Cum să înveți adolescenții securitatea online?

Întrebare:

Recent am văzut un video despre un bărbat care a deschis un cont pe facebook și în profilul lui s-a prezentat drept un adolescent. A trimis cerere de prietenie la citeva fete adolescente și acestea au acceptat. Bărbatul acesta le-a propus fetelor să se întîlneacă cu ele și acestea au acceptat. I-a chemat și pe părinți ca sa vadă de ce sunt capabile fetele lor. Toate fetele s-au expus la un pericol groaznic, pentru că acest bărbat putea fi un violator, un pedofil, un răpitor etc. Părinților nu le venea a crede. Ce putem face pentru a ne proteja copiii de pericolul care există pe rețelele online?  

Protejarea adolescenților pe online

Vorbește despre pericolul care există pe rețelele online

Frica Domnului este începutul ştiinţei; dar nebunii nesocotesc înţelepciunea şi învăţătura. Ascultă, fiule, învăţătura tatălui tău, şi nu lepăda îndrumările mamei tale. Căci ele sînt o cunună plăcută pe capul tău, şi un lanţ de aur la gîtul tău. Fiule, dacă nişte păcătoşi vor să te amăgească, nu te lăsa cîştigat de ei.( Proverbe 1:7-10)

Capitolul 1 din cartea Proverbe vorbește unui fiu de împărat despre ascultarea de înțelepciune. Tatăl începe sfătuirea cu o situație periculoasă în care te pot duce cei păcătoși. Deci, e foarte important să prezentăm pericolul și să-l discutăm împreună cu copiii noștri. Vorbiți despre diferite cazuri, situații la care pot fi expuși copiii și tinerii. Mulți copii se expun din lipsă de cunoștință, de aceea faceți cu ei studii biblice care le prezintă diferite situații periculoase și cum să te protejezi de ele, precum Sexualitatea din perspectiva Bibliei. Acest studiu m-a ajutat foarte mult în adolescență să iau decizii ferme și m-a ferit de multe greșeli pe care le-aș fi putut face. 

Avertizează sau vorbește despre consecințe

Capitolul 2 din Proverbe continua așa:

Fiule, dacă vei primi cuvintele mele, dacă vei păstra cu tine învăţăturile mele, dacă vei lua aminte la înţelepciune, şi dacă– ţi vei pleca inima la pricepere; dacă vei cere înţelepciune, şi dacă te vei ruga pentru pricepere, dacă o vei căuta ca argintul, şi vei umbla după ea ca după o comoară, atunci vei înţelege frica de Domnul, şi vei găsi cunoştinţa lui Dumnezeu (Proverbe 2:1-5)

Cuvîntul-cheie este „dacă”. Aceasta trebuie să prezentăm copiilor noștri, dacă vor face anumite lucruri, vor suporta consecințele. Orice alegere aduce cu sine consecințe. Dacă alegerile sunt bune și consecințele vor fi bune, va fi o binecuvîntare în viața lor, dar dacă vor alege rău, vor fi și consecințe rele și vor avea de suferit. Trebuie să le prezentăm și care sunt sau care pot fi consecințele. Vă sfătuiesc să studiați cu ei cartea Cum să faci alegeri pe care să nu le regreți. Este o carte foarte bună pentru adolescenți, care sunt la o vîrstă la care fac multe alegeri ce le afectează viața.

Îmi amintesc cum fiica noastră, cînd era mai mică, cînd trebuia să traversăm strada, îmi dădea drumul la mînă și fugea înainte. I-am vorbit despre un caz cînd o fetiță a făcut așa și a murit și i-am zis ce triști vom fi noi dacă se va întîmpla ceva cu ea. După aceea îmi dădea întotdeauna mîna și chiar dacă era înaintea mea, se oprea înainte de a traversa strada și mă aștepta pînă veneam eu ca să-mi dea mîna. Deci, e foarte important să prezentăm efectele alegerilor lor și cît de atenți trebuie să fie pe rețelele de socializare.

Repetă permanent

Fiule, nu uita învăţăturile mele, şi păstrează în inima ta sfaturile mele! Căci ele îţi vor lungi zilele şi anii vieţii tale, şi- ţi vor aduce multă pace(Proverbe 3: 1-2)

Observați cum începe capitolul 3 din cartea înțeleptului Solomon: „Fiule, nu uita învăţăturile mele”. Deci, prezentăm pericolul, vorbim despre consecințe și iarăși repetăm. Așa sunt copiii, îi înveți, le spui și le tot repeți și ai nădejdea că într-o zi vor învăța, dar trebuie de repetat. Să nu credeți că dacă i-ați avertizat o dată, va fi de ajuns.

Vorbește despre experința ta sau experiența altora

Pînă la capitolul 7 din Proverbe tatăl povestește despre experiențele lui pe cînd era el tînăr și ce a învățat el.

Ascultaţi, fiilor, învăţătura unui tată, şi luaţi aminte, ca să pricepeţi; căci eu vă dau sfaturi bune:nu lepădaţi învăţătura mea. Căci cînd eram încă fiu la tatăl meu, şi fiu gingaş şi singur la mama mea, el mă învăţa atunci, şi- mi zicea:„Păstrează bine în inima ta cuvintele mele, păzeşte învăţăturile mele, şi vei trăi. (Proverbe 4:1-4)

Noi, părinții, suntem mentorii copiilor noștri. Noi suntem cei care trebuie să îi învățăm Cuvîntul, să-i sfătuim din Cuvînt și să trecem experiențele trăite prin prisma Cuvîntului. Copiilor noștri le place să le povestim ce am făcut noi în copilărie sau adolescență. Mie nu-mi este rușine să le spun despre greșelile din trecut. Îmi pare rău de multe lucruri pe care le-am făcut sau poate nu le-am făcut, dar ar fi trebui să le fac. Pentru că-mi iubesc copiii, vreau să învețe din greșelele mele sau ale altora și nicidecum din ale lor. 

Implică-i în diferite activități

Nu poți zice întotdeauna „Nu!” Dacă interzici ceva, trebuie să le oferi o altă opțiune, deaceia implică-i în diferite activități. Caută activități care au la bază studiul biblic. De exemplu, clubul de Taekwon-do Stolas Leukas, Școala de computere ScripTehInfo, cursurile de limbă engleză English for a New Life. Cu acestă ocazie vreau să vă invit la tabăra de engleză din vara viitoare, pe care o veți găsi pe site-ul organizației „English for a New Life”. Ajută-i pe copiii tăi să-și petreacă timpul eficient, să fie implicați în activități bune, care dezvoltă spiritual, fizic și intelectual.

Dumnezeu să ne protejeze copiii!