Dovleacul – medicamentul toamnei!


Luna septembrie este luna în care vedem pe piețe, sau la colț de stradă că se vinde dovleac. Această legumă este foarte folositoare pentru faptul că conține multe vitamine și microelemente. Mai mult decît atît pentru a beneficia de el nu este neapărat să-l mîncăm. În diferite scopuri se folosește și coaja și semințele dovleacului.

Fiind sărac în calorii, dovleacul este recomandat de nutriţionişti în diete de slăbit. Poţi pierde din kilograme, fără a aduce prejudicii organismului, plus, conţinutul mare de fibre, grăbeşte tranzitul intestinal, astfel se absorb mai puţine calorii (celebrele plăcinte cu dovleac nu sunt recomandate în dietă). Dovleacul copt sau o cană de seminţe neprăjite de dovleac, sunt gustările care vă pot omorî foamea.

Campionul toamnei

Se poate vorbi de o mulţime de boli, pe care le putem preveni sau trata cu dovleac: stimulează sistemul imunitar, protejează ficatul, are efect anti-inflamator, reduce colesterolul din sînge şi creşte elasticitatea vaselor sangvine.
Seminţele de dovleac se folosesc în tratamentele adiţionale ale leucemiei, sclerozei în plăci sau a altor boli greu vindecabile.
Bineînţeles, cel mai bine este să consumi dovleacul în stare crudă, dat prin răzătoare şi amestecat cu un pic de miere sau dacă nu toleraţi gustul, beţi suc, pentru că este mai uşor şi mai rapid de consumat.

Detoxifiere sau zilele dovleacului

Pentru eliminarea toxinelor din organism se face o cură ce durează 10 zile şi se consumă 100 ml suc de dovleac de trei ori pe zi. Iar pentru a beneficia de efectele terapeutice, specialiştii recomandă cura cunoscută sub numele de „zilele dovleacului”. Timp, în care se consumă terci din dovleac, preparat din pulpă de dovleac fiert în lapte. Aceasta se poate repeta de două ori pe săptămână. Folosit ca remediu împotriva constipaţiei, dovleacul se prepară cu apă şi se consumă dimineaţa şi seara. În plus, există şi ulei din seminţe de dovleac, care este folosit adesea pentru prepararea bucatelor, cum ar fi salatele din legume, sosurile; condimentează orezul şi carnea, căreia îi dă un gust neobişnuit şi unic. Uleiul conţine vitamina E şi este bogat în substanţe, ce stimulează activitatea hormonală la femei, astfel creşte fertilitatea.

Proprietățile uleiului de dovleac

Uleiul de dovleac se extrage din semințele plantei, folosindu-se metoda presării. În uleiul de dovleac se conține uleiul de efir, pectina și multe vitamine. Proprietățile uleiului de dovleac sunt: reducerea edemelor, îmbunătățește procesul de schimb a substanțelor din țesuturi. Deasemenea, uleiul este recomandat în cazul arsurilor, pentru că reduce inflamația. Uleiul de dovleac se folosește în bolile proctologice pentru că reduce durerea, usturimea și arsurile.

În uleiul de dovleac se conține multă vitamină A, de aceea se recomandă de folosit în cazul bolilor oculare. Deasemenea uleiul de dovleac poate vindeca adenomul de prostată și prostatita.

Protejează pielea împotriva îmbătrînirii

Uleiul de dovleac conţine vitaminele „tinereţii” A şi E, B şi C, acizii Omega-3 şi Omega-6. Utilizat într-o combinaţie perfectă, uleiul este excelent pentru pielea uscată, aspră şi sensibilă; ajută la regenerarea ei; hidratează şi hrăneşte, oferind elasticitate pielii.

Contraindicaţii

Persoanelor care au gastrită, ulcer gastric sau diabet avansat nu le este recomandat să consume dovleac crud. Cei care suferă de balonări sau boli cronice ale stomacului, trebuie să folosească dovleacul cu precauţie.
Prin urmare, consumaţi dovleacul, care este delicios şi aromat, considerat şi „campionul toamnei”, nu numai pentru faptul că este mare, ci şi pentru că are proprietăţi terapeutice unice.