Cum să folosești Power Point când faci mărturia personală? (12 sfaturi)

La Școala Internațională de Misiune – Precept Ministries Eurasia în fiecare seară studenții au spus rând pe rând mărturia personală și au fost încurajați să folosească poze și Power Point. Ascultând mărturiile lor, am fost foarte mult mișcat, uneori până la lacrimi, de felul cum a lucrat și cum lucrează Dumnezeu în viețile lor. Pentru că nu am reușit să facem o discuție la acest subiect în timpul școlii, mă folosesc de posibilitatea să le dau câteva sfaturi pe acest site, cum ne-am înțeles că voi face oricând va fi nevoie să-i învăț sau să le răspund la întrebări care țin de lucrarea de misiune pe care o fac ei. Voi pune aici răspunsurile și sfaturile ca să poată beneficia de ele toți cei care fac lucrarea lui Dumnezeu. Deci, iată câteva lucruri care vă vor ajuta să comunicați mai bine când faceți mărturie despre felul cum a lucrat și cum lucrează Dumnezeu în viața voastră și prin voi în viețile altora. 

 

1. Dacă este proiector în sala unde urmează să vorbiți, neapărat faceți uz de el. Aceasta va face mult mai clară mărturia și va adăuga multe detalii care nu pot fi comunicate în vorbire. Dar, bineînțeles, aceasta se va întâmpla doar în cazul când… 

 

2. Folosiți poze. Nici într-un caz nu folosiți Power Point pentru a pune doar text sau schița mărturiei. Aceasta va strica totul. Oamenii nu vă vor asculta, ci vor citi de pe ecran și se vor plictisi să citească tot acel text. Pe ecran să puneți doar pozele. De aceea, să aveți totdeauna la îndemână pozele necesare pentru mărturia personală. Pe cele care le aveți în format tipărit, scanați-le și păstrați-le în computer sau pe un stick de memorie. Aveți grijă și faceți din timp câteva poze bune, care să arate clar ceea ce doriți să prezentați în mărturie. 

 

3. Nu puneți multe poze pe un singur slide. Oricum nu puteți să vorbiți în același timp despre mai multe subiecte. Lăsați pe un slide să fie o singură poză care să poată fi văzută bine. Și pentru aceasta nu lăsați nici un fel de chenar, ci extindeți poza pe tot ecranul, adică pe tot slide-ul. 

 

4. Nu scrieți text explicativ pe poză. Lasă oamenii să privească la poză și să vă asculte atent ca să înțeleagă conținutul ei. Poza nu trebuie să înlocuiască vorbitorul, ci să-i facă pe oameni să-l asculte și mai atent. 

 

5. Nu folosiți multe poze. Limitați-vă totdeauna. Țineți cont de timpul care vă este pus la dispoziție și alegeți pozele care se potrivesc cel mai bine. Nu plictisiți oamenii cu multe poze care comunică același lucru la același caz sau la același subiect. Alegeți doar una. Va fi suficient. 

 

6. Pune pozele în Power Point și în ordine. Am văzut cum unii vorbitori ies să facă mărturie și folosesc programul de privit pozele de pe calculator. Nu este rău, dar programul acesta arată pozele la rând cum au fost ele și dacă lași să se deruleze pozele continuu, atunci aceasta îi încurcă pe oameni, căci ei urmăresc pozele care arată una și încearcă să te asculte pe tine care vorbești cu totul alta și ei nu pot face nicidecum legătură între ce se vede pe ecran și ce vorbești tu, pentru că chiar nu este sau este foarte puțină legătură. Este simplu să faci o prezentare PowerPoint, iar dacă doriți să învățați cum să alcătuiți prezentările rapid și eficient, vă recomand să treceți cursul Power Point la Școala de Computere “Scriptehinfo”. 

 

7. Folosește un Slide Changer. Acesta este un aparat mic pe care îl ții în mână și poți trece ușor de la un slide la altul. Tot cu acel aparat poți să indici cu un punctișor luminos roșu la detaliile de pe ecran când este necesar aceasta. Un astfel de aparat nu costă scump și este extrem de necesar pentru fiecare vorbitor să investească în unul bun și să-l poarte totdeauna cu el ca să-l poată folosi oricând este necesar. Nu te bizui pe o persoană care va schimba slide-urile, cum fac cei mai mulți. Așa este mult mai greu și îl stresează pe vorbitor și pe ascultători. 

