Ce s-a întâmplat cu Basarabia la 23 august 1944?

Contextul anilor de război

România, aflată în punctul de convergență a intereselor Marilor puteri, a fost nevoită să participe la cel de-al doilea război mondial de la 22 iunie 1941 pînă la 9 mai 1945.În prima etapă alături de puterile axei(Germania), iar de la 23 august 1944 impotriva acestora. România afost nevoită să intre în război alături de Germania pentru că aceasta le promitea redobîndirea teritoriilor pierdute(Bucovina de nord si Basarabia).

Situația externă a Basarabiei

Vara anului 1944 părea sumbră și prevestea schimbări inevitabile. Mareșalul Antonescu vedea necesitatea continuării luptei alături de Germania, dar regele Mihai se opunea categoric. Astfel, în dimineața zilei de 23 august 1944, cînd Ion Antonescu s-a prezentat la palatul regal în audiență, pentru a cere regelui Mihai I să aprobe măsurile sale în vederea continuării războiului alturi de Germania. Regele a respins propunerea acestuia și a ordonat arestarea lui Ion Antonescu și a principalilor miniștri. În seara aceleași zile proclamația regală anunță țării schimbarea de regim, iar trupeleromâne primeau ordin să înceteze operațiunile militare împotriva armatelor sovietice.

Înlăturarea guvernului antoniscian a dus la o cotitură în toate planurile țării. Prin declarația publică de la 24 august, guvernul nou instaurat, cel al lui Constantin Stănescu, a asigurat participarea României la războiul antihitlerist. Antonescu a fost deținut timp de 2 ani în U.R.S.S. și apoi întors în țară și executat. A fost executat deși și-a iubit țara și visa să o vadă din nou reunificată. În 1944, cînd pleca cu trenul său special „Patria” a declarat soldaților: „N-aveți pămînt de cedat. Noi nu avem unde merge. Aici ne vom bate și pe acest pămînt vom muri. Eu voi fi ultimul care va rămîne să lupte pînă voi cădea pentru a-mi apăra țara„.

Situația internăa Basarabiei

În primăvara aceluiași an, 1944, situția pe frontul sovietic s-a schimbatradical. Armatele sovietice au desfășurat operațiuni ofensive de mare amploare, eliberînd o mare parte a teritoriului cucerit de germani.

Ofensiva armatelor sovietice pe frontul Iași-Chișinău a început pe 20 august 1944. În această zi armatele Frontului II Ucrainean de pe capul de pod Chițcani au început ofensiva. La 22 august trupele sovietice au intrat în Ungheni, Căușeni, Cimișlia. Pe 23 august în localitățile: Tighina si Comrat și în dimineața zilei de 24 august – în orașul Chișinău. Chișinăul a fost bombardat crunt de aviația sovietică și supus unei distrugeri totale. Ca rezultat au fost distruse 70% din totalul spațiului locativ, aproape toate întreprinderile industriale.

Pe parcursul zilelor de 24 – 26 august au intrat în localitățile Leova, Cahul, Hîncești. Către 26 august aproape tot teritoriul Basarabiei fusese cucerit de sovietici.

În timpul operațiunii Iași – Chișinău au murit foarte mulți ostași români. Cadavrele lor zăceau în albia Prutului, formînd iezături care împiedicau scurgerea apei. Prutul nu mai curgea normal fiind și el bulversat de marea tragedie a națiunii române! Probabil de cînd e Prutul, Prut, n- a mai văzut bătrînul ca românul să se lupte cu românul!

Tragedia cea mai mare urma abia- Basarabia a fost dată pe mîina deviziei a 25-a NKVD pentru a restabili puterea sovietică.

Astfel Basarabia a fost supusă unor noi încercări desfășurate sub regimul comunist.

Reamintindu-mi toatea aceste date, inima mi se umple de o durere profundă si de o dragoste nemărginită pentru Patria mea.

Oare nu merită Ea să o iubim?

Azi noi formăm istoria, azi noi scrim istoria! Să lăsăm dar, copiilor noștri o țară frumoasă, nu plină de ocară si blestem, să lăsăm pacea generației ce vine!

Eu îmi iubesc țara și așa voi face, dar tu?

Autor: Oxana Tentiuc