A pictat evanghelistul Luca prima icoană?

Întrebarea la care voi răspunde în acest articol este cu privire la icoane și închinarea la icoane:

De ce ii considera pe ortodocsi ca se inchina la icoane drept pagani, din moment ce prima icoana a fost pictata in secolul 5 de Evanghelistul Luca, ori aici ar exista o contradictie, intrucat nu cred ca Dumnezeu ar fi permis ca aceeasi persoana, Luca, sa indrume un popor spre credinta, adica spre cuvantul Domnului dar in acelasi timp spre paganism (icoanele)?

Afirmaţiile, potrivit cărora Sf. Evanghelist Luca este primul iconograf și ar fi pictat prima icoană se fundamentează pe mărturia lui Theodor Studitul (sec.VI), care spune că împărăteasa Eudoxia ar fi trimis Pulheriei un portret al Maicii Domnului, Închinarea la icoane stârnește gelozia lui DumnezeuTheotocos, pictat de evanghelistul Luca. Lipsesc documente istorice care ar putea sta la baza acestei afirmaţii.  Evanghelistul Luca a scris în primul secol şi în Biblie sunt două cărţi scrise prin pana lui: Evanghelia după Luca şi Faptele Apostolilor. Nicăieri nu este menţionat în Biblie că ar fi pictat el prima icoană. Poate că a încercat să picteze portrete, dar nicidecum icoane, în sensul de azi, când oamenii le venerează şi se închină înaintea lor.

Închinarea la icoane este considerată contrară voii lui Dumnezeu pentru că aceasta este o încălcare directă a poruncii a doua din Decalog care spune:

Să nu-ţi faci chip cioplit şi nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte sunt în apele de sub pământ! Să nu te închini lor, nici să le slujeşti, că Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina părinţilor ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea şi al patrulea neam, Şi Mă milostivesc până la al miilea neam către cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele. (Ieşirea 20:4-6)

Să avem frică de Dumnezeu şi să nu stârnim gelozia Lui.