Categorii
Calendarul postărilor
septembrie 2014
L M M J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Comentarii recente
Am scris puțin altfel și repede m-ai atacat. Ei bine, recunosc că nu am scris corect aici. Trebuia să scriu : de unde ai luat că am spus că Dumnezeu l-a ispitit pe Avraam ? Greșit crezi, că dacă decalogul ar fi existat încă de pe vremea lui Avraam, Dumnezeu nu l-ar fi încercat astfel. Mai sunt și alte cazuri de încercare (care nu corespund Decalogului) descrise în biblie, cînd deja erau scrise pe piatră poruncile Decalogului. Și totuși, Dumnezeu încerca Dumnezeu nu ispitește , ci încearcă. Motivul este salvarea omului. Alt motiv este pentru noi, ca să nu călcăm pe aceleași greble, peste care au călcat cei din trecut. Văd că nu-ți place cînd apelez la cayuri istorice. Ce am înțeles - Te apuci chiar de ultimul pai, ca să-mi dovedești că în trecut, pe timpul lui Avraam, nu erau poruncile Decalogului. Cred că de astă pricină crezi că pe timpul lui Avraam Dumnezeu a permis poligamia. Da, în biblie nu este nicăieri poruncă de aruncat cu pietre în bărbații care au mai multe femei. Dar nu am găsit nicăieri în biblie caz fericit de familie poligamă. Da, în biblie este scris despre ceea cum împărații au avut copii de la diferite femei. Dar unde vezi descrisă cît de fericiți erau ? Dealtfel te-am rugat să-mi arăți și mie și te-ai făcut cu uiți. Și încă ceva. Mie nu-mi place cuvîntul incest. Incestul se referă la ceva nelegal. Pe cînd căsătoriile copiilor lui Adam au fost legale. Apoi au fost definite ca nelegale, deoarece populața se înmulțise. Eu cred că căsătoria dintre frați și surori la început a fost o perioadă scurtă din istorie. Poligamia însă a fost nelegală chiar de la început dacă ne bazăm pe cele spuse de Dumnezeu: De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, şi se va lipi de nevasta (NU NEVESTELE. Biblia foloseşte singularul; o singură nevastă) sa şi se vor face un singur trup. `` Genesa 2:24. Altfel, putem ajunge la o erezie mare, dacă am afirma că în Eden a fost permisă poligamia, bazîndu-ne pe ceea că a existat numai porunca cu pomul. Acest dialog l-aș dori să-l continui dacă nu ar fi atacuri. Dar se pare că toți batem pasul pe loc și cred că ar trebui să ne oprim aici pănă nu se vor limpezi apele
18.09.2014 18:27
am auzit și eu așa interpretare precum Bat-Șeba este de vină pentru păcatul comis de David.. și cel mai trist este că auzi astfel de interpretări de la oameni care ar trebui să cunoască bine Scriptura și să o predice exact așa cum este, nu să adapteze textul la mesajul lor.
18.09.2014 18:15
Alecu, mai doreşti să continui acest dialog ori ba? Nu e necesar să apelezi la fel şi fel de tertipuri pentru a opri acest dialog. Spune civilizat (eu mă opresc aici) şi gata. Ce să zic, ultimul tău comentariu e plin neadevăruri la adresa mea, credeam că eşti un om cinstit. Unde am scris eu că Dumnezeu cere astăzi sacrificare fizică? Nu mai conteneşti cu insinuările... Alecu, înţelegi atunci când se discută un caz ipotetic şi când se discută un caz real? Întrebarea pe care ţi-am adresat-o era o întrebare ipotetică nicidecum nu am afirmat că Dumnezeu ne cere astăzi sacrifici fizice, te citez '' Dar de fapt, pentru timpurile noastre Dumnezeu cere o sacrificare spirituală, cînd e cazul și nicidecum sacrificare fizică, după cum crezi tu ''. Bineînţeles, continui cu insinuările afirmând că aş fi scris că Dumnezeu la ispitit pe Avraam sau că tu ai fi scris asta... te citez '' De unde ai luat că Dumnezeu l-a ispitit pe Avraam? Unde am scris eu asta??? Sau te-ai bazat iarăși pe metoda susnumită. '' Alecu, eu am explicat altceva, însă neputinţa te forţează să apelezi la astfel de insinuări... nu e cinstit ce faci. Iată declaraţia mea: `` Dacă decalogul ar fi existat încă de pe vremea lui Avraam, Dumnezeu nu l-ar fi încercat astfel. Este o ispită să faci ceva împotriva Cuvântului ori Iacov ne confirmă că Dumnezeu nu ispiteşte pe nimeni '' vezi Iacov 1:13 ''. `` În fine, nu e de mirare că interpretezi scriptura într-un mod total eronat. Înţeleg acum că lipsa argumentelor te determină să apelezi la insinuări răutăcioase. Vorbeşti de istorie, împăraţi, harem etc. Alecu! Legea era valabilă pentru toţi, de la mic la mare, în plus avem exemple biblice cum Împăraţii aveau copii cu diferite neveste aşadar, tu poţi să crezi ce doreşti, este alegerea ta. Însă eu ţi-am demonstrat cum te-ai sucit în privinţa incestului, doar că în privinţa poligamie (să folosesc un termen biblic) ţi-ai ţepenit grumazul exact ca evreii odinioară.
