Zece sfaturi pentru cei ce vor să fie misionari

”Sunt acum în Pakistan și predau Cuvântul lui Dumnezeu la un grup de oameni, dar, în timp ce eu îi învăț Biblia, pe acoperișul Bisericii stau soldați și ne păzesc de atacurile teroriștilor“ acesta a fost mesajul pe care l-am primit odată de la scumpul meu învățător și mentor, Vasile Filat. Prin învățătura și exemplul acestui om, Dumnezeu m-a motivat întotdeauna să devin un misionar bun. Astăzi, împreună cu soția mea scumpa, Oxănica, suntem misionari într-o țară Islamică, unde Îl slujim cu bucurie pe Dumnezeul nostru Atotputernic.

Mai jos aș vrea să dau 10 sfaturi acelora care vor să devină și ei, la rândul lor, misionari.

1. Ai nevoie de un învățător

Poate că te miri că am început cu acest sfat, dar vreau să știi și să înțelegi ce mare binecuvântare este să ai învățători, care să te învețe și să te direcționeze pas cu pas! Eu sunt un om care am parte de așa binecuvântare și eu, la rândul meu, caut să fiu o binecuvântare pentru alții. Cineva a încercat odată să-mi facă observație, spunând: ”De ce vorbești tu atât de mult despre învățătorii tăi, Vasile Filat, Mia și Costel Oglice? De ce le dai așa mare respect, căci toată slava este a lui Dumnezeu?”. Adevărat, toată slava este a lui Dumnezeu și El le-a făcut pe toate. Dar Dumnezeul nostru, care este Minunat și Drept în tot ceea ce face, în formarea și în pregătirea noastră, iubește să se folosească de oameni și aceștia sunt învățătorii și mentorii noștri – oameni care s-au lăsat folosiți de El, care s-au jertfit și se jertfesc cu timpul lor, sănătatea lor și, de multe ori, chiar cu banii lor pentru a te forma și pentru a te echipa, ca să fii vrednic de orice lucrare bună. Fiind mulțumitor învățătorilor tăi, tu, de fapt, ești multumitor lui Dumnezeu, care i-a folosit pe ei ca să te aducă la El, să te formeze și să te echipeze potrivit cu slujba la care te-a chemat s-o faci.

În Sfânta Scriptură gasim foarte multe exemple frumoase de învățător și ucenic, ca de exemplu: Moise și Iosua, Naomi și Rut, David și Solomon, Pavel și Timotei, Pavel și Epafrodit, etc. Învățătorul tău trebuie să fie mai matur spiritual ca tine, un om care să fie în stare să te sfătuiască conform Cuvântului lui Dumnezeu. Învățătorul este bun atunci când trăiește ceea ce te învață. Dacă nu face aceasta, el se descalifică din lista mentorilor și a învățătorilor după voia lui Dumnezeu. Un lucru este clar: că nu poți deveni un misionar bun fără un mentor sau învățător ce te va învăța și direcționa în tot acest proces.

2. Fii un misionar la tine acasă

Începe să faci misiune în familia ta, în localitatea ta, în țara în care te-ai născut. Spune Evanghelia indiferent de locul unde te afli, mărturistește pe Domnul Isus la orice făptură, dar mai întâi la cei din casa ta.

Ci voi veţi primi o putere, cînd Se va pogorî Duhul Sfînt peste voi, şi-Mi veţi fi martori în Ierusalim, în toată Iudea, în Samaria, şi pînă la marginile pămîntului.(Fapte 1:8)

Daca nu o faci în familia ta, de ce ai face-o în altă țară îndepărtată? Dacă aici găsești scuze pentru a nu propovădui pe Domnul Isus, acolo și mai multe scuze vei gasi. Așa că caută să fii o lumină acolo unde te-a pus Dumnezeu acum. Testul se dă acasă. Domnul Isus a spus :

Cine este credincios în cele mai mici lucruri, este credincios şi în cele mari; şi cine este nedrept în cele mai mici lucruri, este nedrept şi în cele mari. (Luca 16:10)