 

8. Înainte să vorbești, chiar înainte ca să se înceapă evenimentul la care urmează să vorbești, mergi în sală și verifică dacă proiectorul se conectează la computerul tău sau la dispozitivul de pe care urmează să fie făcută prezentarea ta. Fă aceasta ca să nu pățești că te strădui să conectezi proiectorul și pierzi tot timpul rezervat pentru vorbirea ta, plictisind audiența. 

 

9. Dacă nu lucrează proiectorul, nu pierde timpul, vorbește fără proiector și fără prezentare Power Point. Mai bine să comunici doar verbal decât să nu comunici nimic și în nici un fel. 

 

10. Nu pune fon distractiv și animații copilărești care nu fac nici un sens. Păstrează lucrurile simple, căci orice fon prea colorat și animații lungi și întortocheate nu fac altceva decât să abată atenția ascultătorilor de la mesajul tău. Sunt sigur că nu vrei aceasta. 

 

11. Scrie text pe ecran doar atunci când vrei să lași adresa ta sau adrese ale paginilor de Internet sau telefoane de contact. Dacă vrei să lași nevoile de rugăciune, nu scrie cuvânt cu cuvânt totul, ci doar cuvintele-cheie și să explici fiecare frază, adică fiecare nevoie de rugăciune. 

 

12. Nu folosi PowerPoint atunci când acesta nu face sens. Dacă nu ai nici o poză pentru mărturia ta sau pentru ceea ce vrei să comunici, nu știu dacă se merită să folosești proiectorul ca să scrii doar text. Proiectorul este pentru a prezenta lucrurile vizual și dacă nu ai elemente care ilustrează vizual, atunci nu se merită să-l folosești. Fă totdeauna efortul să găsești aceste elemente vizuale și pentru mărturia ta perosnală foloseste poze care sunt nemijlocit legat de ceea ce faci tu. 

 

ȘI ÎNCĂ CEVA… Am ascultat de câteva ori mărturii ale oamenilor care nu au de spus nimic despre ei și despre lucrarea pe care ies să o prezinte, pentru că, se pare, nu fac nimic afară de vorbă. Acești oameni recurg la un procedeu interesant. Ei încep să arate multe poze luate de pe Internet despre țara lor, despre orașul lor sau unde au călătorit etc. Sau și mai rău, iau poze cu lucrarea altora și o prezintă ca și cum ar fi a lor. Mi s-a întâmplat și mie odată să primesc un buletin de rugăciune de la o misiune și printre pozele plasate acolo am văzut una trimisă de mine anterior. Nu fă așa. Ia bine seama la cuvintele apostolului Pavel care a scris astfel: 

 

Negreşit, n-avem îndrăzneala să ne punem alături sau în rândul unora din aceia care se laudă singuri. Dar ei, prin faptul că se măsoară cu ei înşişi şi se pun alături ei cu ei înşişi, sunt fără pricepere. Noi însă nu ne lăudăm dincolo de măsura noastră, ci în măsura marginilor pe care le-a însemnat Dumnezeu câmpului nostru ca să ajungem până la voi. Nu ne întindem prea mult, ca şi când n-am fi ajuns până la voi, căci, în adevăr, până la voi am ajuns în Evanghelia lui Hristos. Nu ne lăudăm peste măsura noastră, adică, nu ne lăudăm cu ostenelile altuia; ci avem nădejdea că, dacă credinţa voastră creşte, va creşte şi câmpul nostru de lucru între voi, nespus de mult, după măsura noastră. (2 Corinteni 10:12-15

 

Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă ajute în lucrarea de misiune pe care o faceți și vă așteptăm cu bucurie la anul viitor să continuați studiile la Școala Internațională de Misiune – Precept Ministries Eurasia în perioada 21 iunie – 21 august 2016.