17.09.2014 17:16
Versetul din Romani pe care l-ai citat este foarte important. Doar ca el se refera nu la Lege ci la "lucrarea Legii" sau "lucrurile Legii" ceea ce este cu totul altceva. Tot legat de legile ce erau in oameni inca de la inceput, tu spui ca ar fi vorba de decalog. Interesant lucru, prima lucrare descrisa dupa caderea in pacat este aducerea unei jertfe Domnului, lucrare ce nu face parte din poruncile decalogului. Cat despre scrierea in inima tu spui "aceste porunci sa fie scrise din nou in inima". Or Ieremia 31:33 se refera clar la o prima scriere nu la o "rescriere". Dumnezeu a poruncit clar poporului Sau sa-si puna pe inima poruncile Sale (Deuteronom 6:6 si altele). Deci, daca Legea (lui Moise) era deja in inimile poporului Sau... ce sa mai scrie conform cu Ieremia 31:33? E clar ca trebuie sa fie vorba in Ieremia 31:33 de o ALTA lege! Si anume legea credintei! Acest lucru e explicat de Pavel (si) in Galateni 3: "Înainte de venirea credinţei, noi eram sub paza Legii, închişi pentru credinţa care trebuia să fie descoperită. Astfel, Legea ne-a fost un îndrumător spre Hristos, ca să fim socotiţi neprihăniţi prin credinţă. După ce a venit credinţa, nu mai suntem sub îndrumătorul acesta. Căci toţi sunteţi fii ai lui Dumnezeu, prin credinţa în Hristos Isus." Vezi ce limpede spune apostolul ca nu mai suntem sub legea lui Moise din momentul venirii lui Hristos? Acum intelegi succesiunea evenimentelor?
17.09.2014 17:08
Așa cred și eu că nu e corect ca prin felul acesta de îmormîntare să pedepsești într-un fel și mai mult familia îndurerată care a rămas. Cînd eram mică totdeauna mă gîndeam că de ce pe acesti oameni îi îmormîntează la marginea cimitirului? Mulțumim pentru articol.
17.09.2014 12:17
Cand Neamurile, macar ca n-au lege, fac din fire lucrurile Legii, prin aceasta ei, care n-au o lege, isi sunt singuri lege; (Rom.2:14) După cum scrie Apostolul Pavel, neamurile făceau din fire lucrurile Legii. Deci, totuși Legea este înscrisă și în minte. Datorită acestui detector de păcate chiar și ateii au făcut legi care interziceau uciderile, furturile au făcut legi profamilia și multe altele care sunt scrise în Decalog. Însă nu au făcut perfect, deoarece aceste porunci mai trebuie să fie scrise și în inimă, adică să fie păzite din iubire și nu din frică. Poruncile trebuie să fie atît în inimă cît și în minte. În minte ele sunt, deoarece cei care fac răul știu că îl fac. Dar din inimă ele au fost șterse parțial sau complect, depinde de om. Iată de ce trebuia de încheiat un Legămînt Nou, pentru ca aecste porunci să fie scrise din nou în inimă. Însă nimeni nu poate scrie cu puterea lui. Ce putem noi, e să dăm voie Duhului ca să scrie aceste porunci în inimă, și ca noi să le păzim din dragoste
17.09.2014 09:01
Explicatia cu programarea o inteleg. Ce nu inteleg din spusele tale e urmatorul lucru: Daca Dumnezeu a scric poruncile Lui in inima oamenilor inca de la creatie si acestea au ramas acolo si dupa caderea in pacat a primilor doi... cum iti explici ca in Ieremia 31:33, Dumnezeu isi anunta decizia ca IN VIITOR sa scrie poruncile Lui in inimile oamenilor??? A uitat Dumnezeu ca poruncile Lui erau deja acolo? Sau Dumnezeu a vrut sa spuna altceva dar nu a stiut sa se exprime corect??? Sau a vrut sa scrie cu alta culoare? Sau mai adanc? Sau??? Intelegi draga Alecu ca Ieremia 31:33 arata limpede ca pe timpul proorocului poporul lui Dumnezeu NU AVEA SCRISA LEGEA IN INIMA?
16.09.2014 23:04
Probabil nu m-ai înțeles corect. Programa este scrisă în inimă. Dar spre deosebire de computer. Omul are libertatea de a ocoli acestă programă sau de a executa programa. Important e că executarea trebuie să fie din iubire și nu din frică. Poate deaceea și nu mai înțeles ce am scris. Sper că acuma mi-ai înțeles ideia. Poruncile sunt scrise în inimă dar omul are libertatea de a ocoli aceste porunci, care duce la moarte, sau libertatea de a le iubi și a le păzi, care duce la păstrarea vieții. Așa, într-un mod, poate, nu chiar reușit, dar nuștiu cum altfel să-ți explic ca să prinzi ideia.
16.09.2014 17:01
Întreabă preotul
Mărturisirea păcatelor