3. Pune preț pe pregătire

Împreună cu soția mea, după ce L-am primit pe Domnul Isus, pâna în ziua când am mers ca și misionari în țara din lumea musulmană, noi am trecut o pregătire în ceea ce privește maturizarea noastra spirituală. Când vorbesc de pregătire, mă refer la echipare, unde studierea Bibliei te motivează și direcționează la o trăire corectă înaintea lui Dumnezeu. Împreună cu învățătorii noștri, am studiat sistematic Sfintele Scripturi după metoda inductivă la Institutul Internațional de Studiu Biblic Inductiv. La Institut, dorința de a fi misionar s-a aprins mai mult și aici am fost pregătiți în această privință.

Aș vrea să mă folosesc de această ocazie pentru a va invita pe toți cei ce cititi acest articol, ca să veniți la Institutul de Studii Biblice din Moldova și să aveți si voi parte de aceleași binecuvântări de care am avut parte eu. Te motivez sa mergi și, astfel, să te bucuri de ceea ce te poate învăța Dumnezeu prin intermediul Cuvântului Său!

4. Nu fugi de chemarea care ți se face

Ca și copii ai lui Dumnezeu, noi toți am primit chemarea de a merge și a duce slujba împăcării. Apostolul Pavel, în a doua sa Epistola către Corinteni, la capitolul 5:18-20, spune așa:

Şi toate lucrurile acestea sînt dela Dumnezeu, care ne -a împăcat cu El prin Isus Hristos, şi ne -a încredinţat slujba împăcării; că adică, Dumnezeu era în Hristos, împăcînd lumea cu Sine, neţinîndu-le în socoteală păcatele lor, şi ne -a încredinţat nouă propovăduirea acestei împăcări. Noi dar, sîntem trimeşi împuterniciţi ai lui Hristos; şi, ca şi cum Dumnezeu ar îndemna prin noi, vă rugăm fierbinte, în Numele lui Hristos: Împăcaţi-vă cu Dumnezeu! (2 Corinteni 5:18-20)

Nu este vorba dacă ai sau nu chemarea de a fi misionar. Dacă ai fost împăcat cu Dumnezeu prin Domnul Isus, ai primit și chemarea. Întrebarea este: ”Ce faci tu, accepți sau refuzi chemarea pe care ți-a facut-o Dumnezeu?”

Cunoaștem un om în Biblie care, atunci când Dumnezeu l-a chemat să meargă în cetatea Ninive, ca să le ducă mesajul din partea Lui, el, în loc să meargă la Ninive, s-a suit în corabie și a plecat la Tars, exact în direcția opusă. Cred că v-ați dat seama că vorbesc despre proorocul Iona. Și știm ce spune Biblia mai departe, că atunci când Iona a fugit de chemarea lui Dumnezeu, ca și rezultat, a ajuns în marea cu furtună și apoi în pântecele peștelui. Tu nu aștepta ca Dumnezeu, pentru a te convinge să mergi în misiune, să aducă furtuna în viața ta și apoi și peștele care să te înghită. De fapt, astăzi, unii din copii lui Dumnezeu, nu mai fug la Tars pentru a se eschiva de la chemare, ci au găsit altă metodă, care pare a fi mai ”pocaită” ca si acea a lui Iona și anume, scuzele goale. Acestea sunt motive, care chiar dacă în ochii oamenilor par să aibă sens, totuși, înaintea lui Dumnezeu își pierd sensul și despre aceasta voi vorbi mai mult la punctul următor.

