Îi este îngăduit creştinului să lucreze la negru?

Întrebare:

Îi este îngăduit creştinului să lucreze la negru? Nu doresc să mă angajez la lucru legal, pentru că nu voi putea să-mi fac studiile. În acelaşi timp, soţul mă trimite să mă angajez şi eu din pricina crizei financiare în care ne aflăm. Pe patroni îi aranjează să fiu angajată la negru, pentru că aşa nu vor avea de plătit impozite, dar eu am remuşcări de conştiinţă şi nu ştiu cum să procedez corect. Ce mă sfătuiţi? Vă mulţumesc.

În Cuvântul lui Dumnezeu este scris:

Oricine să fie supus stăpânirilor celor mai înalte; căci nu este stăpânire care să nu vină de la Dumnezeu. Şi stăpânirile care sunt, au fost rânduite de Dumnezeu. De aceea, cine se împotriveşte stăpânirii, se împotriveşte rânduielii puse de Dumnezeu; şi cei ce se împotrivesc îşi vor lua osânda. Dregătorii nu sunt de temut pentru o faptă bună, ci pentru una rea. Vrei, dar, să nu-ţi fie frică de stăpânire? Fă binele, şi vei avea laudă de la ea. El este slujitorul lui Dumnezeu pentru binele tău. Dar, dacă faci răul, teme-te, căci nu degeaba poartă sabia. El este în slujba lui Dumnezeu, ca să-L răzbune şi să pedepsească pe cel ce face rău. De aceea, trebuie să fiţi supuşi nu numai de frica pedepsei, ci şi din îndemnul cugetului. Tot pentru aceasta să plătiţi şi birurile. Căci dregătorii sunt nişte slujitori ai lui Dumnezeu, făcând necurmat tocmai slujba aceasta. Daţi tuturor ce sunteţi datori să daţi: cui datoraţi birul, daţi-i birul; cui datoraţi vama, daţi-i vama; cui datoraţi frica, daţi-i frica; cui datoraţi cinstea, daţi-i cinstea. (Romani 13:1-7)

În acelaşi timp, este lucru ştiut că legislaţia fiecărei ţări prevede anumite limite de la care poate fi considerată munca cuiva a fi în afara legii, adică muncă la negru. De altfel, dacă, să zicem, ai dorit să-i oferi o posibilitate unui copil al tău sau rudă adolescent să câştige ceva în timpul verii şi îi dai să facă ceva lucru acasă la tine, sau în câmp, nu cred că aceasta va fi o încălcare a legislaţiei în vigoare. Sau să zicem că fiind la ţară nu ai timp sau sănătatea necesară şi apelezi la cineva să-ţi sape în grădină contra plată, evident că nu este cazul să angajezi pe cineva la servici de frică să nu fii amendat pentru muncă la negru.

Reieşind din întrebarea, este evident că doamna care a adresat-o se referă la ceva care ea califică drept muncă la negru şi nu trebuie să se angajeze, mai ales că conştiinţa proprie o opreşte să facă aceasta, iar Sfânta Scriptură spune:

Dar cine se îndoieşte şi mănâncă este osândit, pentru că nu mănâncă din încredinţare. Tot ce nu vine din încredinţare e păcat. (Romani 14:23)

Chiar dacă în cazul acesta Apostolul Pavel se referă la mâncare ca şi principiu se aplică direct şi la situaţia noastră.

Reieşind din situaţia care o aveţi, sfatul meu este să vă angajaţi la serviciu oficial şi să vă folosiţi concediul pentru a face studiile.

Invit cititorii să se expună pe marginea acestei întrebări, dar mai ales voi aprecia dacă vor interveni jurişti care să scrie la comentarii ce spune legislaţia despre munca la negru şi cum este definită aceasta conform legii.