Patimile, moartea şi învierea Domnului Iisus Hristos

21.04.2011 | Educație | Diana Curbet

Biblia vorbeşte mult despre aceste evenimente, căci ele constituie scopul venirii lui Iisus pe pământ. Suferinţele, moartea şi învierea Lui nu au fost spontane şi nici accidentale. Ele urmau să aibă loc la „un ceas” anume, stabilit de Tatăl, de aceea  fariseii, preoţii cei mai de seamă şi cărturarii nu puteau să pună mâna pe Elmai înainte  ca să-L omoare , pentru că „nu-I sosise încă ceasul”. Despre ele s-a vorbit atât în Vechiul , cât şi în Noul Testament. Vom privi la aceste evenimente aşa cum au fost ele profeţite şi vom vedea împlinirea lor în Noul Testament. De asemenea patimile şi moartea Sa nu au fost  neprevăzute,  căci despre acestea…

Au profeţit  proorocii în Vechiul Testament

„Iată, Robul Meu va propăşi; Se va sui, Se va ridica, Se va înălţa foarte sus.  După cum pentru mulţi a fost o pricină de groază – atât de schimonosită Îi era faţa şi atât de mult se deosebea înfăţişarea Lui de a fiilor oamenilor, tot aşa, pentru multe popoare va fi o pricină de bucurie; înaintea Lui împăraţii vor închide gura, căci vor vedea ce nu li se mai istorisise şi vor auzi ce nu mai auziseră.”(Isaia 52:13-15)

Dispreţuit şi părăsit de oameni, Om al durerii şi obişnuit cu suferinţa, era aşa de dispreţuit, că îţi întorceai faţa de la El, şi noi nu L-am băgat în seamă. Totuşi El suferinţele noastre le-a purtat, şi durerile noastre le-a luat asupra Lui, şi noi am crezut că este pedepsit, lovit de Dumnezeu şi smerit. Dar El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa care ne dă pacea a căzut peste El, şi prin rănile Lui suntem tămăduiţi. Noi rătăceam cu toţii ca nişte oi, fiecare îşi vedea de drumul lui, dar Domnul a făcut să cadă asupra Lui nelegiuirea noastră a tuturor. Când a fost chinuit şi asuprit, n-a deschis gura deloc, ca un miel pe care-l duci la măcelărie şi ca o oaie mută înaintea celor ce o tund: n-a deschis gura. El a fost luat prin apăsare şi judecată. Dar cine din cei de pe vremea Lui a crezut că El fusese şters de pe pământul celor vii şi lovit de moarte pentru păcatele poporului meu?  Groapa Lui a fost pusă între cei răi, şi mormântul Lui, la un loc cu cel bogat, măcar că nu săvârşise nici o nelegiuire şi nu se găsise nici un vicleşug în gura Lui.  Domnul a găsit cu cale să-L zdrobească prin suferinţă… Dar, după ce Îşi va da viaţa ca jertfă pentru păcat, va vedea o sămânţă de urmaşi, va trăi multe zile, şi lucrarea Domnului va propăşi în mâinile Lui.Va vedea rodul muncii sufletului Lui şi Se va înviora. Prin cunoştinţa Lui, Robul Meu cel neprihănit va pune pe mulţi oameni într-o stare după voia lui Dumnezeu şi va lua asupra Lui povara nelegiuirilor lor. De aceea, Îi voi da partea Lui la un loc cu cei mari, şi va împărţi prada cu cei puternici, pentru că S-a dat pe Sine însuşi la moarte şi a fost pus în numărul celor fărădelege, pentru că a purtat păcatele multora şi S-a rugat pentru cei vinovaţi.(Isaia 53:3-12)