5. Fii gata să plătești prețul

Îmi doream foarte mult să ajung misionar, dar când am ajuns să fiu pus chiar față în față cu hotărârea de a merge, pe moment, m-a făcut să încep a aduce multe scuze, care nu făceau nici un sens în ochii lui Dumnezeu. Parcă și acum văd seara, când veneam în mașină, împreună cu învățătorul meu, Vasile, de la Lăpușna la Chișinău. Vasile mi-a spus că, împreună cu sora Mia și fratele Costel, s-au rugat ca Dumnezeu să le arate pe cineva care să meargă în Afganistan ca și misionar pentru 2 ani și Dumnezeu le-a arătat pe mine. Când am înțeles cât este de serios și că anume în această țară trebuie să merg, unde pericolul morții te paște la orice pas, apoi când am înțeles că sunt chemat să merg pentru minimum 2 ani –  aceasta m-a pus pe gânduri. Eu vroiam tare să fiu misionar, dar să merg pentru o săptămână, două și apoi să mă întorc acasă, însă pentru 2 ani nu vroiam. Eu sunt o persoană care sunt foarte tare legat de casă și aceasta, cred eu, a fost pricina cea mai mare din care am început sa-i aduc lui Vasile foarte multe motive din care nu aș putea merge.

Pe atunci nu eram încă căsătorit cu soția mea scumpă, Oxănica, dar eram foarte tare îndrăgostit de ea. Aveam intenții serioase față de ea și tocmai vroiam să-i cer mâna. Apoi, aveam 5 grupe de adolescenți, pe care îi învățam Taekwon-Do și Biblia și mă gândeam că, dacă plec, atunci nu va mai fi cine să continue lucrarea cu ei. Apoi, vroiam să mai cresc și în ce privește tehnica mea în Taekwon-Do și înțelegeam că, fiind singur pe câmpul de misiune, nu voi putea crește prea mult în ce privește Taekwon-Do-ul. Toate aceste motive i le-am spus și lui Vasile atunci, în seara aceea. Pâna și acum țin minte care a fost răspunsul lui. El mi-a zis: ”Alexei, lucrarea lui Dumnezeu de cele mai multe ori cere o jertfă din partea noastra și acum a venit timpul când trebuie să te jertfesti pentru înaintarea Evangheliei. Dar să știi că Dumnezeu poate îngriji și de toate aceste lucruri de care tu te ingrijorezi.” Apoi mi-a mai zis: ”Totuși, alegerea este a ta. Mergi acasă, roagă-te înaintea Domnului și, apoi, ia o hotărâre.” Astăzi, privind în urmă, mi se umple inima de bucurie și mulțumire față de Dumnezeu, că El m-a ajutat atunci să nu fug de la chemarea pe care mi-a făcut-o și că El mi-a dat putere ca să fiu gata să plătesc prețul. Deci, dacă vrei să fii misionar, fii gata să plătești prețul care, de multe ori, nu este mic, dar rezultatul va fi mai mare decit îl vezi tu acum!

6. Mergi prin credință

Când am mers în Afganistan ca misionar, nu știam nici limba, nici cultura și până atunci nu făcusem încă cunoștință cu nici un locuitor al acestei țări. Tot ceea ce știam despre această țară era că este o țară musulmană, unde pericolul morții este foarte mare, că este una dintre cele mai sarace țări din lume și că mizeria și bolile sunt foarte multe. Totuși, ceea ce am știut cu siguranță a fost, că Dumnezeu mă cheamă în această țară și că este nevoie să merg prin credință, chiar dacă nu știam prea multe despre această țară.

7. Cunoaste poporul la care mergi

Bineînțeles că este foarte bine dacă poți să cunoști istoria, cultura și limba poporului încă înainte de a merge la el. Totuși, din experiență, am văzut că, de multe ori, cărțile scriu cu totul altceva de ceea ce este în realitate. Cel mai bine înveți cultura unui popor aflându-te și trăind printre ei. Atunci cunoști obiceiurile lor, gândirea și însuși felul lor de a fi ca și popor. Apoi, cea mai bună istorie tot de la oameni o poți învăța. Sunt de acord că sunt multe cărți de istorie bune, însă, daca ai posibilitate să discuți cu oameni în vârstă, așa ca ei să-ți povestească, atunci vei afla lucruri mult mai adânci decât cele pe care le vei găsi scrise în cărți. Însă, nu vei putea cunoaște un popor cu adevarat pâna vei învața limba pe care o vorbește el. Așa că, următorul sfat este:

