Cum să-i creezi viziune de viitor copilului tău? (8 sfaturi)

Întrebare:

Avem patru copii și am dori să devină slujitori în Evanghelie și să-și dedice viețile lor pentru Hristos. Ce am putea să facem în calitate de părinți ca să le formăm această viziune la fiecare din ei? 

Copiii studiază

Mă bucur că mi-ați adresat această întrebare, pentru că cei mai mulți părinți, chiar și creștini, nu le formează nicio viziune copiilor și îi lasă total în voia soartei. Așa se întâmplă apoi că copiii lor se iau cu învățături rele și devin tocmai ceea ce părinții nu ar fi dorit niciodată să fie copiii lor. Iată ce sfaturi doresc să vă dau în această privință:

1. Nu vă limitați doar la împlinirea nevoilor materiale ale copiilor

Astăzi sunt mulți părinți care nu împlinesc nevoile elementare ale copiilor de hrană și îmbrăcăminte, pentru că nu le pasă de copii și caută doar să-și împlinească plăcerile lor personale. Alții fac eforturi ca să le ofere copiilor studii care le vor asigura apoi o viață “decentă” din punct de vedere material. Dacă fac aceasta cred că au făcut tot ce a fost necesar pentru copiii lor. Fals. În calitate de părinți, noi avem datoria să le dăm o direcție corectă, care să-i conducă până în veșnicie și să le asigure un viitor frumos acolo. De aceea, dacă cumva ai crezut până acum că ai făcut totul ca și părinte, asigurându-le copiilor tăi hrana, îmbrăcămintea, studiile la școală și distracțiile, încetează să mai crezi așa.

2. Nu-i învățați pe copii să caute plăcerea personală în viață

Am mai observat că dacă părinții au dus-o mai greu în copilărie sau tinerețea lor, caută să-i scutească pe copii de orice fel de greutăți și să le facă toată viața doar o plăcere. Aceasta este o înșelăciune, căci dacă un om în viața lui caută doar plăcerile personale, nu se va putea realiza nici pe acest pământ și, cu atât mai mult, nu va face nimic pentru veșnicie. Să nu mă înțeleagă nimeni greșit, nu vreau să spun că trebuie să le facem în mod artificial viața grea copiilor. Nicidecum. Dar trebuie să-i învățăm pe copii că mai presus de plăcerea vieții pe acest pământ este fericirea veșnică pe care o vom avea în Împărăția lui Dumnezeu și spre aceasta trebuie să tindem și să țintim continuu.

3. Învățați-i pe copii Cuvântul lui Dumnezeu

În Deuteronom este scris astfel:

Şi poruncile acestea, pe care ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi şi să vorbeşti de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula. Să le legi ca un semn de aducere aminte la mâini şi să-ţi fie ca nişte fruntare între ochi. Să le scrii pe uşorii casei tale şi pe porţile tale. (Deuteronom 6:6-9)

Cel mai important lucru este să-i învățăm pe copii Cuvântul lui Dumnezeu, căci numai acesta le dă o perspectivă reală asupra vieții de pe acest pământ și asupra veșniciei. Dacă nu-i învățăm Cuvântul lui Dumnezeu, ei nu vor avea temelie și vor fi rătăciți de tot felul de învățături false pe care le vor auzi începând de la grădiniță, apoi la școală, apoi la facultate și tot așa mai departe. Dacă îi vom învăța Cuvântul lui Dumnezeu, ei vor afla adevărul despre viața pe acest pământ și despre viața de după mormânt. Având o înțelegere asupra acestei realități, vor putea să accepte și să aleagă direcția corectă pe care o vor primi de la părinții lor și de la cei care le vor da învățătură sănătoasă.

