumesc mult pentru dedicarea lor. Aceștia sunt Cerchez Mihai, Ciorchina Tudor, Matasaru Valeriu, Zugravu Sergiu, și Ciorchina Petru.

R.B. Care sunt planurile de mai departe ale comunității creștine din Nisporeni?

Ș.V. În primul rând, să continuăm dezvoltarea relațiilor pe care le avem cu diferite organizații și biserici. Apoi, să lucrăm mai mult asupra proiectelor pe care le avem cu bătrânii, copiii și tinerii din oraș. Ne dorim foarte mult să pornim site-ul bisericii, unde să punem predicile noastre. De asemenea, să continuăm studiu biblic pe care l-am început a-l preda prin skype cu creștinii plecați în Franța, Italia sau Israel.

 R.B. Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze