Prietenii părinților sunt moștenirea copiilor înțelepți

Un prieten adevărat e o comoară. Zilele acestea am meditat mult la prietenii pe care-i am și am mulțumit Domnului pentru ei. Un prieten adevărat este greu de găsit. Am studiat și din Sfintele Scripturi mai mult la subiectul prieteniei și chiar m-am gândit să predic despre aceasta și să facem măcar o emisiune “Adevărul despre Adevăr”, la care să prezentăm perspectiva biblică asupra prieteniei. În acest articol vreau să împărtășesc un adevăr care mi-a scăpat și mie din vedere până acum, dar pe care-l găsesc deosebit de important. Adevărul acesta este că prietenii sunt o foarte mare moștenire pe care o putem lăsa copiilor noștri și dacă ei sunt și vor fi înțelepți, vor ști să prețuiască această moștenire și se vor bucura din plin de ea. În cartea Proverbelor lui Solomon este scris astfel:

Nu părăsi pe prietenul tău şi pe prietenul tatălui tău, dar nu intra în casa fratelui tău în ziua necazului tău: mai bine un vecin aproape decât un frate departe.  (Proverbe 27:10)

Prieten tânăr în vârstă

Eu nu am primit în moștenire prieteni de la tatăl meu, pentru că nu-mi amintesc să-i fi avut el, dar tare mult aș dori să las moștenire copiilor mei pe prietenii cu care m-a binecuvântat Dumnezeu în această viață și care sunt oameni deosebiți. Poate cineva crede că nu poți să zidești o prietenie cu cineva care face parte din altă generație, căci ești cu mult mai tânăr decât ei. Nicidecum. Poți avea prietenii frumoase dacă știi să le zidești și să le prețuiești. Dacă cineva a fost prietenul tatălui tău și a rămas a fi un prieten credincios pentru tot restul vieții, poți fi sigur de credincioșia acestui om. Prieteni credincioși sunt puțini, de aceea cei mai mulți oameni au prieteni mulți parcă, dar niciunul adevărat, pentru că în vreme de nevoie rămân singuri și nu este nimeni alături de ei. Prețuiește prietenii tatălui tău și fii gata să arăți față de ei aceeași bunătate și credincioșie pe care a arătat-o și o arată tatăl tău față de ei. Iată câteva exemple biblice când fiii nu au părăsit pe prietenii părinților lor sau cineva a insistat să păstreze prietenia cu copiii prietenului.

David și Mefiboșet, fiul lui Ionatan

Ionatan a încheiat legământ cu David și și-au jurat credință unii altora. Legământul lor a fost extins asupra tuturor urmașilor. Vă recomand să faceți rost de cursul “Legământul” și să-l studiați, căci este un studiu foarte profund și ziditor duhovnicește. Ionatan era fiul lui Saul, împăratul lui Israel care a căutat toată viața să-l prindă și să-l omoare pe David. Indiferent de aceasta, David a rămas credincios legământului și când a aflat că a rămas în viață Mefiboșet, un fiu olog de-al lui Ionatan, l-a adus să stea la masa lui pentru tot restul vieții. Când Absalom s-a răsculat împotriva lui David, Țiba, slujitorul lui Mefiboșet a spus că stăpânul său a mers împotriva lui David. Nu știm cu toată siguranța dacă a făcut așa Mefiboșet sau nu, dar felul cum a procedat David arată că Mefiboșet ar fi lăsat motive de îndoială cu privire la credincioșia sa. Chiar și așa, David a căutat să-i facă bine mai departe și i-a lăsat o jumătate de moștenire și când Gabaoniții au cerut să fie spânzurați șapte bărbați din casa lui Saul, David l-a cruțat pe Mefiboșet și i-a păstrat viața. Mefiboșet a avut multe, foarte multe binecuvântări de la David care era prietenul tatălu său.