Mama și bunica lui Timotei au știut bine cum să facă această lucrare. Char dacă tatăl băiatului era grec, adică păgân, Eunice (mama) și Lois (bunica) au știut și au insistat să-l învețe Sfintele Scripturi din fragedă copilărie și până când a ajuns matur. Astfel ele au format în Timotei cel mai frumos caracter și el și-a dedicat din tinerețe viața pentru Hristos și propovăduirea Evangheliei și așa a slujit alături de Pavel. El a fost cu totul diferit de tinerii și cei mai mulți creștini din vremea lui, căci ei căutau foloasele lor și nu pe ale lui Hristos, dar Timotei a slujit alături de Pavel ca un fiu alături de tatăl său, ca un rob (Filipeni 2). Dacă îi vom învăța pe copiii noștri și le vom arăta în noi o astfel de pildă, vor face și ei la fel.

4. Observați înclinațiile și capacitățile pe care le-a pus Dumnezeu în copiii voștri 

În cartea Proverbelor lui Solomon este scris:

Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea. (Proverbe 22:6)

Acest verset se referă la necesitatea de a-l învăța pe copil calea lui Dumnezeu, dar și la faptul că trebuie să observăm în calitate de părinte care sunt capacitățile și înclinațiile copiilor noștri. Apoi, după ce am observat, trebuie să-l ajutăm pe copil să înțeleagă cum poate folosi aceste înclinații și capacități pentru înaintarea Evangheliei și cum ar putea să înceapă deja copil fiind să facă aceasta. Dacă are capacități muzicale, poate să înceapă a cânta la biserică și la evenimentele creștine cum ar fi evanghelizări, tabere etc. Dacă este pictor ar putea să folosească aceste capacități pentru producerea materialelor grafice creștine. Orice înclinație își va avea aplicația în lucrarea Evangheliei și este de datoria noastră, a părinților, să căutăm unde pot fi folosite cel mai bine aceste calități ca să aducă rodul cel mai bogat pentru Împărăția cerurilor și să-l ajutăm pe copil să se implice acolo.

5. Vorbiți-le copiilor despre investirea vieții pentru veșnicie

Copiii noștri aud de la școală, de la prieteni, de la televizor, internet etc. că ceilalți oameni visează să facă cât mai mulți bani și în aceasta vor să-și investească viețile. Dacă nu le vorbim copiilor noștri suficient, atunci, tot ascultând din aceste surse, nu va trece mult până vor începe și ei să se potrivească chipului veacului de acum și să gândească la fel. Vor căuta să meargă în alte țări ca să facă bani mulți sau vor alege să facă facultăți bune din țară sau de peste hotare tocmai ca să-și facă o carieră “bună” pământească sau ca să fie bogați material. Noi trebuie să le vorbim continuu despre valorile cerești și despre felul cum putem să ne investim viețile pe acest pământ ca să ne adunăm comori în cer, cum ne-a învățat Domnul Isus când a spus:

Nu vă strângeţi comori pe pământ, unde le mănâncă moliile şi rugina şi unde le sapă şi le fură hoţii; ci strângeţi-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură. Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.(Matei 6:19-21)

6. Investiți în dezvoltarea capacităților date de Dumnezeu copiilor

Dacă ați observat anumite calități și înclinații pe care le-a pus Dumnezeu în copiii voștri, atunci va trebui să faceți efortul ca să dezvoltați aceste calități. Dacă are înclinații spre programare, atunci găsiți o școală bună de programare unde vrea copilul să meargă și să învețe. Dacă are înclinații spre muzică, atunci va trebui să-i cumpărați instrumentul necesar și să-l duceți la profesorul cel mai bun. Dacă este sportiv, veți căuta clubul și antrenorul cel mai bun ca să meargă acolo. Cred că înțelegeți că lista nu se încheie aici și trebuie să vedeți care sunt calitățile, cum va putea copilul să le folosească la înaintarea Evangheliei și apoi să-l ajutați să dezvolte aceste calități.

