Trebuie creștinii să investească în fondul de ajutorare Mercury?

Întrebare:  

Pace, frate pastor Vasile! Am frați credincioși în Domnul, care tot îmi propun să investesc o sumă de bani în business-ul Mercury (sistem de business pasiv). Ei menționează că, adăugând o sumă de bani, voi primi înapoi dublu sau chiar triplu într-o perioadă de timp. Am cerut un răspuns argumentat cu Cuvântul lui Dumnezeu, dar nu am primit. Ba mai mult, o persoană a lăsat serviciul, argumentând că se va implica mai mult în slujire și va fi primi bani de la acest business. Cunosc că oriunde se muncește este și câștig și nu șezând și așteptând, izvorăște venitul. Frate pastor, ajutați-mă prin prisma Cuvântului lui Dumnezeu să procedez înțelept. Mulțumesc!

 

Bine ai făcut, frate, că ai adresat această întrebare și nu te-ai grăbit să crezi tot ce ți s-a spus, investind banii. Este foarte înțelept ca orice decizie în viață să o faci după ce te asiguri că cunoști bine ce spune Dumnezeu în Sfintele Scripturi cu privire la subiectul respectiv și așa trebuie să facă orice creștin. 

 

Ce cunosc despre afacerea Mercury? 

 

Când am citit întrebarea, nu cunoșteam nimic despre afacerea Mercury.  Am încercat să găsesc pagina oficială a proiectului, dar nu am găsit-o. Mai târziu, am aflat că a fost închisă după ce fondatorii au anunțat falimentarea afacerii. Am apelat la prietenii mei de pe Facebook ca să aflu ce cunosc și ce cred despre această afacere. Imediat au și venit răspunsurile interesante, dar cele mai multe fiind cu impresii sau păreri negative despre acest fel de afacere. Unul din comentatori a avut experiența personală cu o astfel de “afacere” și spune că este un sistem Ponzi sau piramidal, adică este o înșelătorie. Totuși, Mercury este diferit de altele prin faptul că este numit fond de ajutor reciproc și oamenilor li se spune că băncile îi jupoaie de prea mulți bani, de aceea trebuie să depună împreună banii în acest fond Mercury ca să facă anumite afaceri și apoi să împartă banii reciproc și să astfel să se ajute. Totuși, din cele scrise pe net și din mărturiile oamenilor care au avut experiențe cu afacerea Mercury sau au investigat mai mult, conducătorii afacerii acesteia nu investesc în nici un fel de alte afaceri și nu produc nimic ca să aibă de unde împărți venitul. Evident că toate profiturile vin doar din investițiile persoanelor noi care se alipesc acestui sistem. Banca Privat Bank din Ucraina a blocat conturile afacerii Mercury și le-a suspendat activitatea. 

 

Unii au venit să ceară bani ca să adereze la afacerea Mercury

Când am primit întrebarea, am mai pus-o în discuție pe când stam la masă cu profesorii Școlii Internaționale de Misiune – Precept Ministries Eurasia, ca să văd dacă cunoaște cineva din ei despre ea. Radu Blendarencu, conducătorul facultății de Fotbal, mi-a spus că a venit cândva la el un tânăr să ceară o sumă (nu mică) de bani ca să o investească în această afacere. Radu a pus mai multe întrebări ca să înțeleagă despre ce este vorba și a rămas suprins să audă că tânărul era invitat și încurajat chiar de slujitori ai bisericii la astfel de “afaceri”. În comentariile de la postarea mea pe Facebook tot au fost menționate mai multe cazuri când pastorii au intrat în această afacere și acum îi îndeamnă pe membrii bisericii să facă la fel. 