Aceste pasaje relatează suferinţele de care a avut parte Iisus, arată starea fizică  în care se afla şi scopul acestora: străpuns pentru păcatele noastre. Apoi dacă comparăm  aceste profeţii cu cele 4 evanghelii, vom vedea că ele s-au împlinit  întocmai şi anume: când au venit  aprozii şi ceata ostaşilor să-L aresteze pe Iisus, El nu S-a împotrivit, ci a stat smerit şi ascultător , ştiind că aceasta este voia Tatălui pentru care a venit în lume; când a fost cercetat  înaintea lui Ana şi apoi înaintea marelui preot Caiafa , Iisus , deşi avea toată puterea să se poarte altfel cu ei , nu a făcut-o, a tăcut , dar a accentuat că este Fiul lui Dumnezeu, deşi evanghelia după Matei (26:57-75) relatează că aceştia L-au batjocorit, scuipat, pălmuit, bătut cu pumnii , deşi nu aveau nici un motiv s-o facă , dar erau deranjaţi de faptul că Iisus se făcea deopotrivă cu Dumnezeu şi aceasta o calificau ca şi hulă şi cereau să fie omorât pentru aceasta; când a fost dus la Pilat ca să fie judecat  şi să I se dea sentinţa de moarte pentru care insistau atât de mult iudeii, Pilat s-a  mirat că nu se apăra, nu răspundea la învinuirile norodului şi nu se împotrivea când a fost batjocorit, bătut de ostaşii acestuia. (Ioan 19:1-3).Irod, de asemenea,  s-a purtat cu dispreţ faţă de Iisus , L-a îmbrăcat cu o haină strălucitoare(Luca 23:11).

Pilat a vrut să facă pe placul norodului, şi le-a slobozit pe Baraba; iar pe Isus, după ce a pus să-L bată cu nuiele, L-a dat să fie răstignit. Ostaşii au adus pe Isus în curte, adică în palat, şi au adunat toată ceata ostaşilor. L-au îmbrăcat într-o haină de purpură, au împletit o cunună de spini şi I-au pus-o pe cap. Apoi au început să-I ureze şi să zică: „Plecăciune, Împăratul iudeilor!”Şi-L loveau în cap cu o trestie, Îl scuipau, îngenuncheau şi I se închinau. După ce şi-au bătut astfel joc de El, L-au dezbrăcat de haina de purpură, L-au îmbrăcat în hainele Lui şi L-au dus să-L răstignească.(Marcu 15:16-20)

Aceeaşi atitudine a avut-o Domnul Iisus când a fost răstignit şi a murit pe cruce, bând paharul  pe care I L-a dat Tatăl şi făcând voia Lui până la sfârşit , ca prin moartea Sa să  împace pe oameni cu Dumnezeu care, din cauza păcatelor erau despărţiţi de Dumnezeu, şi să –i pună într-o stare după voia lui Dumnezeu, într-o stare de neprihănire. Toate acestea le-a suferit pentru omenire, astfel Şi-a arătat marea dragoste  pentru oameni şi ,deşi era şi Fiu al Omului, nu a refuzat să împlinească voia Tatălui , în ciuda durerilor şi rănilor pe care le îndura. Salvarea omenirii conta mult mai mult! Cum putem răspunde la o dragoste atât de mare?

A treia zi a înviat, ziua dintâi a săptămânii şi I s-a arătat Mariei Magdalena în grădina unde a fost îngropat, apoi celor  11 ucenici şi le-a arătat mâinile şi coasta Sa , ca dovadă a faptului că “Eu sunt” şi până la înălţare le-a dat marea poruncă :să meargă şi să facă ucenici. Învierea lui Iisus este o dovadă că răscumpărarea omului a fost făcută pe deplin şi omul poate fi mântuit prin credinţă în Iisus ca Fiu al lui Dumnezeu şi o siguranţă a faptului că şi cei care cred în El vor învia într-o zi.