7. Dați-le o pildă frumoasă de trăire

Ca să le dați o direcție corectă în viață copiilor, trebuie să urmați ca și părinte o direcție bună. Nu te înșela, crezând că toată viața poți să alergi după bunurile lumii acesteia, după plăceri, după bani, după carieră pământească și să crezi că dacă vei vorbi copilului tău el va înțelege și va alege să umble după lucrurile de sus. Foarte puțin probabil că se va întâmpla aceasta. Este prea mic numărul copiilor care au văzut pe părinții lor făcând lucruri rele și au ales să facă diferit. Copiii fac ceea ce văd când aceasta vine în contradicție cu ceea ce aud. Dar dacă copiii văd ceea ce aud, atunci este mult mai mare probabilitatea că ei vor urma sfatul și exemplul primit. Examinează-ți bine direcția ta în viață și felul cum îți investești timpul și eforturile pentru înaintarea Evangheliei. Ai vrea să facă și copilul tău la fel? Dacă nu, atunci trebuie să te oprești în mod de urgență și să alegi direcția corectă ca să fii o pildă vrednică de urmat pentru copilul tău. Fă aceasta azi. Nu mai amâna.

8. Invitați-i să se alipească viziunii părinților pentru Evanghelie

Mă supără când văd cum fiii întunericului arată mai multă înțelepciune în unele lucruri decât fiii luminii. Karl Marx a făcut mult rău omenirii prin lucrările pe care le-a scris și a condus spre infern o mare parte a omenirii. Mai sunt încă mulți care și azi îi urmează învățătura. Cu toate că a trăit o viață mizerabilă și a propovăduit o învățătură diabolică, el a știut să motiveze așa de tare pe fiicele lui, încât toate au lucrat cu el în echipă pentru răspândirea ideilor comuniste. Au făcut aceasta până s-au sinucis tot sub influența acelor idei. Mă întristează să văd cum părinții creștini nu se gândesc să formeze o echipă cu copiii lor și să-i implice în aceeași lucrare pe care o fac ei. Nu toți creștinii, dar sunt mulți care fac lucrare în Evanghelie, dar nu-i implică pe copii și aceștia, crescând, iau o altă direcție în viață. Să fim înțelepți și să înțelegem că primii noștri ucenici sunt și trebuie să fie copiii și pe ei trebuie să-i pregătim pentru lucrarea Evangheliei. Încă de mici trebuie să le încredințăm sarcini potrivit cu puterea lor și crescând mari să ne devină colaboratori în Evanghelie și să facem împreună lucrarea sfântă.

La încheiere vreau să vă dau și o sarcină practică. Retrageți-vă într-un loc liniștit unde să puteți medita. Scrieți pe foi separate numele fiecărui copil pe care vi l-a dat Dumnezeu și în dreptul fiecărui nume răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care sunt înclinațiile și calitățile?
  2. Cum pot fi folositoare aceste înclinații și calități la lucrarea de răspândire a Evangheliei?
  3. Ce am investit până acum pentru dezvoltarea acestor calități?
  4. Ce adevăruri din Sfintele Scripturi trebuie să-l învăț mai mult pe acest copil și de ce?
  5. Ce poate realiza pentru Hristos și Evanghelie cât timp își va trăi viața pe pământ?
  6. Ce trebuie să-i ofer acestui copil ca să se poată realiza la potențialul lui maximum în Evanghelie?
  7. Ce trebuie să-i vorbesc urgent despre viitorul lui în veșnicii?
  8. Ce trebuie să-i vorbesc urgent despre viitorul lui pe acest pământ?
  9. Cum lucrează acest copil cu mine în echipă?
  10. Cum pot să-l implic mai bine acum pe acest copil în echipa noastră?
  11. Cum poate fi implicat acest copil în echipa noastră când va crește mare?
  12. Ce pași concreți voi face cu privire la acest copil și când?

Este foarte important să vă gândiți bine, să dați răspunsuri clare și complete la aceste întrebări și să nu lăsați pe niciunul din copii în afara acestei analize. Apoi, din moment ce ați scris pașii concreți pe care îi veți întreprinde, scrieți în dreptul fiecărui pas termenul limită și începeți să acționați. Răscumpărați vremea, căci zilele sunt rele.