David și Chimham, fiul lui Barzilai

Barzilai a fost un om bogat și un foarte bun prieten care și-a arătat credincioșia față de David când acesta a trecut printr-o mare criză. „Prietenul adevărat iubește oricând și în nenorocire ajunge ca un frate”. Când David era urmărit de Absalom și alungat de la domnie, Barzilai a făcut tot efortul să-l ajute și să-l sprijinească, căci prietenul adevărat la nevoie se cunoaște. Când se întorcea înapoi la Ierusalim, David a vrut să-și arate recunoștința față de Barzilai și l-a invitat să se mute la Ierusalim și să stea totdeauna la masa lui. Barzilai a refuzat frumos, dar a cerut ca tot binele pe care dorea David să i-l facă lui să fie pentru Chimham, fiul său. Astfel, Chimham a intrat în binecuvântarea tatălui său care a știut să fie un prieten adevărat și a avut un prieten adevărat. Biblia nu ne relatează cum s-a purtat Chimham în calitate de prieten, dar vrem să credem că a urmat pilda tatălui său.

Hiram și Solomon, fiul lui David

Împăratul David a știut să zidească o prietenie frumoasă cu Hiram, împăratul Tirului. Iată cum a continuat această prietenie după moartea lui David și ridicarea la domnie a lui Solomon:

Hiram, împăratul Tirului, a trimis pe slujitorii săi la Solomon; căci auzise că fusese uns împărat în locul tatălui său, şi el iubise totdeauna pe David. Solomon a trimis vorbă lui Hiram: „Ştii că tatăl meu, David, n-a putut să zidească o Casă Domnului Dumnezeului lui, din pricina războaielor cu care l-au înconjurat vrăjmaşii lui, până ce Domnul i-a pus sub talpa picioarelor lui. Acum Domnul Dumnezeul meu mi-a dat odihnă din toate părţile; nu mai am nici potrivnic, nici nenorociri! Iată că am de gând să zidesc o Casă Numelui Domnului Dumnezeului meu, cum a spus Domnul, tatălui meu, David, zicând: „Fiul tău, pe care-l voi pune în locul tău pe scaunul tău de domnie, el va zidi o Casă Numelui Meu.” Porunceşte acum să se taie pentru mine cedri din Liban. Slujitorii mei vor fi cu ai tăi şi-ţi voi plăti simbria slujitorilor tăi aşa cum o vei hotărî tu; căci ştii că dintre noi nimeni nu se pricepe să taie lemne ca sidonienii.” Când a auzit Hiram cuvintele lui Solomon, a avut o mare bucurie şi a zis: „Binecuvântat să fie astăzi Domnul care a dat lui David un fiu înţelept drept căpetenie a acestui mare popor!” Şi Hiram a trimis răspuns lui Solomon: „Am auzit ce ai trimis să mi se spună. Voi face tot ce vei vrea în ce priveşte lemnele de cedru şi lemnele de chiparos. Slujitorii mei le vor coborî din Liban la mare şi le voi trimite pe mare în plute până la locul pe care mi-l vei arăta: acolo, voi pune să le dezlege, şi le vei lua. Ceea ce cer în schimb este să trimiţi merinde casei mele.” Hiram a dat lui Solomon lemne de cedru şi lemne de chiparos cât a voit. Şi Solomon a dat lui Hiram douăzeci de mii de cori de grâu pentru hrana casei lui şi douăzeci de cori de untdelemn curat; iată ce a dat Solomon în fiecare an lui Hiram. Domnul a dat înţelepciune lui Solomon, cum îi făgăduise. Între Hiram şi Solomon a fost pace, şi au făcut legământ împreună. (1 Regi 5:1-12)

Azi unii oameni spun că nu poți să devii prieten cu partenerii de afaceri. Dacă ești om, vei ști să-i faci prieteni și pe cei cu care faci afaceri, iar dacă ești lipsit de omenie, îi vei trata și pe prieteni ca pe niște clienți de care vrei doar să profiți. Dumnezeu să-i ajute pe copiii mei să fie prieteni adevărați și să-i prețuiască pe prietenii pe care i-am primit de la El.

Dragă cititor, prețuiește prietenii adevărați ai părinților tăi, căci și lor le place să fie prieteni cu tine. Iar dacă părinții tăi nu au avut prieteni și nu ți-au lăsat această moștenire, fii tu un prieten adevărat și lasă o moștenire frumoasă copiilor tăi. Așa să te ajute Dumnezeu.