Importanța sportului în rândul elevilor

Eu am început să practic artele marțiale chiar din vremea Uniunii Sovietice și-i mulțumesc mult Domnului pentru această decizie luată atunci pe care o urmez până în ziua de azi. În tot acest timp de când practic Taekwon-Do, am avut binecuvântarea să-i învăț pe mulți alți băieți și fete, care acum sunt învățători, instructori și campioni mondiali. Recent, echipa națională s-a clasat pe locul I la proba de putere la Campionatul Mondial la Taekwon-Do din Bulgaria, care a întrunit 75 de țări cu aproape 1000 de participanți. Aceasta este o foarte mare biruință pentru țara noastră și eu mă bucur mult pentru ei.

Prin acest mesaj vreau mult să vă motivez să începeți să practicați sportul. După cum știți, eu sunt pastor creștin, ucenic al Domnului Isus Hristos și îmi zidesc viața pe Cuvântul lui Dumnezeu. Din acest motiv, fac totdeauna referință la lucrurile din Sfintele Scripturi, inclusiv în privința sportului. Apostolul Pavel, când a scris întâia epistola către Corinteni, a folosit imaginea sportului pentru a ilustra niște adevăruri duhovnicești, pe care le voi enumera mai jos.

Sportivii au un scop bine determinat

În Corint, la fiecare 4 ani se desfășura un fel de olimpiadă, care erau numite și jocurile Pan Corintene. Acestea erau competiții mari și foarte vestite. Presupun că și apostolul Pavel le-a privit, căci face referire la lucrurile care se întâmplau la acele întreceri. De asemenea, el folosește imaginea sportivilor, ca să-i învețe pe creștinii din Corint niște adevăruri duhovnicești.
La 1 Corinteni 9: 24 este scris astfel:

”Nu ştiţi că cei ce aleargă în locul de alergare, toţi aleargă, dar numai unul capătă premiul? Alergaţi, dar, în aşa fel, ca să căpătaţi premiul!” (1 Corinteni 9:24)

Atleții, numiți și sportivi, sunt cei ce aleargă, însă doar unul ajunge să capete premiul. În zilele noastre avem recompense pentru locul I- medalie de aur, locul II- medalie de argint și locul III- medalie de bronz. În trecut, premiul era obținut doar de unul singur, însă în loc de medalie primea o cunună din laur. Toți alergau, dar numai unul capăta premiul. Iată o calitate importantă pe care o au creștinii care practică sportul. Ei au un scop bine determinat și depun tot efortul ca să-l realizeze.

Deci, dacă doriți ca copiii dvs. să devină oameni determinați, hotărâți și să fie gata să depună tot efortul pentru realizarea scopurilor, vă încurajez să-i înscrieți la o secție sportivă.

Ceva timp în urmă am explicat într-un video cum să alegi un antrenor de arte marțiale, pe care îl puteți privi pe canalul nostru de youtube Moldova Creștină TV. Ascultați atent acel mesaj ca să știți bine cum să vă alegeți un antrenor. Eu, la rândul meu, sunt instructor de Taekwon-Do și am pregătit pe mulți și cred că veți pune preț pe sfaturile pe care vi le dau.
Practicând sportul și artele marțiale la un antrenor creștin, copiii vor învăța ce este determinarea pentru un scop anumit.

Sportul dezvoltă înfrânarea

”Toți cei ce se luptă la jocurile de obște se supun la tot felul de înfrânări. Și ei fac lucrul acesta ca să capete o cunună care se poate vesteji: noi să facem lucrul acesta pentru o cunună care nu se poate vesteji.” (1 Corinteni 9:25)

Un alt lucru pe care îl au sportivii și pe care îl dezvoltă sportul este înfrânarea. Atleții trebuie să învețe să depună tot efortul ca să învețe să-și țină firea în stăpânire. De asemenea, ei trebuie să-și pună anumite restricții și anume să se înfrâneze de la foarte multe lucruri pe care alții le săvârșesc. Eu am crezut în Domnul Isus la vârsta de 20 de ani și până la vârsta aceasta sportul m-a protejat de multe lucruri rele. Aș fi putut să cad în unele vicii de care prietenii mei au fost prinși, însă, datorită practicării sportului, am fost protejat. Sportul m-a învățat disciplina și înfrânarea.