8. Învață limba

Aceasta te va ajuta, de fapt, să cunoști și cultura și istoria și multe altele despre poporul la care te cheamă Dumnezeu să le duci Evanghelia. Înainte de a merge în Afganistan, împreună cu învățătorul meu, Vasile, am făcut un plan de acțiune. În planul nostru de acțiune erau și câteva instrucțiuni pe care trebuia să le respect pe tot parcursul aflării mele acolo. Una din instrucțiuni era să învăț limba. Vasile nu mi-a spus numai că trebuie să învăț limba, ci mi-a pus și un termen în care trebuia să o învăț și anume, timp de 2 luni de zile. Eu trebuie să recunosc că nu am fost deplin ascultător la capitolul acesta și am întârziat cu aproape o lună de zile. Așa că, în decurs de 2 luni și jumătate, aproape trei, Dumnezeu m-a ajutat să învăț limba, care mai apoi mi-a fost de mare ajutor în toată lucrarea de misiune pe care o fac acolo. Dacă nu înveța limba poporului la care mergi, tu, de fapt, singur te limitezi. Trebuie todeauna să depinzi de cineva. Orice cuvânt pe care îl vorbești, cineva trebuie să ți-l traducă și, de cele mai multe ori, traducătorul nu va putea sau nu va vrea să transmită exact mesajul pe care vrei tu să-l transmiți. Apoi, oamenii nu vor putea niciodată să vină direct la tine cu problemele, durerile și chiar bucuriile lor, pentru că între tine și ei va fi totdeauna un obstacol și anume, limba.

9. Menține o comunicare bună cu mentorii tăi

Nu pot să redau în cuvinte cât de benefic a fost faptul că am știut totdeauna să comunic regulat cu învățătorii mei. Ei totdeauna au știut cum să mă sfătuiască, să mă direcționeze, chiar dacă nu eram lângă ei. Dacă vă mai aduceți aminte, la sfatul nr.1 am scris că învățătorul trebuie să sfătuiască și să dea direcții. Cum să primești aceste sfaturi și direcții atunci când nu ești împreună cu ei? O comunicare bună, fie ea prin intermediul internetului sau al telefonului te ajută să primești aceste direcții și sfaturi. Aceasta îi ajută pe învățătorii tăi să te învețe chiar și atunci când ei nu te văd față în față.

10. Nu-ți uita chemarea

Recent, un prieten îmi povestea despre un cuplu pe care el îi cunoaște personal și care sunt misionari într-o țara musulmană. Acest cuplu sunt misionari deja de 5 ani în acea țară, dar când au fost întrebați dacă au mărturisit pe Domnul Isus poporului aceluia, ei au răspuns: ”Nu, noi cuvântul ”Isus” nu-l pronunțăm și, în general, despre Dumnezeu vorbim foarte puțin, pentru că este periculos. Noi ne axăm cel mai mult pe zidirea relațiilor.” De 5 ani să zidești tot relații, dar dacă nu le-ai spus oamenilor despre posibilitatea de a se împăca cu Dumnezeu prin credința în Domnul Isus Hristos, atunci socoate că toată munca ta de a zidi relații este în vânt și rezultatul tot vânt va fi.

Dragul meu cititor, ma rog ca acest articol să aprindă în inima ta o flacără a dorinței de a deveni misionar. Dacă ai citit bine punctul patru din acest articol, atunci ai înțeles că tu, dacă te-ai împăcat cu Dumnezeu prin credință în Isus Hristos, deja ești un misionar. Eu mă rog ca Dumnezeu să te binecuvânteze cu un învățător, care să te ghideze și să te învețe, apoi să-ți faci o disciplină de a studia Cuvântul lui Dumnezeu sistematic, așa ca să nu fugi și să nu-ți uiți chemarea ta niciodată!

Dumnezeu să vă binecuvânteze!