Cum să depășești lenea prin Hristos?

Întrebarea aceasta a venit la adresa portalului MOLDOVA CREȘTINĂ sub mai multe forme. Au fost scrise câteva articole la acest subiect în care sunt enumerate sfaturi practice care pot ajuta o persoană să scape de lene. Recomand să citiți articolele ”Cum să învingi lenea?”, ”Cum să depășești lenea?” și ”Ce să faci când nu ai dorință să lucrezi?”.
În acest articol voi răspunde la întrebarea cum te poate ajuta Hristos să depășești lenea.

Hristos a făcut totul pentru ca să poți învinge orice păcat

Domnul Isus a murit pe cruce pentru ca să plătească plata pentru păcatul nostru și pentru ca să fie posibilă intrarea în Noul Legământ,  legământ în care condițiile sunt atât de bune. Dumnezeu face posibil în acest Nou Legământ ascultarea noastră de El, pentru că pune în noi frica de El ca să nu ne depărtăm:

Voi încheia cu ei un legământ veşnic, că nu Mă voi mai întoarce de la ei, ci le voi face bine şi le voi pune în inimă frica de Mine, ca să nu se depărteze de Mine. (Ieremia 32:40)

Aceasta este posibil, pentru că primim Duhul Sfânt care aduce roadă în viața noastră și prin care putem răstigni firea pământească și toate patimile și poftele ei:

Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blândeţea, înfrânarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege. Cei ce sunt ai lui Hristos Isus şi-au răstignit firea pământească împreună cu patimile şi poftele ei. (Galateni 5:22-24)

Aceasta este posibil,  partea noastră este să ”umblăm prin Duhul” (Galateni 5:25). Adică, să ascultăm de îndemnurile Duhului Sfânt și să lucrăm ceea ce ne spune Duhul Sfânt să facem sau să încetăm să facem ceea ce te îndeamnă Duhul să faci. Nu mai avem nicio dezvinovățire dacă nu facem aceasta fiind născuți din nou, pentru că în Noul Legământ avem toată puterea să spunem nu păcatului, pentru că am fost dezbrăcați de legea păcatului și a morții:

În adevăr, legea Duhului de viaţă în Hristos Isus m-a izbăvit de legea păcatului şi a morţii. (Romani 8:2)

Atunci când ești neroditor, îți lipsește ceva

Este posibil să fii creștin și să fii leneș și neroditor în ce privește deplina cunoștință a Domnului Isus, așa cum este scris la 2 Petru 1:8. Dacă ești leneș în această privință, nu poți fi productiv și aduce roade pentru Dumnezeu, pentru că doar cei care-L cunosc pe Dumnezeul lor pot face mari isprăvi:

Dar aceia din popor care vor cunoaşte pe Dumnezeul lor vor rămâne tari şi vor face mari isprăvi. (Daniel 11:32)

Iată ce-ți lipsește atunci când ești leneș și neroditor în ce privește deplina cunoștință a Domnului Isus:

De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoştinţa; cu cunoştinţa, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de fraţi; cu dragostea de fraţi, iubirea de oameni. Căci, dacă aveţi din belşug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să fiţi nici leneşi, nici neroditori în ceea ce priveşte deplina cunoştinţă a Domnului nostru Isus Hristos. (2 Petru 1:5-8)

Cum unești credința ta cu fapta? Dacă în fapte nu poate fi văzută credința ta, atunci nu este aceasta una falsă, moartă, zadarnică care nu-ți dă mântuire?

Cum unești fapta cu cunoștința? Sau poate spui că este suficient ce cunoști din Scriptură și acum e timpul de aplicare? Te adâncești zilnic în studierea Bibliei? Care este dorința inimii tale în ce privește înțelegerea Scripturii? Vrei să înțelegi tot planul lui Dumnezeu sau selectiv? Cum pregătești și înveți ucenicii? Le explici tot planul lui Dumnezeu sau te faci vinovat că le ascunzi o parte?

Studierea Cuvântului lui Dumnezeu nu te va lăsa neroditor

Cum ceea ce cunoști te înfrânează de la fapte și gânduri neîngăduite, cum îți schimbă atitudinile?

Lucrează înfrânarea răbdarea în viața ta sau doar te face mânios că nu poți obține acum ce dorești și ești supărat că trebuie să te înfrânezi?