Despre implicarea pastorilor în afaceri

Cred că este un lucru foarte rău când un pastor își lasă slujba și începe să organizeze afaceri în care să implice pe membrii bisericii, chiar dacă are cele mai frumoase intenții. Datoria noastră este să-i învățăm pe oameni cum să aibă o atitudine corectă față de Împărăția lui Dumnezeu, față de Evanghelie și față de bani, dar când este vorba de afaceri și implicare, să nu uităm că noi, ca și slujitori ai lui Dumnezeu, am fost puși de Hristos în Biserica Lui, ca să-i desăvârșim pe sfinți în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea Trupului lui Hristos. Aceasta trebuie să-i învățăm și nu altceva. Iat cât privește munca, să-i învățăm pe oameni să lucreze cinstit și să nu se țină de nimicuri, căci așa a învățat și apostolul Pavel în epistolele sale. Un exemplu este în Epistola II către Tesaloniceni, pe care o voi preda la sesiunea “Planificarea Timpului”, la Chișinău, în perioada 7-19 septembrie 2015. Deci, în această epistolă Pavel a scris astfel: 

 

În Numele Domnului nostru Isus Hristos, vă poruncim, fraţilor, să vă depărtaţi de orice frate care trăieşte în neorânduială, şi nu după învăţăturile pe care le-aţi primit de la noi. Voi înşivă ştiţi ce trebuie să faceţi ca să ne urmaţi; căci noi n-am trăit în neorânduială între voi. N-am mâncat de pomană pâinea nimănui; ci, lucrând şi ostenindu-ne, am muncit zi şi noapte, ca să nu fim povară nimănui dintre voi. Nu că n-am fi avut dreptul acesta, dar am vrut să vă dăm în noi înşine o pildă vrednică de urmat. Căci, când eram la voi, vă spuneam lămurit: „Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce.” Auzim însă că unii dintre voi trăiesc în neorânduială, nu lucrează nimic, ci se ţin de nimicuri. Îndemnăm pe oamenii aceştia şi-i sfătuim, în Domnul nostru Isus Hristos, să-şi mănânce pâinea lucrând în linişte. (2 Tesaloniceni 3:6-12) 

 

Este o cursă în care cad unii, crezând că poți să începi o afacere pe care apoi să o lași într-o parte și ea va lucra pentru tine în timp ce tu vei sluji în Evanghelie. Nu există perpetuum mobile, adică un motor care să meargă singur și fără să fie alimentat. Dacă începi o afacere, ea te va solicita pe măsura creșterii ei. Dacă nu te vei implica, ea va înceta să producă, dacă vei dori să produci mai mult, va trebui să te implici mai mult. Tocmai de aceea, în Vechiul Testament, Dumnezeu nu le-a permis preoților să aibă pământ în Israel și în Noul Testament Domnul Isus a rânduit ca cei care propovăduiesc Evanghelia să trăiască din Evanghelie. Timpul și energia noastră toată trebuie să fie investită în propovăduirea Evangheliei și lărgirea Împărăției Cerurilor. Iar cât ține de nevoile materiale ale slujitorilor bisericii, rămân valabile cuvintele Domnului Isus care a promis că este vrednic lucrătorul de plata sa. Prin aceasta nu am vrut să spun că atunci când un slujitor trece prin crize financiare nu trebuie să meargă la un lucru. Bineînțeles că trebuie. Tot ce vreau să spun este că prioritatea unui slujitor și a fiecărui creștin trebuie să fie propovăduirea Evangheliei și că timpul și energia noastră sunt limitate și trebuie să ne gândim bine unde și cât le investim. 

De ce se lasă creștinii prinși în cursa piramidelor financiare? 

Din pricina iubirii de bani. Oamenii care sunt prinși în această boală a iubirii de bani vor să capete câștig financiar mult, rapid și cu puțin efort și nu se mulțumesc niciodată cu ceea ce au, oricât de mult ar avea. De aceea, apostolul Pavel a scris: 

 

Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd şi pierzare. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri. (1 Timotei 6:9-10) 

 

Dumnezeu să ne păzească de orice iubire de bani, care este o închinare la idoli. 

 

Să nu fiţi iubitori de bani. Mulţumiţi-vă cu ce aveţi, căci El însuşi a zis: „Nicidecum n-am să te las, cu niciun chip nu te voi părăsi.” Aşa că putem zice plini de încredere: „Domnul este ajutorul meu, nu mă voi teme: ce mi-ar putea face omul?” (Evrei 13:5-6)