Deci, învierea lui Iisus nu a fost o halucinaţie a ucenicilor sau a celor  peste 500 de oameni , ci a fost un fapt real , vizibil şi împlinit după  Scripturi. Despre patimile , moartea şi învierea Sa …

A vorbit Iisus Însuşi

În cei 3 ani de lucrare, principalul mesaj pe care –l transmitea  Iisus a fost să spună oamenilor despre Împărăţia lui Dumnezeu şi calea de a intra în ea. În tot acest timp, le-a vorbit ucenicilor şi despre patimile, moartea şi învierea Sa. Iată ce le spunea El:

„Ştiţi că după două zile va fi Paştile; şi Fiul omului va fi dat ca să fie răstignit!”(Matei 26:2)

Apoi a venit la ucenici şi le-a zis: „Dormiţi de acum şi odihniţi-vă!… Iată că a venit ceasul ca Fiul omului să fie dat în mâinile păcătoşilor. Sculaţi-vă, haidem să mergem; iată că se apropie vânzătorul.”(45-46)

Crezi că n-aş putea să rog pe Tatăl Meu, care Mi-ar pune îndată la îndemână mai mult de douăsprezece legiuni de îngeri?(Matei 26:45-46)

Nu este aici, ci a înviat. Aduceţi-vă aminte ce v-a spus pe când era încă în Galileea, când zicea că: „Fiul omului trebuie să fie dat în mâinile păcătoşilor, să fie răstignit, şi a treia zi să învie.”Şi ele şi-au adus aminte de cuvintele lui Isus. (Luca 24:6-8)

Peste puţină vreme, nu Mă veţi mai vedea; apoi iarăşi, peste puţină vreme, Mă veţi vedea, pentru că Mă duc la Tatăl.”(Ioan 16:16)

Domnul Iisus ştia cu exactitate ce trebuia să I se întâmple şi când urmau să aibă loc, aceste evenimente nu L-au surprins şi era pregătit pentru ele, or, pentru aceasta a ales să Se dezbrăce  pe Sine însuşi şi să se facă  asemenea oamenilor. Această împlinire a profeţiilor  arată dumnezeirea lui Iisus şi despre aceasta…

Au mărturisit apostolii

Apostolii au confirmat şi ei  în Noul Testament faptul că evenimentele legate de moartea şi învierea Domnului Iisus s-au desfăşurat exact aşa cum s-au profeţit. Iată la ce ne atrage atenţia apostolul Pavel:

V-am învăţat înainte de toate, aşa cum am primit şi eu: că Hristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi; că a fost îngropat, şi a înviat a treia zi, după Scripturi; şi că S-a arătat lui Chifa, apoi celor doisprezece. După aceea S-a arătat la peste cinci sute de fraţi deodată, dintre care cei mai mulţi sunt încă în viaţă, iar unii au adormit.  În urmă S-a arătat lui Iacov, apoi tuturor apostolilor. După ei toţi, ca unei stârpituri, mi S-a arătat şi mie.(1 Corinteni 15:3-8).

Dar, când a venit împlinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Său, născut din femeie, născut sub Lege, ca să răscumpere pe cei ce erau sub Lege, pentru ca să căpătăm înfierea.(Galateni 4: 4-5)

Căci, pe când eram noi încă fără putere, Hristos, la vremea cuvenită, a murit  pentru cei nelegiuiţi.(Romani 5:6)

Dumnezeu a înviat pe acest Isus, şi noi toţi suntem martori ai Lui.(Fapte 2: 32 )

Şi El a murit pentru toţi, pentru ca cei ce trăiesc să nu mai trăiască pentru ei înşişi, ci pentru Cel ce a murit şi a înviat pentru ei.(2 Corinteni 5:15)

Astfel, vedem că  patimile, moartea şi învierea Domnului Iisus Hristos au fost vestite înaintea venirii Sale pe pământ, au fost vestite de Iisus Însuşi şi aceste lucruri au fost confirmate şi de apostoli după înălţarea Sa. Moartea Sa a oferit iertare oamenilor a căror stare păcătoasă putea fi spălată doar prin sângele lui Iisus o dată pentru totdeauna.  Dumnezeu să ne ajute să înţelegem până la capăt aceste lucruri şi să acceptăm jertfa Lui ca răscumpărare pentru păcatele noastre şi ca singura cale de a fi mântuiţi şi de a vedea Împărăţia lui Dumnezeu!

Urmărește-ne pe rețele sociale:
Adaugă un comentariu:
Заполните обязательные поля
Nume Prenume:
Telefon:
E-mail:
Mesajul a fost trimis
 • ian
 • feb
 • mar
 • apr
 • mai
 • iun
 • iul
 • aug
 • sep
 • oct
 • noi
 • dec
Urmărește-ne pe Facebook
© 2014 Moldova Creștină. Toate drepturile sunt rezervate. Creat de web-studio.md