Cum răbdarea lucrează evlavia în viața ta? Arată viața ta ascultare de Dumnezeu în toate? Cum evlavia (din DEX: ”religiozitate profundă, exteriorizată printr-o scrupuloasă îndeplinire a practicilor bisericești”) este unită cu dragostea de frați? Cu alte cuvinte, care este atitudinea și motivația inimii tale în îndeplinirea cerințelor Cuvântului lui Dumnezeu și în vegherea asupra altora? Dacă seamănă a fariseism, atunci nu ai unit cu dragostea. Dacă confrunți nu din dragoste, nu interesat de sufletul celuilalt, dar din alte motive, atunci nu ai unit cu dragostea. De multe ori lipsa dragostei se manifestă prin bârfe, critică fără confruntare, lucrezi la a face nume rău altor persoane.

Cum unești dragostea de frați cu iubirea de oameni? Merge dragostea ta mai departe spre cei păcătoși sau se oprește la cei de care-ți place și alături de care te simți bine? Cum se vede aceasta? Ce faci pentru ei? Spun oamenii despre tine că ai dragoste? Le place oamenilor prezența ta, învățătura ta, blândețea ta, timpul petrecut cu tine și tot ceea ce spui că faci din dragoste?

Înțelege că este puțin tot ce faci pentru Dumnezeu

Cred că această atitudine este foarte importantă. Nu putem face multe pentru Dumnezeu atunci când credem că facem suficient. Cugetam la aceasta săptămâna aceasta și marți la întâlnirea de tineret l-am auzit pe Rotaru Tudor, liderul mișcării de tineret ”Generația Curată”, spunând același lucru. Are atât de multe grupe de studiu biblic, mulți ucenici, roade frumoase și tot cu atitudinea că ”fac puțin, trebuie mai mult”. Gândul și automulțumirea, atitudinea ”fac suficient” te stopează. De la această atitudine începe căderea în activitatea ta de creștin și te face mai puțin roditor.

Roditor pentru Hristos - Rotaru Tudor

Îmi place mult poezia ”Sunt prea puține…” care arată această atitudine frumoasă. Voi scrie mai jos doar câteva strofe:

Sânt prea puține cânturile mele
Și tot ce fac, văd, Doamne, că-i puțin,
Când înțeleg ce mari au fost și grele
Durerile din trupul Tău divin.

Sând prea puține, toate-s prea puține,
Cu ce-aș putea să răsplătesc deplin
Iubirea și-ndurările divine
Cu pace, mângâiere și alin?!

Puțin, e prea puțin dacă aș da
Bucată cu bucată trupul meu;
Oare nimicul va putea cândva
Să răsplătească dragostea lui Dumnezeu?!

Puteți găsi poezia publicată în culegerea de poezii din 1994 ”La izvoarele iubirii”, editura ”Creștinul”.

În concluzie, Hristos prin Noul Legământ ne poate ajuta să biruim lenea. Să nu uităm că prin Duhul Sfânt primim puterea asupra tuturor patimilor, iar creșterea în cunoașterea lui Dumnezeu, a Cuvântului Lui ne face plini de roada neprihănirii, nu ne poate lăsa neroditori și leneși. Cred că este cel mai important adevăr pe care trebuie să-l înțeleagă un creștin care dorește să nu fie leneș, ci roditor pentru Împărăția lui Dumnezeu.

Dacă nu studiați Biblia într-un grup de studiu biblic, vă recomand grupele de studiu biblic inductiv. Vă invit să vă alăturați în unul din grupele pe care eu le conduc în Chișinău, în Dănceni sau prin skype.  Îmi puteți scrie pentru detalii pe facebook sau mă puteți telefona la numărul 076718882. De asemenea, puteți participa la studiul biblic organizat de tinerii de la GENERAȚIA CURATĂ în fiecare marți la 18:00.  Sau, dacă este mai convenabilă pentru dvs. o oră mai târzie, puteți participa în fiecare joi la 18:30 la ora studiu biblic pe care o avem la Biserica ”Buna Vestire”.

Recomand încă o dată articolele despre care am scris în introducerea articolului. Veți găsi mai multe sfaturi practice la acest subiect, principii care vă vor ajuta să alungați lenea din viața dvs. Spre exemplu, planificarea, evitarea tovărășiilor rele, alte vicii care-ți încurajează sau hrănesc lenea.