Ce sunt molitfele Sfântului Vasile din perspectiva Bibliei?

Întrebare:

Am aflat de curând despre moliftele Sfântului Vasile şi aş dori să explicaţi din perspectiva Bibliei mai mult ce reprezintă ele? Când, cum, unde şi cine le poate citi şi cu ce scop?

Sf. Vasile cel Mare episcopul Cezareii este unul dintre cei mai importanţi părinţi ai bisericii ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini. S-a născut în Pont în jurul anului 329 şi a murit în Cezarea în ziua de 1 Ianuarie 379.

Site-ul http://www.biserica.org dă următoarea explicaţie cu privire la aceste molitfe:

Molitfele Sfântului Vasile cel Mare si ale Sfântului Ioan Gura de Aur numite si exorcisme sunt cele mai puternice rugăciuni împotriva duhurilor necurate din oameni si case. Ele se citesc numai de preoţi si duhovnici bătrâni care au viaţa curata si sunt mari postitori si care au dezlegare de la duhovnicii lor sa le citească, caci daca le citesc preoţi tineri, fără post si viaţa cât mai curata, diavolii chinuiesc mai tare pe cei bolnavi si nu ies din oameni, ba uneori se răzbună cu mari ispite asupra celor care au citit moliftele. Moliftele de izgonire a diavolilor din oameni si chiar din animale se citesc numai în zile de post, mai ales la miezul nopţii în biserica, în fata icoanelor făcătoare de minuni sau lângă racla cu moaşte ale sfinţilor. Atât preotul care le citeşte cât si cei bolnavi de duhuri necurate împreuna cu rudele si însoţitorii lor trebuie sa tina post negru cel puţin o zi si o noapte, uneori chiar trei zile. Când bolnavii posedaţi de duhuri rele nu se vindeca, se va face spovedania generala a celor bolnavi si a rudelor lor, ca nu cumva cineva dintre ei sa fi făcut păcate grele si sa fi rămas nespovedite. Apoi se repeta moliftele Sfântului Vasile cel Mare de trei ori la miezul nopţii, cu câte o zi până la trei zile de post negru. După puţin timp bolnavul trebuie sa fie dus la Sfintele Moaşte si la Icoanele făcătoare de minuni din tara ca sa i se citească si acolo molitfele Sfântului Vasile cel Mare.

Ce spune Biblia despre exorcism?

Acesta este un subiect mai larg, la care Dumnezeu vorbeşte mult în Biblie şi ar merita să fie abordat într-un articol aparte. Aici aş vrea să mă limitez doar la un text din Evanghelia după Marcu. Încă în capitolul 10 din această Evanghelie este scris că Domnul Isus, când a trimis pe ucenicii săi să propovăduiască Evanghelia, le-a dat putere să scoată afară duhurile necurate. Iată deci ce s-a întâmplat odată:

Când au ajuns la norod, a venit un om care a căzut în genunchi înaintea lui Isus şi I-a zis: „Doamne, ai milă de fiul meu, căci este lunatic şi pătimeşte rău: de multe ori cade în foc şi de multe ori cade în apă. L-am adus la ucenicii Tăi, şi n-au putut să-l vindece.”  „O, neam necredincios şi pornit la rău!”, a răspuns Isus. „Până când voi fi cu voi? Până când vă voi suferi? Aduceţi-l aici la Mine.” Isus a certat dracul, care a ieşit afară din el. Şi băiatul s-a tămăduit chiar în ceasul acela. Atunci ucenicii au venit la Isus şi I-au zis deoparte: „Noi de ce n-am putut să-l scoatem?”  „Din pricina puţinei voastre credinţe”, le-a zis Isus. „Adevărat vă spun că, dacă aţi avea credinţă cât un grăunte de muştar, aţi zice muntelui acestuia: „Mută-te de aici acolo”, şi s-ar muta; nimic nu v-ar fi cu neputinţă. Dar acest soi de draci nu iese afară decât cu rugăciune şi cu post.” (Matei 17:14-21)

Deci, credinţa, rugăciunea şi postul sunt de o foarte mare importanţă când este vorba de alungarea duhurilor necurate din oameni.

Ce nu spune Biblia despre exorcism?

  1. Nu este specificat nicăieri în Biblie doar un anumit model de rugăciune de exorcism care trebuie apoi să fie respectat cuvânt cu cuvânt în toate vremurile şi de toţi slujitorii bisericii care vor alunga duhurile necurate.
  2. Nu este spus nicăieri în Biblie că puterea rugăciunii vine din felul sau iscusinţa formulării ei, ci vine din credinţa celui care se roagă, cum am văzut şi din textul anterior. Problema apostolilor n-a fost felul cum au formulat rugăciunea, ci măsura credinţei lor.
  3. Nu spune Biblia că doar slujitorii bătrâni pot să facă rugăciuni de exorcism. Viaţa curată, însă, este foarte importantă şi iar, măsura credinţei lor, pentru că Dumnezeu ascultă rugăciunea cu credinţă a celui neprihănit.
  4. Nu spune Biblia că rugăciunile de izgonire a duhurilor necurate trebuiesc citite doar într-un anumit loc şi doar în la o anumită vreme, cum ar fi miezul nopţii. Apostolul Pavel a alungat în plină zi dracul din roaba care avea duhul de ghicire, când mergea spre locul de rugăciune. (Faptele Apostolilor 16:16)