De aceea, vă sfătuiesc să căutați pentru copilul dvs. un antrenor bun, care să-i învețe bine. În felul acesta vor învăța să se supună la tot felul de înfrânări. Generația aceasta de copii și tineri nu mai duc un mod de viață ca altădată. Să zicem că generațiile trecute nu practicau prea mult sportul, însă ei aveau foarte multe responsabilități care nu-i lăsau să trăiască cum vor și să facă orice își doresc. Ei trebuiau să se supună la înfrânări. Acest lucru este specific doar unui număr foarte mic dintre cei care locuiesc la țară. Copiii vor învăța să se supună la tot felul de înfrânări, odată ce vor începe să se ocupe cu sportul, iar aceasta este o calitate foarte importantă.

Sportivii își pot ține trupul în stăpânire

În continuare, Pavel se compară pe sine cu un sportiv, cu un alergător:

”Eu deci alerg, dar nu ca și cum n-aș ști încotro alerg. Mă lupt cu pumnul, dar nu ca unul care lovește în vânt. Ci mă port aspru cu trupul meu și-l țin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat.” (1 Corinteni 9:27-27)

Pavel are un scop pe care-l urmează foarte bine. Poate cineva îmi va spune că Pavel nu a fost sportiv. Totuși el are calitățile descrise aici, datorită faptului că este un om spiritual. Deci, oamenii cu adevărat spirituali au calitățile descrise de apostolul Pavel, pentru că toate acestea le putem învăța din Cuvântul lui Dumnezeu.

Sportul îi va proteja de boli

Sunt atât de multe boli ale coloanei vertebrale care îi afectează pe copii. Faptul că ei stau foarte mult timp pe rețelele de socializare, în fața computerelor și a telefoanelor, le afectează grav sănătatea. De aceea, căutați să-i ajutați pe copii să se înscrie la o secție sportivă, însă nu în detrimentul creșterii lor spirituale.
Să nu faceți din sport un idol

Cunoc părinți creștini care și-au dus copiii la diferite cluburi și ei au ajuns sportivi buni, dar nu și creștini buni. Aceștia au ajuns să fie interesați doar de sport, nu și de realizările lor spirituale. De aceea, nu faceți din sport un idol. Învățați-i pe copii în primul rând Cuvântul lui Dumnezeu. Faceți din aceasta prima și cea mai importantă disciplină și dați-le o pildă demnă de urmat.

Dacă le veți oferi posibilitatea să meargă la un club sportiv creștin, ei vor practica sportul, dar și vor învăța din Cuvântul lui Dumnezeu. După cum știți, sunt președintele Federației de Taekwon-Do Contemporan din Moldova. De asemenea, am fondat și conduc Clubul ”Stolas Leukas”, cel mai mare club de Taekwon-Do din țară. Cu această ocazie, vă invit să vă înscrieți copilul la antrenamentele noastre. Prima oră a fiecărui antrenament la noi este dedicată studiului biblic. Cei care vin învață mai întâi din Sfintele Scripturi și apoi învață sportul la calitatea cea mai înaltă, ca mai apoi să devină campioni.

Ne puteți contacta la adresa de e-mail: marika.sofianu@gmail.com sau la numerele de telefon: 068534798, 78439214.

Clubul își desfășoară activitatea în Chișinău și în multe alte localități ale Moldovei. De asemenea, și în câteva orașe din România, precum Târgul Mureș, București și Iași. Când ne veți contacta, vă vom putea oferi legătură cu antrenorii din aceste orașe și veți putea să vă înscrieți copiii ca să învețe în primul rând Sfintele Scripturi, apoi să practice un sport pe care îl va putea folosi și pentru lucrarea Evangheliei.

Vasile Filat
Transcriere și adaptare text: Maria Starașciuc

Cum să alegi un antrenor de arte marțiale: https://www.youtube.com/watch?v=elm3gOOIdtQ

Seminar de creștere spirituală: https://www.facebook.com/events/47218…

Clubul de Taekwon-Do Stolas Leukas: https://www.facebook.com/TaekwonDoKlubStolasLeucas/?epa=SEARCH_BOX
http://taekwondo-moldova.org

Abonați-vă la pagina mea de facebook și Instagram: https://www.facebook.com/vasile.filat/
https://www.instagram.com/pastor.vasi…

BISERICA BUNAVESTIREA DIN CHIȘINĂU
Str. Ciocârliei 2/8, Chișinău, Rep.Moldova
Servicii Divine:
Duminică, 14:00 – 16:00
Joi, 18:30 – 19:30 – ceasul de rugăciune
tel. +373 (68) 060601
https://www.facebook.com/bunavestire….

PENTRU MANUALE ȘI ÎNSCRIERE LA GRUPELE DE STUDIU BIBLIC ONLINE CONTACTAȚI LA:
info@precept.md
+373(69)966779

#moldovacrestina #pastorvasilefilat #sport