Criterii după care să alegi o tabără pentru copilul tău

Studiu biblic profund

Pentru mine Cuvîntul lui Dumnezeu are autoritate și poate să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvîrșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună. (2 Timotei 3:16b-17)

Eu nu o dată am văzut cum Scriptura mișcă inima unui copil și-l poate schimba, ajuta să fie ascultător de părinți, să facă fapte bune, să fie mulțumitor și multe altele. Fiica mea cu ceva timp în urmă mi-a zis: “Mama, hai să facem studiu biblic sau vrei să fiu neascultătoare?” Atunci m-am bucurat să văd că ea a văzut această legătură. Mulți părinți se plâng pe copiii lor, dar puțini caută soluția în studierea Scripturii. Dacă un copil a înțeles acest adevăr, cu atât mai mult noi, părinții, trebuie să-l conștientizăm. Deci, acesta va fi primul criteriu după care aș alege o tabără pentru copilul meu. Eu aș întreba cât de mult studiu biblic se face și ce se va studia. La tabăra de engleză de anul acesta se vor studia mai multe cărți de studiu biblic pe tema:” Isus este calea, adevărul și viața”.

tabără pentru copilul tăuLideri integri și temători de Dumnezeu

Mi-aduc aminte cum într-un an am venit cu echipa „Engleza pentru o viață nouă” mai înainte cu cîteva zile în tabără ca să pregătim bine cele necesare pentru tabăra de engleză din acel an. De altfel, așa facem în fiecare an. În noaptea aceea nu am putut dormi de gălăgia care era în tabără, muzică, băutură, vorbe murdare… Echipa de lideri din tabăra precedentă, sigur necreștină, a încheiat tabăra și așa petreceau ei. Atunci m-am gîndit ce o fi fost în tabăra aceea, dacă liderii, care ar fi trebuit să fie exemplu, așa se comportau? Aceasta este problema zilelor noastre-lipsa liderilor integri, temători de Dumnezeu.

Pavel îi scria lui Tit, care era un lider, despre importanța de a fi un exemplu în toate privințele:

…și dă-te pe tine însuți pilda de fapte bune, în toate privințele. Iar în învățătură, dă dovadă de curăție, de vrednicie… (Tit 2:7)

Dacă aș alege o tabără pentru copilul meu, aceasta va fi un criteriu foarte bun pentru mine. Aș căuta să știu cine sunt liderii și profesorii acestei tabere.

Disciplină ziditoare

Eu am observat un lucru, dacă las prea mult copiii să se odihnească, sunt tentați să facă prostii, ei oricum nu se odihnesc, dar fac ceva și cel mai frecvent prostii. Dacă le dau instrucțiuni clare ce să facă, cu alte cuvinte un program fix și clar, ei sunt foarte productivi în lucruri bune. Copiii nu au nevoie de atît de mult timp liber, ei au nevoie de activități. Un alt criteriu după care aș alege o tabără pentru copiii mei este programul zilnic. Eu aș întreba ce învață în această tabără, nu cît se odihnesc, de aceea îmi plac foarte mult taberele de engleză ale asociației „Engleza pentru o viață nouă”, pentru că în afară de valorile moral-creștine pe care le învață, engleza este predată la cel mai înalt nivel de profesori americani și locali. Toate activitățile sunt bine gîndite ca să dezvolte un vocabular larg al limbii engleze, atît biblic, cît și social. Tocmai de aceea mulți participanți zic că învață la tabără mai mult decît într-un an școlar.

Eu deja am ales tabăra la care vor merge copiii mei, iar dumnevoastră?