Cum este cuviincios să ne purtăm în clădirea bisericii?

Întrebare: 

Domnule pastor, vreau să vă întreb cum este corect să ne purtăm în biserică baptistă? Ce se face și ce nu se face când mergi la serviciile divine ale unei biserici baptiste? Doresc să vizitez biserica pe care o păstoriți și vreau să fiu sigură că voi proceda corect. 

Mă bucur să aflu că doriți să ne vizitați și vă așteptăm cu bucurie. Dar ce voi scrie mai jos se aplică nu doar la biserica noastră sau doar la Biserica Baptistă, ci la orice biserică din orice confesiune.  

În Epistola I către Corinteni, apostolul Pavel a mustrat pe creștinii din acel oraș pentru faptul că au creat dezordine în biserică și fiecare vorbea când îi venea etc. De aceea le-a scris să respecte ordinea stabilită în biserică și să nu vorbească fiecare când vrea și cu cine vrea… 

 

… căci Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neorânduielii, ci al păcii, ca în toate bisericile sfinţilor. (1 Corinteni 14:33) 

 

Iată, dar, cum este cuviincios să vă purtați la serviciile divine ale bisericii.

1. Atitudine de reverență

La serviciile divine, noi, toți creștinii, venim să ne închinăm înaintea lui Dumnezeu și este important să realizăm măreția Celui Atotputernic și să venim cu reverență ca să-I aducem o închinare plăcută, cu evlavie și cu frică, cum scrie în Scripturi. 

 

Fiindcă am primit, dar, o împărăţie care nu se poate clătina, să ne arătăm mulţumitori şi să aducem astfel lui Dumnezeu o închinare plăcută, cu evlavie şi cu frică, fiindcă Dumnezeul nostru este „un foc mistuitor”. (Evrei 12:28-29) 

2. Ascultă cu atenție

Înțeleptul Solomon a scris în cartea Ecleziastul: 

 

Păzeşte-ţi piciorul când intri în Casa lui Dumnezeu şi apropie-te mai bine să asculţi decât să aduci jertfa nebunilor; căci ei nu ştiu că fac rău cu aceasta. (Ecleziastul 5:1) 

 

Dumnezeu are un mesaj pentru fiecare suflet omenesc care vine la închinare. De aceea, ascultați cu atenție mesajul cântărilor, rugăciunilor, mărturiilor și a mesajului care este predicat.

 

3. Ia parte la închinare cu toți sfinții

Când biserica este îndemnată să cânte, laudă și tu pe Dumnezeu, când se roagă, alipește-te și tu și roagă-te împreună cu toți sfinții. Fii parte din toată această închinare și nu rămâne doar spectator, ci laudă pe Dumnezeu din toată inima.

4. Închideți telefonul

Acesta este un aspect care ține de bunul simț și care în ultima vreme este foarte mult nesocotit de o mare parte din oameni. Și în viața de zi cu zi, dacă stai la discuție cu cineva este normal să închizi telefonul ca să poți duce discuția. Dacă tot răspunzi la fiecare mesaj și la fiecare 5 minute întrerupi discuția este un fel de a arăta lipsă de respect față de interlocutorul tău. Este lipsă de bun simț și de reverență când cineva lasă telefonul pornit și începe să sune în timpul serviciului divin, dar și mai urât este când cineva răspunde la sunet în timpul serviciului. De aceea, la intrare în locașul de cult, oprește telefonul ca să nu fii deranjată și să nu deranjezi pe alții. 

5. Nu umbla prin sală

Fă tot posibilul ca să rămâi la locul unde ai intrat și să nu te plimbi prin sală și, pe cât este posibil, să nu ieși pe tot parcursul serviciului. Aceasta deranjează pe toți oamenii, le abate gândurile și sustrage atenția lor de la închinare. Gândește-te la ei toți și arată o atitudine de reverență. 

