Homeopatia şi creştinismul

Întrebare:

În ultimul timp, în farmacii au apărut multe preparate medicamentoase noi de origine neobişnuită. Vreau să întreb dacă preparatele homeopatice poartă în sine vreun pericol pentru creştini şi pentru alţi oameni? Homeopatia și creștinismul sunt compatibile?

Ce este homeopatia

Părerile despre homeopatie sunt foarte controversate. Totuşi, cei mai mulţi sunt de părere că tratamentul homeopatic este foarte eficient, fiind bazat pe folosirea medicamentelor preparate din substanţe de origine minerală, vegetală şi animală. Acest tratament alternativ este orientat spre stimularea mecanismelor de apărare a organismului. Iată definiţia pe care o dă dicționarul limbii române:

Homeopatia – metodă de tratare a bolilor prin folosirea în doze mici a unor medicamente, care în doze mari ar provoca la omul sănătos simptomele bolii respective.

Iată definiţia pe care o dă enciclopedia liberă Wikipedia:

Homeopatia, din greacă όμοιος, hómoios (similar) şi πάθος, páthos (suferinţă), este un sistem de medicină alternativă, cunoscută pentru practica controversată de a oferi tratamente care practic nu conţin niciun ingredient chimic activ.

Homeopatia îşi are originea încă în lucrările lui Hipocrate. Puteţi găsi multe materiale privind tratamentul homeopatic căutând pe Google.

Homeopatia şi creştinismul

După cum am menţionat mai sus, homeopatia îşi are începuturile în lucrările lui Hipocrate. El a fost cel care a pus bazele teoretice ale homeopatiei. În practica sa, Hipocrate combina tratamentul homeopatic şi cel alopatic. Galen, ucenicul lui Hipocrate, a preferat mai mult metoda alopată, iar metoda homeopatică a rămas în umbră. Acum 200 de ani în urmă, această metodă a experimentat o nouă renaştere. În prezent, homeopatia are conecţie cu religia în măsura în care medicul care o practică ţine de o religie anume (de altfel, ca şi în cazul medicinei clasice sau tradiţionale).

De exemplu, unul din binecunoscuţii medici homeopaţi, James Tyler Kent ( 1849 – 1916 ), împărtăşea ideile lui Swedenborg, ale cărui lucrări au pus bazele bisericii noi. Evident că această mişcare este o erezie şi, posibil din această cauză, medicina homeopatică a fost respinsă şi atacată de unii reprezentanţi ai bisericii ortodoxe. Totuşi, nu putem condamna toată medicina homeopatică din acest considerent.

Personal, acum doi ani în urmă am fost operată într-un spital catolic din SUA. Tot personalul spitalului arăta o atenţie şi o compasiune deosebită (ceea ce este specific Americii). Dar era neobişnuit să vezi călugăriţe care se îngrijeau de bolnavi. Mai mult, surorile medicale puteau să vină să se roage împreună cu tine. Deasupra uşii, în fiecare salon, atârna câte o cruciuliţă. Cu toate acestea, medicamentele şi mijloacele de tratament aplicate în acest spital sunt identice cu cele folosite în orice alt spital din lume, fie că merge vorba despre o ţară creştină, musulmană, sau budistă.