6. Dacă ești fotograf

Nu nesocoti sfatul care l-am dat mai sus. Fă-ți de acasă un plan cum să faci pozele și limitează la minimum timpul și numărul de imagini pe care le vei face așa ca să nu deranjezi pe ceilalți oameni și să nu-i împiedici să se concentreze la închinarea pe care i-o aduc lui Dumnezeu. Caută să te afli cât mai într-o parte și dacă este posibil fă pozele fără bliț, căci acesta tot îi deranjează pe oameni. Dacă este un eveniment mai special (botez, cununie etc.)  și vin mai mulți fotografi, faceți o înțelegere ca să fotografieze doar unul și să nu transformați serviciul divin în conferință de presă așa încât oamenii care au venit la închinare să nu mai înțeleagă nimic din ce este predicat și să nu simtă atmosfera de închinare. 

7. Țineți copiii în supunere cu toată cuviința

Este foarte important să-i aducem pe copiii noștri din pruncie la Casa Domnului și să-i învățăm să se închine și să asculte de Cuvântul Lui. De aceea, când vă porniți la biserică, discutați cu copiii de acasă și învățați-i să stea cuminți, să nu se plimbe prin sala bisericii, să nu vorbească cu nimeni și să asculte cu atenție. Așa și-au învățat copiii creștinii din toate generațiile până la noi și le-a reușit. Așa trebuie să facem și noi și nu uitați că copilul lăsat de capul lui va aduce rușine părinților. (Proverbe 29:15)

 

8. Nu întârzia la serviciul divin

Când ai fixată o întâlnire cu cineva, dacă întârzie oare nu o vei lua drept lipsă de respect? Dar dacă ar fi să mergi la o întâlnire cu o persoană oficială? Să zicem că ești invitat la întâlnirea cu directorul școlii tale sau cu conducătorul organizației unde lucrezi? Se va simți el bine dacă tu vei întârzia? Ce va crede despre tine? Dar oare este normal să vii cu întîrziere la serviciul divin în prezența lui Dumnezeu? După mine aceasta este o totală lipsă de reverență și cel care face așa nu-și mai păzește piciorul când intră în Casa Domnului și ia în deșert Numele Domnului. 

9. Așează-te pe băncile din față

Când intri în clădirea bisericii, mergi să te așezi pe băncile din față, așa ca să nu rămână goale și apoi, cei care vor veni mai târziu sau după începerea serviciului, să deranjeze pe alții în timp ce trec spre acele bănci sau, ca să nu deranjeze, să stea în picioare îmbulziți la peretele din față și în ușă în timp ce în față sunt locuri libere și să creeze disconfort. 

10. Nu discuta cu oamenii din jur

Este necuviincios când copiii discută unul cu altul în timpul serviciului. Cu atît mai mult este lipsit de cuviință când maturii își permit să discute unul cu altul în timpul închinării, mărturiilor sau predicii. Dacă te cere la vorbă vecinul, atunci răspunde-i cu politețe că veți discuta subiectul după finisarea serviciului divin. Și ca unul care predic din față vă spun că de acolo se vede oricine duce discuții în timpul serviciului și vorbitorul nu o poate concepe altfel decât lipsă de reverență la adresa lui Dumnezeu și lipsă de respect față de vorbitor. 

 

Dumnezeu să vă binecuvânteze și vă așteptăm cu bucurie la serviciile divine ale Bisericii „Buna Vestirea” care se desfășoară: 

  • Duminincă, 14:00 – 14:00
  • Marți, 18:00 – 20:00 – serviciul tineretului
  • Joi, 18:00 – 20:00 – studiul biblic
  • Sâmbătă, 10:00 – 14:00 – clubul copiilor PENIEL

Adresa noastră este str. Ciocârliei 2/8, sector Telecentru, Chișinău. 

 

Invit cititorii acestui articol să adauge la comentarii lucruri care mi-au scăpat din vedere, dar pe care le considerați importante pentru o purtare cuviincioasă în clădirea bisericii.